Бебешките проходилки – защо все повече биват отричани?

Поставяте ли бебето си в проходилка?

Бебешките проходилки представляват приспособление на 4 колелца, в което детето се поставя върху седалка, подобна на хамак, с крака, докосващи земята. Много родители все още смятат, че бебешката проходилка е безопасно място за бебето, което все още не се е научило да ходи.

Често обаче тази повишена способност за движение води до сериозни наранявания на бебето. Това е и една от основните причини, поради която биват отричани. Бебешката проходилка може да постави детето ви в опасна ситуация, като му позволи да достигне предмети, които не би могло да достигне по друг начин, например гореща врата на фурна, остри предмети, електрически контакти и др. В днешната статия на „Bebeshori.bg“ предстои да научите повече за това бебешко приспособление и защо напоследък все по-често бива отричано.

Причини за покупка на бебешки проходилки

Някои родители ги купуват, защото смятат, че проходилките помагат на децата да се научат да ходят по-бързо. Специалистите ортопеди обаче имат коренно различно мнение. Използването на проходилка може да забави самостоятелното ходене, тъй като то не е само с това детето да се научи да използва краката си.

То трябва да се научи самостоятелно да се издърпва, да се изправя, да балансира и да прави крачки без опора. Когато бебетата се поставят в проходилки, те не научават нито едно от изброените умения. Това е още една причина, поради която бебешките проходилки все повече биват отричани от медицинските специалисти.

Ако искате да подтикнете детето си към самостоятелно ходене, оставете го седнало в близост до дивана и го наблюдавайте. Много скоро ще видите как то си служи с ръцете като упора, за да се изправи, след което започва да върви настрани, подпирайки се отново с ръце за опората. Когато детето се почувства готово, ще се пусне и ще започне да прави и първите си самостоятелни крачки.

Друга причина, поради която родителите взимат решение да закупят проходилка е, че бебетата ги харесват и си играят с удоволствие в тях. Това е напълно вярно. От около 6 месеца нататък бебетата обичат да са в изправено положение и да са подвижни, за да могат да изследват и да са в центъра на събитията. Съществуват обаче и други, по-безопасни начини за изправяне на бебетата, като например столчето за хранене. Може да сложите детето в него и на масичката отпред да поставите книжка или друга играчка според възрастта, с която да се занимава.

Що се отнася до придвижването, истина е, че бебетата не само трябва да се научат да се придвижват сами, но и се нуждаят от постоянен надзор. Проходилките могат да дадат на лицата, които се грижат за бебето, фалшиво чувство за сигурност и да ги накарат да мислят, че не е необходимо да бъдат на една ръка разстояние от бебето.

Бебешки проходилки – защо все по-често биват отричани?

През последните 30 години педиатри от цял свят все повече отричат бебешките проходилки. В някои страни, като Канада например, те дори са забранени за продажба. Преди няколко години Американската академия по педиатрия също призовава спирането на тяхното потребление. Причината за това е направено проучване в САЩ, включващо периода от 1990 до 2014 г., данните на което водят до следните изводи:

  • От 1990 до 2014 г. в спешните отделения в САЩ са били лекувани около 230 676 деца на възраст под 15 месеца за наранявания, свързани с проходилки;
  • 90 % от инцидентите с бебешки проходилки са свързани с наранявания на главата и/или врата;
  • 74. 1 % от инцидентите, свързани с проходилки, са обвързани с падане на дете по стълбите, докато то е в проходилка;
  • Около 4% от пострадалите деца са приети в болница; 37,8% от тях имат фрактура на черепа, а 30% – мозъчно сътресение или закрито нараняване на главата;
  • Нараняванията, свързани с бебешки проходилки, могат да бъдат тежки и да включват фрактури на черепа, мозъчни травми, наранявания на лицето и шията, фрактури на ръцете и краката, изгаряния, отравяния.

Захранване на бебе- Кога? Как? С какво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites