Проблеми при кърмене – какво да предприемем?

Кърменето може да е най-естественото нещо на света, но понякога този процес може да е съпроводен с редица трудности. Добрата новина е, че с подходящата подкрепа можете да преодолеете първите няколко дни, или седмици, а понякога дори месеци. С малко късмет и много упоритост вие и бебето можете да се пренесете в царството на блаженството на кърменето. Междувременно ние от „bebeshori.bg“ в тази статия ще поговорим за някои от най-често срещаните проблеми при кърмене и как бързо да ги разрешите.авторско право

Проблеми при кърмене – Твърди подути гърди

Какво представлява напълняването на гърдите? Те растяха и растяха по време на бременността, но точно когато си мислехте, че не могат да станат по-големи (поне без помощта на пластичен хирург) млякото ви дойде. Често до около третия ден след раждането гърдите ви ще станат твърди като камък, тъй като количеството на млякото ви се увеличава – дотолкова, че дори да сложите сутиен, може да ви заболи. Около две трети от всички жени изпитват набъбване на гърдите първите дни след раждането. 

проблеми при кърмене

Този проблем е по-често срещан при дамите, които раждат за първи път, отколкото при опитните майки, тъй като гърдите на последните вече по-добре подготвени.

Как да решим проблема с подуването на гърдите

Добрата новина е, че този процес продължава в рамките на 2-3 седмици след раждането, докато вие и бебето влезете в ритъма на кърмене. Дотогава облекчавайте дискомфорта, като използвате топъл компрес преди хранене на бебето и студен след него. 

Проблеми при кърмене – Болезнени зърна

Какви са предпоставките за тази неприятна чувствителност 

Възпалените зърна са често срещана причина жените да се откажат от кърменето непосредствено след раждането. Много от тях съобщават за изтръпване от типа на иглички през първите 30 секунди на кърменето. Добрата новина е, че това често е краткотрайно явление. 

проблеми при кърмене

Но ако зърната ви остават болезнени и продължават да се втърдяват, най-вероятно този проблем е в резултат на нараняване, причинено от новороденото поради лошо засукване или от твърде висока скорост на помпата за кърма.

Как да лекувате възпалените зърна

Най-доброто лечение е да научите бебето си да засуква правилно. Консултант по кърмене може да ви помогне. Междувременно, за да позволите на зърната си да заздравеят, започнете да кърмите с гърдата, която няма възпалено (или толкова възпалено) зърно. Оставете зърната си да изсъхнат на въздух след хранене, след това ги намажете с мехлем, например ланолин, и ги покрийте с подложка за кърмене с незалепващо покритие. Можете също така да налагате проблемните места с хладни мокри торбички от чай от лайка, която има противовъзпалително действие. 

Лошо засукване

Какво представлява то

Често в началото може да е трудно да се постигне правилно засукване от страна на бебето. Това обаче е от ключово значение за увеличаване на производството на кърма и за доброто хранене на новороденото. Бебето се нуждае от добро засукване, което да обхване както зърното, така и част ареолата (тъмната област около зърното). Когато бебето е поставено правилно на гърда, млечните канали под ареолата се свиват и започва да тече мляко. 

Симптоми на лошото засукване

Основният признак е болка в зърното, обикновено защото бебето го дъвче. Понякога мъничето е толкова нетърпеливо да суче, че се хваща за някоя част на гърдата и продължава да суче, дори и да няма мляко, оставяйки болезнена синина. 

Как да се справите с този проблем: 

Практиката наистина води до съвършенство. Заемете правилната позиция за кърмене, след което притиснете ареолата между показалеца и средния ви пръст. Погъделичкайте бузата на бебето, за да стимулирате рефлекса на засукване. Това го кара да отвори широко уста. Поднесете гърдата към бебето си. Правилното засукване включва освен зърното и част от ареолата, като по време на сучене брадичката и носът на вашето дете трябва да докосват гърдата ви.

проблеми при кърмене

Проблеми при кърмене – Мастит

Маститът е инфекция на тъканта на гърдата, която причинява треска, болки в мускулите и гърдите и зачервяване. Обикновено това се случва, когато млечният канал се запуши и задържаната кърма се зарази с бактерии от устата на бебето. До 10% от всички жени могат да се сблъскат с него, обикновено през първите шест седмици след раждането.

Как се лекува мастит

Вероятно вашият лекар ще ви предпише антибиотици, съвместими с кърменето, които ще помогнат този проблем да отшуми по-бързо. Можете да продължите да кърмите (и дори се препоръчва това), дори докато лекувате инфекцията. 

Ако по някаква причина не можете да се свържете с вашия лекар, ето няколко възможности за домашни средства, които ще облекчат мастита:

  • Налагайте  периодично гърдите с пресни зелеви листа. Доказано е, че в състава си имат серни съединения, които помагат за намаляване на подуването на гърдите. Когато зелевото листо се стопли го заменете с ново студено листо;
  • Редувайте топли и студени компреси с влажна кърпа. Студеният компрес облекчава болката в гърдите и намалява подуванията, а топлият- подобрява кръвообращението и спомага за по-лесното протичане на кърмата.

Въпреки че кърменето понякога е съпроводено с проблеми важно е да знаете, че има хора и ресурси, които ще ви помогнат. Запазете този номер: 0888-555-385. Това е националният телефон за информация, подкрепа и помощ за кърмене, на който ще получите отговор на всичките си въпроси от сертифициран консултант по кърмене.

Ако вече сте на етап, при който ще започвате захранването на Вашето бебе, тогава препоръчваме нашата стати – Захранване на бебе – Кога? Как? С какво?

Ние от „Bebeshori.bg“ имаме за цел да помагаме както на най-малките, така и на майките да се справят с проблемите, с които се срещат за първи път. Точно за това може да разгледате нашия сайт – „Mamcheta.bg“ и да научите как да се справите с някои от типичните майчини проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites