Столчета за хранене – видове и техните предимства

Когато бебето може да седи самостоятелно и започне да яде твърда храна, настъпва и времето да инвестирате в подходящо столче за хранене. Тъй като ще го ползвате интензивно около 2 до 3 години, вероятно искате да сте сигурни, че вида, на който ще се спрете, е безопасен, здрав и лесен за почистване. 

Намирането на подходящо столче за хранене  за вашето бебе е от ключово значение за превръщането на храненето в приятно преживяване. Преди да пазарувате обаче, можете да попитате приятелите си с малки деца:

  • какъв вид столчета за хранене използват;
  • какви са предимствата им;
  • дали са доволни от избора си.

Ето и нашите съвети по отношение на предимствата, които е добре да изпълнява вашия избор за столче за хранене. Обърнете особено внимание на тези критерии, когато влезете за пръв път в специализиран магазин за детски стоки.

#1 Предимство: Функционалност

Когато говорим за функционалност основният въпрос, който родителите си задават най-често е: 

Ще мога ли да качвам и свалям бебето от столчето без проблем? 

Ако отговорът е положителен, е добре да се уверите, че има и други функции и предимства, като например:

  • Има ли табла, която можете да използвате с една ръка?
  • Има ли колелца, които се заключват, за да не се движи столът, когато се използва? Може да потърсите модели с колелца, ако често премествате столчето за хранене – например, като го бутате до масата за хранене, а след това го връщате до стената за съхранение.
  • Заема ли много място? Някои варианти се сгъват, което ги прави добър избор за случайна употреба, например в къщата на баба.
  • Може ли да расте заедно с бебето? Повечето високи столчета днес се предлагат с опция за преход. Това означава, че седалката може да се използва като удобна люлка, в изправено положение за хранене за първи път, като повдигащо устройство за малки деца, за самостоятелно хранещи се деца, а може и повече.

#2 Предимство: Безопасност

Безопасността също е от ключово значение при избора на вида столче за хранене. Преди да купите обърнете внимание на  следните въпроси:

Има ли столчето за хранене колани, които лесно се закопчават и разкопчават? По-голямата част от инцидентите с детски столчета се случват, защото родителите не използват ключалката. Използването на три- или петточков предпазен колан гарантира безопасността на вашето малко дете.

#3 Предимство: Комфорт

Искате бебето ви да остане седнало за достатъчно дълъг период от време. Ето някои въпроси, свързани с комфорта:

  • Ще бъде ли столчето за хранене удобно за бебето?
  • Има ли добре подплатена седалка и поставка за крачетата на детето?
  • Има ли различни нива на седалката- леко полегнало и изправено?

#4 Предимство: Лесни за почистване

Бебетата са известни с това, че се хранят разхвърляно, и това означава, че трябва да помислите колко лесно е да почистите столчето за хранене след всяко ядене.

Повечето столове се предлагат със седалка от винил, която може да се избърсва. Погледнете как възглавницата и рамката си пасват и си представете сценарий, включващ ябълково пюре и трохи. Колкото по-малко са шевовете и пукнатините, толкова по-добре.

Неотдавнашна актуализация при столчетата за хранене е функцията „поднос в поднос“, при която горният поднос се изважда за почистване в мивката или съдомиялната машина. Някои столчета за хранене се предлагат дори с допълнителна табла, така че ако едното се мие, да имате друго.

Видове столчета за хранене 

Макар че основните ви грижи са свързани с това какво и как да храните вашето бебе, подходящият детски стол за хранене, отговарящ на специфичните ви нужди, може да улесни прехода към твърда храна. Ето и кои са най-често използваните видове столчета:

Дървени високи столове

Този класически вариант отново е модерен, а сдържаните покрития и изчистените линии се вписват в повечето домове. Някои видове са без излишни функции, докато други предлагат съвременни предимства като регулируема височина, накланящи се седалки и лесно сгъване за съхранение.

Високо столче с пластмасова или метална рамка

Лекото столче с модерна рамка обикновено предлага лесно почистване, преносимост (понякога на колелца) и лесно сгъване за съхранение. Те са и сред най-бюджетните варианти.

Многофункционално столче за хранене

Някои от тях могат да се използват както като столчета за хранене, така и като люлки. Обикновено те имат всички удобства, като регулируема седалка с наклон, масичка с възможност за прибиране и колелца за придвижване.

Преносимо столче за хранене

Тези столчета за хранене без крака се закрепват здраво за някои видове маси или плотове, за да осигурят стабилна и безопасна седалка за бебето почти навсякъде – у дома или в движение.

Конвертируем стол за хранене

Тези столове за хранене ще ви помогнат да преминете през целия път на малчуганите, тъй като могат да функционират като стол за хранене с пластмасова или метална рамка, а когато бебето порасне някои видове се превръщат в обикновени столове за хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата