Първи храни за новородено

Изборът на подходящи първи храни за новородено през първата година от живота му е от изключително значение, тъй като тогава растежът е по-голям, отколкото през всеки друг период от живота на детето ви. Създаването на добри хранителни навици на този ранен етап ще ви помогне да създадете здравословни хранителни модели за цял живот. За това в тази статия ние от „bebeshori.bg“ ще обясним за нуждите на детето. Както и с какво е най-добре да се храни за този период от живота си.

Първи храни за новородено

Хранителните нужди на бебето обикновено се задоволяват чрез кърмене или адаптирана формула. Това се получава от краве мляко и модифицирана до състав, наподобяващ този на човешкото мляко. Непрекъснатото развитие на адаптираните млека през последните години гарантира, че те се доближават до съдържанието на човешкото мляко повече от всякога. Професионалният консенсус обаче е, че кърменето е по-добро за бебето и вероятно носи ползи за майката.детски плюшени играчки

Днес в западните общества майките са свободни да избират между кърмене и хранене от шише, без да се страхуват, че бебето им ще бъде ощетено по някакъв начин в резултат на това решение. В други райони на света обаче, като например страните от Третия свят, се смята, че употребата на адаптирани млека за новородени може по-скоро да увеличи здравните проблеми, отколкото да ги реши.

първи храни при бебе

Кърмене или хранене с бутилка

Това, което сте видели и научили за храненето на бебетата от вашето семейство, приятели и учители, вероятно ще повлияе на вашето отношение и възприятия. Независимо дали определено планирате да кърмите, или все още не сте сигурни, вземете предвид факта, че вашето мляко е най-доброто мляко за вашето бебе. Това е идеалната първа храна за първите месеци на новороденото.

Първи храни за новородено – Кърмене

В целия свят съществуват програми и дейности за насърчаване на кърменето. Причината е, че то е признато за най-добрия начин за хранене на новороденото. Световната здравна организация (СЗО) и Детският фонд на Организацията на обединените нации съвместно насърчават инициативата „Болници, удобни за бебета“, която насърчава болниците да въведат редица мерки, които да улеснят започването и продължаването на кърменето. Най-малко 21 000 болници (приблизително 27% от родилните домове в света и 8,5% от родилните домове в индустриализираните страни) са сертифицирани като „приятелски настроени към бебетата“ по целия свят.

Природата е създала човешкото мляко специално за човешките бебета. Кърменето има няколко предимства пред всички заместители, разработвани някога. Млякото на майката кърмачка съдържа точното съотношение на хранителни вещества. При това във вид, който най-лесно се използва от незрелите системи на тялото на новороденото. Освен това имунните фактори в кърмата могат да помогнат за предотвратяване на инфекции.

първи храни при бебе

Първи храни за новородено – Хранене от шише

Ако решите да не кърмите, или не сте в състояние да го правите, обогатените с желязо адаптирани млека ще осигурят адекватно хранене на вашето бебе. Формулите за новородени съдържат достатъчно протеини, калории, мазнини, витамини и минерали за растежа. Адаптираните млека обаче не съдържат имунните фактори, които се срещат в кърмата.авторско право

Препоръчително ръководство за първи храни за новородено

Не давайте твърди храни, освен ако лекарят на детето ви не ви посъветва да го направите. Твърдите храни не трябва да се приемат преди 4-месечна възраст, защото:

  • Кърмата или адаптираното мляко осигуряват на бебето всички хранителни вещества, необходими за растежа му.
  • Вашето бебе не е достатъчно развито физически, за да приема твърда храна от лъжица.
  • Прекалено ранното захранване на бебето с твърда храна може да доведе до прехранване и наднормено тегло.
първи храни при бебе

Заключение

По препоръка на Американската академия по педиатрия всички новородени, независимо дали са на кърма или адаптирано мляко, трябва да приемат достатъчно витамин D чрез хранителни добавки. Това е необходимо, за да се предотвратят евентуални усложнения от недостиг на този витамин. Препоръчителните стойности в отделните страни се различават. За България приемът на витамин D за бебета до 12 месеца трябва да бъде 400 IU дневно. За по-големите деца – 600 IU, като е добре да започне скоро след раждането. Обърнете се към вашия педиатър, който ще ви препоръча подходящия вид и количество витамин D за вашия малчуган.

В нашия главен сайт „Всички теми“ ще откриете още полезна информация на много и различни теми. Ако например се чудите над темата: Да родиш след 30 – предимства и недостатъци, то може да научите повече от нашия материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата