Приучване към гърне – кога да започнем?

Как да разберете дали детето ви е готово да се откаже от пелените? Кога е най-подходящата възраст да започнете да го приучвате към гърне? Всъщност отговорът на последния въпрос не е еднозначен, защото всяко дете е различно.

Затова, ако в някакъв момент приучването към гърне ви изглежда трудна задача, не се притеснявате. Подобно на пиенето от чаша или боравенето с лъжица, и използването на гърне е умение, което трябва да се усвои.

В днешната статия на „Bebeshori.bg“ ще ви дадем малко повече съвети, отнасящи се до това главно действие, а именно – приучване към гърне.

Приучването към гърне е голямо постижение както за детето, така и за родителите.

Това е умение, което помага на децата да се чувстват по-самостоятелни и уверени във възможностите си. Цялостната идея на занятието е да позволите и покажете на детето как да развие умения да разчита сигналите кога е време да използва гърне.

А най-важното умение, което родителите трябва да развият е да разпознават факта, че всяко дете има своя индивидуален ритъм и скорост, с която се учи на нови умения. Ето защо търпението играе наистина важна роля. Примирението, че ще се случват невинни инциденти също.

И още нещо – не бива да сравнявате детето си с тези на вашите приятели, нито с по-големите му братя и сестри.
Имайте предвид, че започването на приучването към гърне, преди детето да се чувства готово, може да доведе до обратен ефект и разочарование за всички участници.

В крайна сметка това може да доведе до по-продължително обучение.
Коя е най-подходящата възраст за приучване към гърне?
Най-добрата възраст за обучение на гърне не е универсална. „Когато децата искат да отидат на гърне, те ще отидат на гърне!“ Понякога това се случва малко след като детето навърши годинка, а понякога- чак на 3.

Приучване към гърне


Следните признаци показват, че детето ви е готово да започне да се обучава на гърне:

Детето ви остава сухо в продължение на два часа или повече, когато е будно, и/или се събужда със сухи пелени.

Това показва, че капацитетът на пикочния му мехур и контролът му се увеличават, което е важно за обучението към гърне.
Детето ви може да се съблича. За да се научи да ходи само до тоалетната, детето трябва да може лесно да вдига и сваля панталоните си.

Направете тази стъпка по-лесна за детето си, като избягвате да го обличате с дрехи, които може да са по-трудни за сваляне и обличане по време на приучването към гърне, като например чорапогащи, дънки, панталони с връзки или ципове.


Демонстриране на независимост. Когато малчуганът ви започне да казва неща от рода на „Мога да се справя сам“ – особено когато става въпрос за навици за ходене до гърне, но също и в други области като хранене и обличане – вероятно е готов да започне да се обучава за ходене до тоалетна.


Социалната осведоменост. Например, ако е наясно с поведението на други хора (например по-големи братя и сестри или приятелчета) по отношение на тоалетните нужди, вероятно ще иска да поиска да им подражава.


Не на последно място следете и за следните сигнали: посочване на памперса, скриване в друга стая, зад мебели и завеси, за да се изходи без никой да го види. Ако детето ви проявява поне един от тези признаци, вече е готово за прехода от памперс/пелена към гащички.


Приучване към гърне – как да започнем?


След като разберете кога да започнете процеса по приучването, е важно да го въведете правилно. За това сме ви подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да улесните прехода от памперси към носене на гащички.

1 Постепенно въвеждане

Малко след първия рожден ден на детето започнете да говорите за обучението на гърне от време на време. Така ще предизвикате интерес в малчугана. Може да купите детска книжка в тази насоченост. За малките момиченца подходящо четиво е „Мими и гърнето: Сбогом на пелените“ на българската авторка Виктория Крумова.

За момчетата- „Каю: Време е за гърне“ на Жослин Саншагрен. Идеята на тези книжки е да се повиши осведомеността за ходенето на гърне и детето да се почувства комфортно с цялостната концепция, преди да започне да се обучава.

Приучване към гърне


Започнете да създавате в детето си представата какво е тоалетна и за какво се ползва това помещение в дома. Може да започнете със смяна на пелените в тоалетната. Така детето ще започне да асоциира тоалетното помещение със съответните дейности.

Помогнете на детето да учи базови неща под формата на игра. Пускайте заедно сифона на тоалетната, мийте ръце заедно след посещение на тоалетната.


Поставете гърнето на място в дома, където детето често може да го вижда и да задава въпроси от любопитство. Така ще можете да му обясните за какво се ползва. Може да окуражавате детето да сяда на гърнето облечено, за да свиква.

2 Спазване на график

Ключът се крие в моменти през деня, в които ритуално използвате гърнето, за да се превърне в навик. Помислете дали да не приучите детето си да сяда на гърне на всеки два часа, независимо дали му се налага, или не, включително сутрин, веднага след ставане от сън, преди да излезете от къщи, преди следобедния сън и преди вечерното лягане.


Кажете му първо да сваля панталоните, след това бельото, след което да сяда за няколко минути на гърнето.
Окуражавайте детето да сяда на гърнето и след хранене. Така или иначе консумацията на храна често води до нуждата червата и стомахът да се освободят.

Приучване към гърне

По този начин детето ще може да създаде асоциация, че при усещане на тази нужда трябва да използва гърнето. Ако детето не задържа за дълго вниманието си, докато е на гърнето, може да го разсеете като му дадете книжка, която а разглежда, или играчки, с които да се занимава.

Ако детето редовно пълни пелените в определено време от деня, може да пробвате да сваляте пелените му през тези часове и да му предлагате да седне на гърнето.

3 Преподаване на правилна хигиена

За да създадете у детето добри хигиенни навици, които да останат за цял живот, миенето на ръцете трябва да бъде рутинна практика още от първия ден, както и изплакването, и избърсването. Направете този ритуал забавен и изпейте заедно „Хей ръчички, хей ги две… едната мие другата…“.

По този начин детето ще свързва ходенето на гърне с приятно изживяване, което следва след изхождането. Всички малчугани обичат вода и сапунени мехурчета.
Изключително важно е да обясните на момиченцето как правилно да се почиства след уриниране. Покажете как да се попива и в каква посока да движи тоалетната хартия.

Приучване към гърне

Правилният начин за попиване е отпред назад, за да се предпази от разнасянето на бактерии от ректума. На момченцата и момиченцата обяснете как да се почистват след голяма нужда с тоалетна хартия или с чиста вода.

Макар че децата са все още малки, за да се справят сами с тези задачи и най-вероятно вие ще им асистирате е добре те да са запознати с базовата хигиена.

Накрая бихме искали да обърнем внимание на нещо много важно.

Имайте предвид, че дори детето да изглежда готово, експертите съветват да избягвате обучението на гърне по време на преходни или стресови периоди. Ако се премествате, отивате на почивка, предстои ви развод, отложете приучването към гърне. Децата, които се опитват да усвоят това ново умение, ще се справят най-добре, ако са спокойни.


Препоръчваме ви още:

Бебешка проходилка – защо все повече биват отричани?

Как да обличаме бебето според сезона

Фина моторика за деца – как да помогнем за развитието ѝ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата