Пъпът при новородените – как да го третираме?

Ако за пръв път сте станали родители, сигурно постоянно ви изкачат много въпроси около грижите за бебето. Вероятно един от тях е свързан с пъпът при новородените. А именно:

 • Какво да правим него?
 • Как да го третираме?
 • Кога ще падне?

Не се притеснявайте! Бъдете спокойни! Ще отговорим на всичките ви въпроси в днешната стаия на „Bebeshori.bg„.

Какво представлява пъпът при новородените?

Пъпната връв свързва нероденото бебе с майката в матката. След раждането пъпната връв вече не е необходима, в резултат на което докторът я прерязва. От нея обаче остава малка част, свързана за пъпа на новороденото.

В повечето случаи пъпната връв изсъхва и пада от новороденото през първите няколко седмици от живота му. Но понякога може да се развие инфекция. Това може да доведе до подуване на областта около пъпната връв и до възпаление, зачервяване или чувствителност. Може да има мътни, обезцветени или неприятно миришещи секрети от пъпната връв. Възможно е също така да има изтичане на вода или леко кървене.натална карта

Преди изписване от родилното вашият гинеколог ще ви даде инструкции как да третирате остатъка от пъпната връв в домашни условия.

Грижа за пъпът при новородените

Най-добрият начин да се третира пъпната връв е да я държите чиста и суха, докато падне сама. За да я поддържате чиста, не е необходимо да я миете редовно. Вместо това трябва да избягвате да я замърсявате. Поддържането ѝ сухq е най-добрият начин да се насърчи здравословното заздравяване и естественото ѝ откъсване.семеен хотел на Каваци

Ето няколко съвета за третиране и грижа за пъпа на новороденото:

 • Ако пъпната връв се намокри, внимателно я подсушете с чиста бебешка кърпа. Можете да опитате да използвате и клечка за уши, но не бъдете прекалено агресивни и не търкайте остатъка от пъпната връв. Предполага се, че не искате тя да падне, преди да е готова да се откъсне по естествен път.
 • Сгънете горната част на пелената на бебето, за да я държите далеч от пъпчето. Някои пелени за новородени са снабдени с малък отвор в дизайна, за да се предотврати триенето на пелената в пъпчето.
 • Използвайте чисти памучни дрехи за новороденото и заздравяващия му пъп. Добре е да сложите лека памучна дреха върху пъпа, но избягвайте прекалено тесни дрехи или материи, които не дишат добре.
 • При къпане използвайте нежна гъба за баня. В този момент, докато чакате пъпната връв да падне сама, тя е особено подходяща, тъй като можете лесно да избегнете миенето на областта около пъпа.
 • Попитайте вашия лекар колко често трябва да къпете бебето с измивен гел. Кожата на новородените е чувствителна и не е необходимо да се измиват всеки ден с козметика за баня.
Пъпът при новородените

Как да измивате бебето преди да е паднал пъпният остатък?

 • Поставете чиста и суха кърпа за баня на пода, в топла част на дома си.
 • Поставете голото си бебе върху кърпата.
 • Намокрете добре чиста памучна бебешка кърпа и я разтворете така, че да не е мокра.
 • Избършете кожата на бебето с нежни движения, като избягвате пъпа.
 • Обърнете внимание на гънките на шията и подмишниците, където често се събира кърма или адаптирано мляко.
 • Оставете кожата на бебето да изсъхне на въздух възможно най-дълго, след което я подсушете.
 • Облечете бебето си с чисти памучни дрехи, които не са нито прекалено тесни, нито прекалено свободни.

Кога пада пъпът при новородените?

Обикновено остатъчната част от пъпната връв пада след една до три седмици от раждането. Консултирайте се с вашия лекар, ако пъпчето на пъпната връв не падне в рамките на този срок, тъй като това може да е признак на скрит проблем.

Междувременно следете за всякакви признаци на инфекция, което е рядко срещано явление. Ако забележите гной, кървене, подуване или промяна на цвета, незабавно се обадете на вашия лекар.

Когато пъпът заздравее напълно, той лесно ще падне от само себе си. Някои родители го запазват като носталгично напомняне за връзката на бебето с майката.

След като остатъчната част от пъпната връв падне, не след дълго пъпчето ще заприлича на пъп. Възможно е все още да има малко кръв или струпеи, тъй като пъпната връв е като струпей. Никога не пипайте пъпа на новороденото или пъпчето на пъпната връв, тъй като това може да доведе до инфекция или да раздразни областта. Съвсем скоро ще можете да видите това сладко коремче.

Пъпът при новородените

Почистване на пъпа

След като остатъчната част от пъпната връв падне, можете да изкъпете бебето си без да се притеснявате, че ще намокри пъпчето си. Вече не е необходимо да го почиствате повече или по-малко, отколкото останалата част от тялото на малчугана ви.

Можете да използвате ъгъла на кърпа за миене, за да почистите пъпа, но не е необходимо да използвате сапун или да търкате прекалено силно. Ако пъпът все още изглежда като отворена рана, след като пъпната връв падне, избягвайте да го разтривате, докато не заздравее напълно.Проблеми при кърмене – какво да предприемем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата