Адаптирано мляко – предимства и недостатъци

Вероятно едно от първите важни решения непосредствено след раждането на вашето дете е дали да го храните с адаптирано мляко или с кърма. Изборът на всяка майка е личен. Тя е тази, която знае кое е най-добро за нея и рожбата ѝ.

Ако вече клоните към адаптираното мляко като първа храна на вашето бебе, ние от „bebeshori.bg“ ще предоставим списък с плюсове и минуси. Той ще ви помогне да вземете информирано решение.

Адаптирано мляко – предимства

Когато бебето ви е на адаптирано мляко, лесно можете да проследите какво количество приема при всяко хранене. 

адаптирано мляко
  • Бебетата, които са на адаптирано мляко, нямат нужда да се хранят толкова често, колкото кърмените.
  • Партньорът ви или друг член на семейството може да храните бебето. Необходимото количество формула може да бъде приготвено от всеки. По този начин вие  лесно можете да получите допълнителна помощ при храненето на бебето. Също така ще бъдете спокойна, ако ви се наложи да излезете.
  • Ако бебето ви е на адаптирано мляко, ще можете да се насладите на храни и напитки, които сте отбягвали по време на бременност. При това без да се тревожите, че могат да навредят на кърмата ви.авторско право
  • Без дискомфорт. Избирайки храненето с адаптирано мляко, няма да се сблъсквате с проблеми като чувствителни болезнени гърди и др. процеси, съпровождащи кърменето.
  • Повече свобода в графика ви. Тъй като адаптираните млека са лесни за транспортиране, могат да се приготвят от всеки. Те се предлагат в различни магазини за хранителни стоки и аптеки. Не е необходимо цялото ви време да се върти около бебето, както ако го кърмите. Използването на формула ще ви позволи да имате много по-гъвкав график, тъй като няма да ви се налага да планирате изпомпване предварително или да планирате рутинните си сесии за хранене. Храненето с адаптирано мляко ще ви улесни да се адаптирате към промени в графика в последния момент, без да се притеснявате прекалено много за това как ще храните бебето си.
адаптирано мляко

Адаптирано мляко – недостатъци

  • Формулата не осигурява същата защита срещу инфекции, болести и състояния като майчиното мляко. Витамините и хранителните вещества, които се добавят в адаптираните млека, са почти идентични с тези в кърмата. Въпреки това майчиното мляко предлага няколко ползи за здравето на вас и вашето бебе, които не могат да бъдат постигнати с адаптирано мляко.дървени магнити животни

Обикновено кърмените бебета имат по-малко инфекции и хоспитализации поради здравословни проблеми в сравнение с хранените с адаптирано мляко бебета. Това е така, защото при кърмене майката споделя с бебето си антитела, които помагат за укрепване на имунната система. Това може да помогне за намаляване на вероятността от ушни инфекции, диабет, алергии, астма и др. Доказано е, че кърменето има ползи и за здравето на всяко мамче – намалява риска от рак на гърдата, високо кръвно налягане, диабет и сърдечносъдови заболявания.

  • Приготвянето и смесването на формулата в началото може да бъде малко трудно за овладяване. Проблемът идва от там, че трябва да сте сигурни, че съотношението, консистенцията и температурата са правилни. 
  • При използването на адаптирано мляко ще прекарвате повече време в почистване, миене, изваряване и стерилизация на шишета, отколкото ако кърмите.

Също така:

  • Формулата може да причини храносмилателни проблеми като запек и газове. Не забравяйте да оригвате бебето си старателно след всяко хранене. В някои случаи детето може да реагира на някоя съставка в адаптираното мляко, така че може да се наложи да преминете към друга марка.
адаптирано мляко
  • Ще ви бъде необходимо повече време за планиране какво трябва да вземете с вас преди излизане от вкъщи или напускане на дома. Кърменето не изисква толкова много неща като шишета, самата смес, термос с топла вода или нагревател за шишета. Ако отивате на почивка не пропускайте и стерилизатора за бебешките принадлежности. Препоръчваме ви да създадете контролен списък на телефона си с всичко, което трябва да запомните да сложите в чантата на бебето. По този начин можете да прегледате списъка по всяко време и да се уверите, че имате всичко необходимо за деня.

Заключение

Подгответе се за по-високи разходи през първата година на вашето бебе. За разлика от кърменето, което не струва нищо, закупуването на адаптираното мляко  може да бъде скъпо. Особено ако бебето ви се нуждае от специална формула поради алергия или хранителна непоносимост.

Захранване на бебе – Кога? Как? С какво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites