Кърмене на режим или на поискване?

Световната здравна организация и консултантите по кърмене в световен мащаб са единодушни, че новородени бебета е необходимо да бъдат кърмени между 8 и 12 пъти на ден. И това е напълно нормално! Възможно ли е обаче бебето ви да се храни на режим? И дали това е добре за него? Отговор на всички тези въпрос ще откриете в днешната статия на „Bebeshori.bg„.

Кърмене на поискване

При този начин на хранене бебето сигнализира, че е гладно. Признаците, че то е готово да бъде накърмено, включват:натална карта

  • повишаване вниманието и ококорване;
  • поставяне на ръце или пръсти в устата;
  • издаване на сукателни движения или звуци;
  • изплезване на език;
  • мляскане с устни- движение на челюстта и устата или главата в търсене на гърдата.

Освен бебето тялото ви също може да сигнализира, че е време за хранене. Ако имате по-малки гърди, които често се чувстват пълни, най-добре е да нахраните бебето, когато усетите, че се освобождава кърма. Това спомага за поддържане на потока майчино мляко, което може да помогне за предотвратяване на проблеми като протичане, запушване на каналите и мастит.

Лекарите препоръчват кърменето на поискване да бъде начин на хранене за бебето от раждането му поне до навършването на 3 месеца. Това е така, защото новороденото има малък стомах, който се пълни изключително бързо. Другото, което трябва да се знае, е, че кърмата се смила и абсорбира лесно. Освен това бебето расте по-бързо, отколкото когато и да било през живота си и не е чудно, че има нужда да се храни толкова често.

Честото хранене при поискване е от полза както за вас, така и за бебето ви. Тъй като производството на мляко зависи от търсенето и предлагането, храненето при поискване ще помогне да се установи добро предлагане на мляко и ще позволи на бебето и тялото ви да бъдат в синхрон. Планираното хранене може да прекъсне този естествен процес на производство на мляко.семеен хотел на Каваци

Кърмене на режим

През първата година от живота си бебетата непрекъснато растат и техните нужди често се променят, за да подпомогнат растежа. Режимът на хранене може да се променя от ден на ден и това е напълно нормално. Бъдете спокойни – приемът на храна от бебето може да варира с около 20% всеки ден. В някои дни то може да е по-гладно отколкото в други, така че продължавайте да следите неговите сигналите и се водете по него.

На около 5-6 месечна възраст, когато стане време за захранване с твърда храна, често се създава по-последователен режим на хранене на всеки 2,5 до 3 часа, като за вечерния сън бебето прави по-голяма пауза.

Какво да правите?

Ако сте в разгара на първите 12 седмици

Поемете дълбоко въздух! И вие, и бебето все още се учите и с времето нещата ще станат по-лесни и за двама ви.  Гладното ви бебе може да се кърми до 12 и повече пъти за 24 часа през първите няколко седмици от живота си. Минимум 8 хранения ще осигурят на бебето всички необходими за растежа му калории и ще дадат сигнал на тялото ви да произвежда достатъчно количество мляко. Не забравяйте, че след 3-4 месеца бебето ви вероятно ще започне да разпределя храненията си по по-предсказуем начин.

Следвайте сигналите на бебето за глад и ситост през първите 6 месеца

Постоянният режим на кърмене може да не се появи, докато малчуганът ви не навърши 6 месеца. Дотогава следвайте сигналите му за глад и ситост. Не забравяйте, че бебето ви трябва да се храни често (приблизително на всеки 2-3 часа), особено през първите 3 месеца. Следете нуждите на бебето си и се водете по тях.

Изграждане на силна мрежа за подкрепа

Понякога кърменето върви ръка за ръка с трудности и може да бъде свързано с големи предизвикателства. Обърнете се към приятели и членове на семейството, които вече успешно са кърмили. Намерете общност в социалните мрежи за подкрепа на кърменето и не се колебайте да се обърнете да зададете вашите въпроси. Такава е фейсбук групата ЗА ДЪЛГОТО КЪРМЕНЕ, чиято основна цел е обмяната на опит относно кърменето и всичко свързано с него. Ако се сблъсквате със сериозни предизвикателства, свързани с този процес, може да потърсите помощ от консултант по кърмене. Пълен списък с доброволните консултанти по кърмене в България може да откриете тук.

Адаптирано мляко – предимства и недостатъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата