Как да обличаме бебето според сезона

Как да обличаме бебето, когато навън се захлади? Какво да му облечем, за да се чувства максимално комфортно, когато е по-топло? Тези въпроси вълнуват всяка жена, която наскоро е станала майка за пръв път. Независимо дали температурата пада до нулата, или се движи над 30 градуса, е важно да запомните, че е добре да имате под ръка слоеве дрешки, които можете да добавяте или махате според нуждите на детето.

Ако все още се чувствате несигурни или леко объркани, продължете да четете, защото ние от „Bebeshori.bg“ сме ви подготвили съвети, които ще ви помогнат  да се уверите дали вашето бебе се чувства комфортно, независимо от метеорологични условия и сезони.

как да обличаме бебето

Как да обличаме бебето, когато навън захладнее

Когато температурите паднат, е важно да се уверите, че бебето носи няколко слоя дрехи, за да му е топло и уютно. Общото правило е да се уверите, че то носи един допълнителен слой от този, с който вие сте на момента. Ако сте вкъщи и вие сте по тънка блуза с дълъг ръкав, сложете на вашето мъниче боди с къс ръкав и отгоре тънка памучна жилетка и дълъг панталон/клин.авторско право

Когато излизате навън, облечете с тънко или по-дебело яке в зависимост от сезона. През зимата най-подходящото облекло за бебетата и малките деца са космонавтите, придружени от дебели чорапи, ръкавички, шапка и шал или ватирана яка.

как да обличаме бебето

Когато сте навън с количката, не забравяйте одеяло. Винаги носете и дъждобран за всеки случай- ще ви бъде чудесен помощник при вятър или ако се разяри буря, а и така ще сте сигурни, че ще запазите топлината вътре в количката.

Когато сте на път с автомобил и вашия наследник, много е важно да запомните, че трябва да свалите всички обемисти якета или връхни дрехи, преди да поставите бебето в столчето за кола. Ако се чудите защо е необходимо при положение, че навън е страшен студ, веднага ви отговаряме. От това зависи безопасността на вашето дете. При инцидент материите на връхните дрехи (якета и дебели жилетки) се компресират и да направят ремъците на столчето за кола твърде хлабави, а това може значително да увеличи риска от нараняване на бебето. Един съвет от нас: опитайте се да придобиете навика да загрявате автомобила си предварително (когато е възможно!) за да облекчите всякакви притеснения относно комфорта на бебето.

Пазете се от прегряване. Бебетата, облечени в прекалено много дрехи, са изложени на по-голям риск от прегряване и синдром на внезапната детска смърт. Ако сте били навън, съблечете зимните дрехи на бебето си веднага щом се приберете (да, дори ако то спи!).

как да обличаме бебето

Как да обличаме бебето, когато времето се затопли

Прегряването не е характерно само за студеното време – горещите и влажни дни също могат да бъдат опасни за бебетата, защото те все още не могат да регулират собствената си телесна температура. Ето как да ги предпазите, когато температурите станат високи:

Премахнете катовете дрехи. Когато температурата е над 25 градуса по Целзий, за бебето трябва да е достатъчен един слой къси памучни тениска и панталонки за момченцата. За момиченцата – рокличка с къс ръкав. По време на сън може да облечете боди с къс ръкав и да завиете детенцето с тънка памучна пелена.

Винаги покривайте главата на бебето с лека шапка, когато сте навън. Студено или горещо, шапките са важни, за да предпазят бебето от прекалено много слънчева светлина.

Обърнете внимание на цветовете. Когато сте навън, използвайте по-светли дрешки, защото по-тъмните привличат слънцето.

Ако носите бебето в слинг или ергономична раница, уверете се, че са направени от дишаща материя. Така няма да се нагрява малкият ви пътник.

как да обличаме бебето

Кои признаци подсказват, че бебето е прегряло или измръзнало

  • Когато на бебетата им е прекалено топло, те могат да изглеждат зачервени и потни. Може да дишат учестено, ако са прегрели. Това може да ги накара да бъдат раздразнителни и капризни, а в по-крайни случаи да доведе до топлинен удар. Той често е съпроводен от зачервявания по кожата или ситни пъпчици. Ако ви се струва, че бебето ви е прегрято, започнете да сваляте дрехите. Приберете се вкъщи и се обадете на педиатъра, ако то не успее да се охлади веднага.
  • Когато на бебето му е твърде студено, то може да получи измръзване или хипотермия. Проверете за признаци на летаргия или липса на реакция. Ако бебето има измръзване, засегнатата област може да изглежда с мехури и бяла или бледосива. И в двата случая незабавно се свържете с вашия лекар или се обадете на 112.

Първи храни за новородено

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites