Факти за кърмата и за кърменето, които трябва да знаете

Повечето майки знаят, че кърмата е пълна с хранителни вещества и е полезна за бебето. Но може би не знаете някои други невероятни факти за кърмата.

Тялото ви е създадено да произвежда майчино мляко. За да осигури перфектната храна за вашето бебе, но кърмата е по-сложна, отколкото вероятно някога сте предполагали.

Ето … интересни факта за кърмата и за кърменето, които трябва да знаете

1 Факт: Кърмата е пълна с имунитет

Около 16-та седмица от бременността вие ще започнете да произвеждате коластра – най-ранната форма на кърма. Тя съдържа от 1 до 5 милиона бели кръвни клетки на милилитър. Дори и в най-ниската част на спектъра, това е 100 пъти повече от това, което носи кръвта ви!


Коластрата се нарича „течно злато“, тъй като именно белите кръвни телца са тези, които предпазват организма от болести и неразположения. До шест месеца след раждането броят им спада до 100 000 клетки на милилитър. Но дори и тогава те са 10 пъти повече от собствената ви концентрация.


Повечето имунни фактори намаляват след първата година на кърмене. В млякото от втората година обаче се наблюдава по-висока концентрация на лизозим – имунен фактор.

Факти за кърмата

Който атакува клетъчните стени на бактериите, предпазва бебетата от салмонела и E.coli, намалява възпаленията и насърчава здравословната чревна флора.


Известно е също, че майчиното мляко е ефективно при лечение на очни и ушни инфекции. Както и за по-бързото зарастване на порязвания и изгаряния.

Някои майки дори използват кърмата, за да облекчат възпалените и напукани зърна и да ускорят заздравяването им. Майчиното мляко е наистина чудотворна течност с много приложения!

2 Факт: Съставът на кърмата се променя

Броят на калориите и хранителните вещества (въглехидрати, мазнини и белтъчини) в кърмата се променя от седмица на седмица и през деня в зависимост от нуждите на бебето.
Новородените могат лесно да усвоят химическия състав на коластрата, което раздвижва храносмилателната им система и им помага да изхвърлят първите няколко изпражнения.

Коластрата съдържа 10 пъти повече бета-каротин от зрялото мляко, както и по-високи нива на витамин Е и цинк за бързото развитие на кожата и очите.

Факти за кърмата


Преходното мляко се появява от един до три дни след раждането, а зрялото мляко – 10-14 дни след раждането.

Зрялото мляко е с 3-5% масленост, пълно с витамини и минерали за растежа и развитието на вашето бебе. По време на едно хранене маслеността на зрялото мляко може да варира от 1 % в началото до 5 % в края.

Тази промяна служи като форма на контрол на апетита за малките хранещи се. Зрялата кърма е богата и на холестерол, който е важен за нервната проводимост в мозъка и се смята, че предпазва сърцето на бебетата с напредването на възрастта.

3 Факт: Съдържанието на микроорганизми варира през различните дни.

Над 150 захари (олигозахариди) подхранват чревните микроби на бебето, за да поддържат здравословните храносмилателни бактерии в добро състояние. Бактериите от вашето тяло се пренасят чрез млякото, за да помогнат на бебето да създаде собствена чревна флора и имунна система.

Факти за кърмата

Точният микробен състав се променя от ден на ден и от сезон на сезон.
Специалистите споделят, че сученето на бебето от гърдата създава вакуум, последвалата обратна вълна от бебешка слюнка предава съобщения на рецепторите на млечната жлеза на майката.

Ако бъде идентифициран определен патоген, тялото на майката започва да произвежда антитела за борба с него, които след това се връщат в тялото на бебето.
Това обяснява защо цветът на кърмата може да се промени значително, когато бебето ви е болно.

Организмът ви се адаптира да осигурява мляко, което е по-близко до богатата на хранителни вещества коластра, която сте произвели за първи път, за да осигурите на бебето си антитела за борба с болестите.

4 Факт: Ароматите се променят и влияят на вкуса на бебето.

Невероятно е, че бебето ви може да усети уникалния аромат на вашето мляко – и го предпочита. Зрялата човешка кърма има лек сладникав вкус.

Кърмата може да има по-солен вкус след прекаран мастит, през последните месеци на бременността или когато консумацията на мляко спадне под определено количество – промяна във вкуса, която може да повлияе на желанието на бебето да се отбие.

Факти за кърмата


Ранният опит с кърмата предава на потомството ни неизказани културни послания и помага на бебетата да определят собствените си вкусови предпочитания. Каквото и да ядете, то пренася тънкостите на вкуса в млякото ви – независимо дали е пикантно, сладко или солено – до осем часа след приема.

Можете да си представите вариациите като различните вкусове в екзотично ястие. Когато започнат да се хранят с твърда храна, кърмените бебета обикновено имат авантюристичен вкус, тъй като са изложени на голямо разнообразие от вкусове.


Препоръчваме ви още:

ТОП 10 полезни храни за бременни

Кърмене на режим или на поискване?

Стимулиране на лактацията – как да увеличим количеството кърма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата