Първата година – фактите, които не знаете

Сладки, пухкави и пълни с любопитство, бебетата са меко казано невероятни. Бебето може да озари стаята с усмивката си, да разтопи сърцето със смеха си и да даде съвсем нова перспектива в живота ви. Но ние вече знаем това. Това, което може би не знаете, е че бебетата не само са пълни със сладост, но и са обект на множество удивителни факти, които доказват, че те наистина са най-забележителните малки същества на планетата.

В днешната статия на „bebeshori.bg“ предстои да бъдете разтърсени от тези 12 завладяващи разкрития за първата година от живота на вашето бебе.

#1 Първите изпражнения, непосредствено след раждането на новороденото, нямат мирис

Черното, подобно на катран вещество, наречено мекониум, е съставено от слуз, течност и всичко останало, което са усвоили, докато са били в утробата на майката. Но то все още не притежава чревните бактерии, които причиняват миризмата на изпражненията. Веднага след като започнете да храните бебето, бактериите започват да колонизират червата му. След около един ден изхожданията стават зелени, жълти или кафяви – с познатата миризма.

#2 Бебетата се раждат с 300 кости

Знаете ли, че новородените имат близо 100 кости повече от възрастните. Може би вече се чудите каква е тази огромна разлика. Веднага ви отговаряме. По време на развитието на бебето и детето допълнителните кости  се сливат.електронна винетка

#3 Новородените плачат без сълзи

В първите няколко седмици след раждането бебета не произвеждат сълзи, докогато плачат. Тази способност се развива към края на първия месец. По това време при някои новородени бебета се появява запушен слъзен канал, което представлява запушване на пътя, по който сълзите се пренасят от окото към носа. Окото може да изглежда постоянно сълзящо, като понякога сълзите се разливат, дори когато новороденото не плаче. Обикновено окото не е зачервено и клепачът не е подут. Блокираните слъзни канали се изчистват до края на първата година, но вашият педиатър може да ви препоръча да подпомогнете този процес като масажирате вътрешния ъгъл на окото.семеен хотел на Каваци

#4 Новородените нямат коленни капачки

Без капачка на коляното? Не се притеснявайте. Бебетата се справят и без нея. Всъщност капачката на коляното не се развива като твърда кост, докато детето не навлезе в предучилищна възраст (между три и пет години).натална карта

#5 Бебетата растат с безумно бързи темпове

Интересен факт е, че за разлика от възрастните, към края на шестия месец след раждането, новородените удвояват теглото си, а до първата годинка вече са го утроили. Разбира се, това са приблизителни стойности и всяко бебе се развива със свой собствен темп. Но ако и като възрастни децата продължаваха да растат с около 1 до 1,5 cm всеки месец, в зряла възраст щяха да достигнат 51 метра височина!

#6 Бебетата губят косата, с която се раждат

Това обикновено се случва в рамките на първите шест месеца. Докато първоначалната косичка, която често е под формата на мъх, пада, на нейно място израства нова.

#7 През първата година бебетата спят средно 5400 часа

Като се има предвид, че в годината има само 8760 часа, това изглежда невероятен факт. Не забравяйте обаче, че през първите два месеца бебетата бодърстват само по няколко часа на ден, а през останалото време спят.

#8 През първата година бебетата изхабяват около 3360 пелени

Още по-невероятен факт е, че новородените пишкат на всеки 20 минути, докато пикочният им мехур започне да се развива. Добре, че детските пелените са бързо абсорбиращи.

#9 Бебетата лишават родителите си от около 44 дни сън

И това е само през първата година.

#10 Първият цвят, който бебетата разпознават, е червеният

Някои експерти смятат, че новородените могат да виждат само черно, бяло и сиво, а други – че могат да виждат различни нюанси, но те вероятно са размазани. Въпреки това първият цвят, който бебетата разпознават, е червеният. А последните- синьо и лилаво.

#11 Понякога бебетата спират да дишат

Вероятно когато спят, те могат да спрат да дишат за 5-10 секунди – достатъчно време, за да накарат новата майка или баща да изпадне в паника. Нередовното дишане е нормално. Когато бебетата са развълнувани или плачат, те могат да направят повече от 60 вдишвания в минута.

#12 Вкусовите им рецептори разпознават само сладко и кисело

Въпреки че малчуганът има приблизително същия брой вкусови сензори като децата и по-младите възрастни, те обхващат повече области, включително сливиците и задната част на гърлото. Новороденото може да усеща сладък, горчив и кисел вкус, но не и солен. Рецепторите за този вкус ще се развият до края на шестия месец.Развитие на детето до шестия месец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата