Кога започват коликите при бебето

Какво представляват и кога започват коликите?

Ако бебето ви често преминава през периоди на викове и плач и не можете да направите нищо, за да го успокоите, много е вероятно да страда от колики. Коликите не са физическо разстройство или заболяване, а просто дълги периоди на необясним плач. Но кога започват коликите? Състоянието е донякъде субективно и дали плачът на бебето ви може да се определи като „нормален“ или „прекомерен“, вероятно зависи от това колко можете да издържите.

Много лекари използват т.нар. „Правилото на трите“, описано от педиатъра д-р Морис А. Уесел, което гласи: „Здрави бебета, които плачат повече от три часа на ден, повече от три дни в седмицата, повече от три седмици, може да имат колики.“ Според него списъкът със симптоми на колики включва внезапното появяване на висок, писклив „болезнен вик“ и неутешимост. Други признаци са увеличен стомах, отделяне на повече газове от обикновено и изтегляне на крачетата.

кога започват коликите

Каква е разликата между нормалния плач и коликите?

Нормалният плач обикновено е свързан с някаква нужда (хранене, държане, преобличане и т. н. ) и не се проявява по определен начин през деня и нощта. Тревожните бебета обикновено се успокояват с гушкане, носене в слинг, държане на ръце или люлеене. От друга страна, бебетата с колики страдат от непровокирани пристъпи на плач, които не спират след успокояване.

Коликите не са признак, че бебето ви е болно въпреки че неща като рефлукс, хранителни алергии и излагане на цигарен дим могат да причинят допълнително влошаване на състоянието и сълзи. Това не е и признак, че бебето ви има болки в корема въпреки че начинът, по който то прави гримаси, свива тялото си, извива гръбнака си, вдига краката си нагоре и крещи до почервеняване, може да го накара да изглежда така.

Кога започват коликите при бебетата и каква е причината?

Все още остава загадка защо някои бебета ги изпитват, а други не. Ето някои теории:

Свръхстимулация

Някои лекари смятат, че коликите са естествен етап от развитието, тъй като бебетата се приспособяват към всички различни усещания и преживявания, свързани с живота извън утробата. Педиатрите наричат този период „четвърти триместър“. След като са били будни в продължение на часове, опитвайки се да усвоят всички гледки, звуци и миризми на света, бебетата могат да достигнат своя предел и да заплачат.

кога започват коликите

Храносмилателни проблеми

Някои бебета страдат от разширен стомах или повишено отделяне на газове, поради което някои експерти смятат, че болките от газове са причина за плача. Прекомерното образуване на газове може да бъде причинено от непоносимост към лактоза, алергия към мляко или храни, които предизвикват газове, преминаващи през кърмата, като кофеин, ядки или някои зеленчуци. Киселинният рефлукс при кърмачетата също може да причини проблеми с храносмилането.

Предадено безпокойство

Не е необичайно майката да бъде стресирана и тревожна през деня. Някои експерти смятат, че тревожността ѝ се предава на бебето и то също е подложено на стрес.

Химически дисбаланс

Друга теория е, че коликите се дължат на дисбаланс на химичните вещества в мозъка – мелатонин и серотонин. При бебетата с колики може да има повече серотонин, който кара чревните мускули да се свиват. Това твърди д-р Марк Вайсблут, професор по клинична педиатрия и автор на книгата „Вашето суетно бебе“.

кога започват коликите

Според неговата теория този дисбаланс се преодолява по естествен път, когато бебетата започнат да произвеждат мелатонин. Именно той отпуска чревните мускули. Бебетата получават достатъчно мелатонин от мама в утробата, но след раждането нивата му спадат. Постепенно бебето започва да го произвежда самостоятелно на 3-4 месеца. Интересен факт е, че това е приблизително същото време, когато коликите обикновено изчезват.

И накрая: Кога започват коликите? Кога свършват?

Току що разбрахте кога завършват коликите. А кога започват? Тяхната първа поява обикновено е между началото на втората и третата седмица след раждането. Бебето с колики често преминава през периоди на плач между 18:00 и 24:00 часа. Разбира се, това е точно тогава, когато и вие като родител се чувствате изтощени. Въпреки че непрестанните викове може да ви накарат да си скубете косата, не забравяйте едно. Тази фаза няма да продължи вечно. Обикновено коликите достигат своя връх около 6-8-седмична възраст, след което бавно се разсейват и изчезват напълно около 3-4-месечна възраст.

Адаптирано мляко – предимства и недостатъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites