Фолиева киселина преди бременност

Какво представлява фолиевата киселина? 

Фолиевата киселина може да се представи като изработената от човека версия на фолат. Той е известен още като витамин В9 и играе важна роля в подпомагането на тялото ви да произвежда червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички части на тялото. Фолатът може да се открие в различни естествени хранителни източници, особено в листните зелени зеленчуци и пълнозърнестите храни. 

Защо трябва да приемате фолиева киселина, ако се опитвате да забременеете?

Докато бебето се развива в утробата, невралната тръба расте, за да формира мозъка и нервната система. Тръбата се затваря през първите седмици на бременността, често преди жената да разбере, че е бременна. Ако невралната тръба не се затвори правилно, могат да се появят вродени дефекти като спина бифида (дефект на гръбначния мозък) и аненцефалия (дефект на мозъка).

Ако жената консумира фолиева киселина преди и по време на ранната бременност, това може да помогне за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба. Първото пренатално посещение на жената обаче обикновено се осъществява между 8 и 10 гестационна седмица бременността, когато започването на прием на фолиева киселина е твърде късно за предотвратяване на дефекти. Ето защо е толкова важно да се повиши осведомеността за ползите от приема на фолиевата киселина още преди бременността.

Колко фолиева киселина трябва да приемате преди и по време на бременността?

Най-лесният начин да получите точното количество фолиева киселина в диетата си е чрез добавки. Стандартната доза, препоръчвана за жени, които се опитват да забременеят е 400 микрограма на ден. Имайте в предвид, че фолиевата киселина е водоразтворим витамин, така че предозирането не е риск, ако приемате допълнителна витаминна таблетка за зачеване, която съдържа фолиева киселина.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията по време на бременността жените трябва да приемат пренатален витамин с фолиева киселина всеки ден. Въпреки че киселината предотвратява дефекти на невралната тръба само преди и през първите няколко седмици от бременността, вие се нуждаете от фолиева киселина дневно, за да помогнете на бебето си да расте и да се развива правилно по време на бременността.

Ако рискът от раждане на дете с дефект на невралната тръба е по-висок, трябва да приемате повече фолиева киселина дневно, като точното количество трябва да обсъдите с гинеколога, който следи бременността ви. Счита се, че сте с висок риск, ако вие или вашият партньор имате дефект на невралната тръба или ако някой от вас има бебе с дефект на невралната тръба. Приемането на 4000 микрограма фолиева киселина преди и по време на ранната бременност може да намали риска от раждане на дете с дефект на невралната тръба с 70%. Ако сте с риск, започнете да приемате препоръчителната доза три месеца преди да забременеете през първите 12 седмици от бременността.сваляне на температура

В кои храни можете да намерите фолиева киселина и фолат?

Фолиевата киселина се съдържа в пренаталните витамини, мултивитамините и други хранителни добавки, както и в обогатените храни, като хляб, макаронени изделия, ориз и много зърнени закуски.

Фолатът се съдържа в спанака, черния дроб, аспержите, брюкселското зеле, ябълковия сок, портокаловия сок, нахута, боба лима, бъбреците, яйцата и ядките. Лекарите препоръчват на жените в детеродна възраст да се опитват да си набавят фолиева киселина по естествен път като част от добре балансирана диета. Важно е да се отбележи, че готвенето на храни, които са естествено богати на фолиева киселина, довежда до намаляване на силата на витамина, опитвайте да ядете тези храни сурови, приготвени на пара.

Безопасни ли са добавките с фолиева киселина?

Фолиевата киселина се счита за много безопасна. Изключително рядко е да се достигне токсично ниво, когато се яде фолиева киселина от хранителни източници. Въпреки това, горната граница за фолиева киселина е определена на 1000 микрограма дневно, проучванията показват, че приемането високи количества може да маскира дефицита на витамин В12. 

Въпреки че са безопасни, по-високи дневни количества от това трябва да се приемат само под лекарско наблюдение от Вашия лекар. На някои жени се препоръчва да приемат по-високи дози, например ако имат анамнеза за дефекти на „невралната тръба“, като спина бифида при предишни бременности, или приемат антиепилептични лекарства. 


Научете повече:

Захранване, водено от бебето – подходящи храни

Как се лекува жълтеница при бебетата?

Многократни пелени за по-екосъобразен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата