Облекчаване на колики при бебето

Има ли бебето ви интензивни плачове, които продължават три или повече часа? Ако отговорът ви на този въпрос е положителен, много е вероятно то вече да е във фазата на коликите. Причината за тяхната поява все още е загадка, както и лечението им, за съжаление. Отчаяните родители са изпробвали множество предполагаеми средства за защита, като среднощни пътувания с кола, масаж, люлки на батерии, бял шум и какво ли още не. При някои дечица имат резултат, а при други едва забележим или никакъв. В днешната статия на „bebeshori.bg“ ще обърнем малко повече внимание на тази тема и това как можем евентуално да постигнем облекчаване на колики при бебето.

Тъй като лекарите не знаят точната причина за коликите, лечението им понякога се превръща в истинско предизвикателство. Конвенционалните медикаменти – като течни пробиотици, болкоуспокояващи капки и такива срещу образоване на газове,  не могат да „излекуват“ състоянието. Същото важи и за промените в хранителния режим на майката, ако тя кърми бебето. Има едно нещо, което в повечето случаи проработва- имитирането на живота в утробата на майката или т.нар. стратегия на „Петте S“ (Swaddling – повиване, Shushing- издаване на шу–шу-шу или друг монотонен звук, Swinging – люлеене, Sucking – сучене, Side/Stomach Lying – лежене на една страна или по корем). Според детския педиатър и автор на бестселъра „Най-щастливото бебе“,  д-р Харви Карп, бебетата имат вроден рефлекс. Той се задейства, когато правим неща, наподобяващи преживяванията им в утробата. Това е и ключът за „изключването на плача“.

Повиване и успокоение

Увийте ръцете на бебето плътно до страните му, оставяйки краката му свободни и сгънати, така че бедрата му да могат да се движат. Гушнете го в поза люлка.

„Вътре в матката шумовете са по-силни от прахосмукачка“, споделя д-р Карп. Имитирането на подобни звуци помага на бебетата да спят по-дълго. Педиатърът препоръчва бял шум под формата на запис на дъжд, звукът на сешоар или пуснат аспиратор също вършат страхотна работа. Макар че вие може да смятате тези звуци за силни, бебетата ги намират за успокояващи, тъй като те се доближават до това, което са чували в утробата.

облекчаване на колики при бебето

Облекчаване на колики при бебето – Люлеене

Бавното и плавно движение поддържа бебетата спокойни. „Държането и люлеенето няма да разглезят бебето!“, уверява д-р Карп. „В матката бебетата са били държани и люлеени 24 часа в денонощието, така че дори да държите бебето си 18 часа на ден, това е значително намаление за бебето.“семеен хотел на Каваци

Проучване в списание „Педиатрия“ установи, че бебетата, държани от родителите си около 16,5 часа на ден, плачат два пъти по-малко от тези, чиито родители ги държат около 8 часа дневно.

Облекчаване на колики при бебето – Сучене

През първите месеци от живота си бебетата изпитват силен сукателен рефлекс, а задоволяването му може бързо да успокои тревожното новородено. Опитайте да дадете на бебето с колики биберон. Въпреки че някои кърмачета могат да го откажат, за други той ще донесе незабавно облекчение.

Лежане настрани/по корем

Разположете бебето върху предмишницата или скута си, като главата му се опира в ръката ви. Най-лесно е да успокоите плачещо бебе, когато то лежи настрани или по корем. Имайте предвид обаче, че бебетата никога не трябва да спят настрани или по корем, тъй като това увеличава риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Не забравяйте, че всяко бебе е различно. Някои се нуждаят от повиване и гушкане, а други не се успокояват, докато не добавите и полюшване. А на много суетните деца обикновено им трябва всичко изброено, за да постигнат облекчение.електронна винетка

Облекчаване на колики при бебето – Други тактики

Експериментирайте с диетата си

Ако кърмите, елиминирайте млечните продукти или зеленчуците, които предизвикват газове. Също така ограничете приема на кофеин и се откажете от пикантните храни. Ако плачът на бебето ви не се подобри след няколко седмици, можете да се върнете към обичайната си диета.

Използвайте слинг

Разхождайте се напред-назад из стаята с малчугана в носилката. Изследователите са установили, че бебетата, носени в слинг поне три часа на ден, плачат средно много по-малко от бебетата, които не са носени изобщо.

Масажирайте бебето си

Масажът е полезен инструмент за насърчаване на релаксацията при бебетата. Нежно разтривайте гърба, корема, ръцете и краката му с нежни движения. За да усъвършенствате техниката си, посетете курс или прочетете някоя от многото книги, които вече са достъпни за изкуството на масажа на бебета.Докога е необходимо да гладим бебешките дрешки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата