Първите пюрета – да купим или да направим сами?

Днес бебешката храна е почти толкова разнообразна и ароматна, колкото и тази за възрастни. Всичко, което може да се пасира, може да се сложи в бурканче и да се предложи под формата на пюре. Когато настъпи етапа на захранване, е време да вземете важно решение – да купувате или да приготвяте сами първите пюрета.

За да ви помогнем да направите по-лесен избор, ние от „Bebeshori.bg“ събрахме плюсовете и минусите на всеки един от двата варианта.картини от скандинавски мъх

Първите пюрета – за и против купените

Те са предпочитана възможност от много родители заради удобството и разнообразието си. В големите търговски вериги, в които се продават хранителни стоки, има специално обособено място, където ще откриете различни видове бебешка храна с всевъзможни вкусове.

За купешките пюрета

  • Удобство. Не е нужно да се притеснявате за охлаждане/претопляне, преди да отворите бурканчето. Няма нужда да се тревожите, че капачката му е разхлабена и ще направи бъркотия в чантата ви.
  • Преносимост. Не представлява никаква трудност да съхранявате и носите бурканчета с бебешка храна във вашата или чантата за пелени. Нужна е само лъжица и храненето за бебето е готово на мига.

Храната за бебета в буркани може да бъде чудесно средство, ако пътувате или сте далеч от дома, но дали наистина е най-добрият вариант за всяко хранене?

Против

  • Разходи. В дългосрочен план бебешката купешка храна излиза по-скъпо от домашно приготвените алтернативи.
  • Отпадъци. Опаковките за еднократна употреба могат да бъдат разточителни, а ако не са добре почистени, често не могат да се рециклират.
  • Консерванти. Единственият „консервант“, който трябва да видите в бебешката храна, е витамин С, но храната в бурканчета може да съдържа различни консерванти, които са или не са включени в списъка, за да се запази трайността на храната.
  • Замърсители. Замърсителите могат да попаднат в закупените от магазина бебешки храни и дори да се появят във водата, използвана за приготвянето им.

Първите пюрета – за и против домашно приготвените

Можете да превърнете почти всичко, което ядете, в бебешка храна, стига да нямате нищо против да пропуснете солта и другите подправки.семеен хотел на Каваци

За

  • Знаете какво има в храната. В домашно направените пюрета не влиза нищо, на което не знаете произхода.
  • Разходи. Като цяло приготвянето на първите бебешки пюрета излиза по-евтино, дори ако трябва да си купите пасатор или блендер, за да започнете.
  • Разнообразие. Можете да съставяте комбинации от различни зеленчуци или плодове, за да задоволите вкусовете и хранителните нужди на бебето, без да се налага да отваряте множество бурканчета.

Против

Отнема време. Закупуването на бебешките пюрета от рафта в магазина не изисква много усилия. Ако решите да ги правите у дома обаче, имайте в предвид, че ще имате нужда от малко повече време.

Съхранението може да бъде трудно. Предварителното приготвяне на партиди бебешка храна означава, че ви е необходимо повече място във фризера.

Безопасност. Купешките пюрета минават през пастьоризация и стерилизация.  По този начин се унищожават всички бактерии, които могат да се появят в крайния продукт. Тъй като домашната направената храна не преминава през посочените процеси, е необходимо много добре да измивате и почиствате плодовете и зеленчуците, както и да се уверите, че бебето ви ги изяжда навреме.

Първите пюрета

Как да създадем правилен хранителен старт на бебето още с първите пюрета?

Независимо кой от двата варианта изберете, имайте в предвид, че бебето ви ще изяжда само по няколко лъжички в първите дни от захранването. Ето три стратегии за правилен хранителен старт на вашето бебе:

Бъдете спокойни

Независимо дали ще започнете да храните бебето си с твърди храни на 4 или 6 месеца, важно е да изберете лесни за храносмилане храни – като круши, банани, авокадо, тиква и сладки картофи.

Първите пюрета богати на хранителни вещества

Започнете храненето на бебето си с лесни за усвояване плодове и зеленчуци. Въвеждайте храните една по една и изчакайте три до пет дни, преди да преминете към нов плод или зеленчук.

Не се отказвайте

Възможно е бебето ви да не хареса дадена храна, когато я въведете за първи път, но това не означава, че трябва да се откажете от нея. Пробвайте отново след известно време. Ако детето не предпочита даден плод или зеленчук, нашето предложение е да го комбинирате с някоя от любимите му храни.

Първите пюрета

Първи храни за бебе – какво да му предложим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата