Как се лекува жълтеница при бебетата?

Жълтеница при бебета – Какво представлява?

Жълтеница при бебета е често срещано състояние, при което нивото на билирубин – жълт пигмент, образуващ се при нормалното разграждане на червените кръвни клетки – има изключително високи стойности. Обикновено то настъпва в първата една седмица след раждането на детето и се проявява при 60% от доносените и при 80% от недоносените новородени. Жълтеницата се изразява в пожълтяване на кожата и очите на бебето.

При по-големите бебета и възрастните черният дроб преработва билирубина, в резултат на което той преминава успешно през чревния тракт. Все още развиващият се черен дроб на новороденото обаче може да не е достатъчно зрял, за да отстрани билирубина. Добрата новина е, че в повечето случаи жълтеницата при новородените отшумява от само себе си за 2 до 3 седмици.

Имайте в предвид обаче, че ако жълтеницата продължи по-дълго, това може да е симптом на заболяване. Понякога високите нива на билирубин могат да изложат бебето на риск от глухота, детска церебрална парализа или други форми на мозъчно увреждане. Ето защо Американската академия по педиатрия препоръчва всички новородени бебета да бъдат изследвани за жълтеница преди изписването им от болницата и отново, когато бебето е на възраст между 3 и 5 дни.

жълтеница при бебетата

Какво причинява жълтеница при бебета?

Бебетата с най-висок риск от развитие на жълтеница при новородените са:

  • недоносени бебета (бебета, родени преди 37-та гестационна седмица)л
  • бебета, които не получават достатъчно кърма или адаптирано мляко, защото се хранят трудно или защото майчиното мляко все още не е дошло;
  • новородени, чиято кръвна група не е съвместима с кръвната група на майката. Бебе, чиято кръвна група не е съвместима с тази на майката, може да развие натрупване на антитела, които да унищожат червените кръвни клетки и да предизвикат внезапно повишаване на нивата на билирубина.

Други причини за жълтеницата при новородените могат да бъдат: синини при раждане или други вътрешни кръвоизливи; чернодробни проблеми; инфекции; ензимен дефицит; аномалия в червените кръвни телца на бебето ви.дървени играчки монтесори

Жълтеница при бебета – Какви са симптомите?

Първият признак на жълтеницата е пожълтяване на кожата и очите на бебето. То може да започне в рамките на 2 до 4 дни след раждането и може да започне от лицето, след което да се разпространи по цялото тяло. Нивата на билирубина обикновено достигат своя връх между 3 и 7 дни след раждането. Ако при леко натискане на пръст върху кожата на бебето този участък от кожата пожълтее, това вероятно е признак на жълтеница.

Кога да се обадите на лекар?

Повечето случаи са нормални в рамките на нормалното, но понякога жълтеницата може да показва скрито медицинско състояние. Тежката жълтеница също така увеличава риска от попадане на билирубин в мозъка. Това от своя страна може да доведе до трайното му увреждане.

жълтеница при бебетата

Необходимо е да се свържете се с Вашия лекар, ако забележите някой от изброените симптоми:

Жълтеницата се разпространява или става по-интензивна;

  • Бебето ви вдига температура над 38°C;
  • Жълтият цвят на бебето ви се задълбочава;
  • Бебето ви се храни лошо, изглежда апатично или вяло и издава високи викове.

Как се диагностицира жълтеница при бебета?

Болницата изписва повечето майки и новородени в рамките на 72 часа след раждането. Много е важно родителите да заведат бебетата си на преглед няколко дни след раждането, тъй като както вече споменахме нивата на билирубин достигат своя връх между 3 и 7 дни след раждането.

Ясно изразеното жълто оцветяване потвърждава, че бебето има жълтеница. Може да са необходими и допълнителни изследвания, за да се определи тежестта на жълтеницата. При бебета, които развият жълтеница през първите 24 часа от живота си, трябва незабавно да се измери нивото на билирубина чрез кожен или кръвен тест. Възможно е да са необходими допълнителни изследвания, за да се провери дали бебето жълтеницата се дължи на основно заболяване. Това може да включва изследване на пълната кръвна картина, кръвната група и несъвместимостта с резус фактора (Rh) на вашето бебе. Освен това може да се направи и тест на Кумбс, за да се провери дали има повишено разграждане на червените кръвни клетки.

Как се лекува жълтеницата при бебета?

Леката жълтеница обикновено отшумява от само себе си, когато черният дроб на бебето започне да съзрява. Честото хранене (между 8 и 12 пъти дневно) ще помогне на бебетата да изхвърлят билирубина през тялото си.

При по-тежка жълтеница може да се наложи друго лечение. Фототерапията е широко разпространен и много ефективен метод на лечение, който използва светлина за разграждане на билирубина в организма на вашето бебе. По време на фототерапията бебето ви ще бъде поставено на специално легло под светлина от синия спектър, докато носи само пелена и специални защитни очила.

жълтеница при бебетата

В много тежки случаи може да се наложи обменно кръвопреливане. При него малчуганът получава малки количества кръв от донор или от кръвна банка. По този начин увредената кръв на бебето се заменя със здрави червени кръвни клетки. Това също така увеличава броя на червените кръвни клетки на бебето и намалява нивата на билирубина.

Екипът на „Bebeshori.bg“ се старае да дава най-полезните възможни съвети. Държим да подчертаем, че ние не сме лекарски екип, и това, което прочетете в сайта ни, не бива да бъде приемано като лекарски съвет.

Ако харесвате нашите статии и имате интерес към още любопитни теми, може да посетите нашия блог. При положение, че сте майка и търсите най-добрите съвети за вас, посете нашия специализиран сайт „Mamcheta.bg„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата