Време за двойката и след детето

С появата на децата животът се променя – става по-натоварен и двойката все по-често няма време за себе си. Нормално е поне през първата година връзката ви да е на второ място по важност след бебето.

Много партньори се чувстват малко изоставени, когато техните любими, които сега са майки, са погълнати от грижите и нуждите на новороденото. След известно време, когато животът ви се превърне в рутина, ще откриете, че вие и вашият партньор можете да създадете нов вид интимност и близост. Ето няколко предложения от „Bebeshori.bg“ как да прекарвате малко време заедно:

Организирайте си истинска среща, както едно време

Помолете член на семейството или близка приятелка да поеме за няколко часа да се грижи за детето. Може да излезете някоя вечер след работа или през уикенда. Целта е просто да прекарате известно време насаме един с друг. Разходете се в парка, хапнете навън или отидете на кино. И нека това време само за вас бъде поне веднъж месечно, защото по този начин се заздравяват взаимоотношенията в двойката.електронна винетка

Среща у дома

Ако не можете да си позволите редовни вечери навън или просто сте уморени, намерете време да се измъкнете заедно, след като децата си легнат. Не е задължително да е нещо изискано. Може да поръчате храна за вкъщи или да гледате телевизионно предаване, или любим филм.семеен хотел на Каваци

Или пък играйте настолни игри. Те са чудесен начин да се смеете и да се забавлявате заедно. Затова изтупайте от прахта комплекта за табла, тестето карти или монополи. Решете заедно кръстословица или пък судоку, докато се гушкате на дивана.

Съветваме ви, когато сте уморени, да се опитате да устоите да се свлечете на дивана или да довършите домакинските задължения. Седнете и прекарвайте времето си заедно като двойка.

Прочетете на партньора си любовно писмо

Животът с новородено може да изглежда така, сякаш двамата с любимия ви сте просто кораби, които се разминават в нощта. Какъв по-добър начин да забавите темпото и да възстановите връзката си от това да кажете на любовта си какво чувствате. Не е нужно да пишете шекспирова проза, за да накарате сърцето на любимия човек да забие. Просто запишете няколко прости мисли („Обичам начина, по който ме прегръщаш, когато съм стресирана“ или „Смехът ти е заразителен“) и след това ги споделете на глас.

Отделяйте време всеки ден да изразявате благодарност и да правите малки жестове един за друг

Редица специалисти по семейно консултиране споделят, че умишлените усилия да казвате на любимия човек какво прави правилно, вместо какво прави грешно, може да укрепи връзката ви помежду ви. Малките добрини също са от голямо значение. Какво имаме в предвид:

  • направете кафе на половинката си сутрин;
  • заредете колата с гориво, когато това е неочаквано;
  • извадете нещо от списъка със задачите му и др.

Тези на пръв поглед малки нещица значат много и укрепват връзката в двойката.

Бъдете реалисти и не бъдете строги към себе си

Родителството е физическо и емоционално предизвикателство за всеки родител в определен момент. Бъдете добри към себе си и осъзнайте, че правите най-доброто, на което сте способни, като имате предвид финансовите си възможности, ограниченото си време и често отнемащите ви ежедневни задължения. Малките победи означават много, дори ако прекарвате 20 минути качествено време с партньора си няколко пъти седмично.

Отделете време и за себе си

Лесно е новите родители да се впуснат в това ново невероятно приключение, каквото е родителството, и да забравят да отделят време насаме със себе си. Трудно е обаче да се отдадеш изцяло на някой друг, ако никога не разполагаш със собственото си време.

Какво имаме в предвид? Не забравяйте ежедневно да отделяте поне няколко минути време за себе си. Когато малчуганът заспи, не се впускайте бегом в домакинската работа. Прането и готвенето могат да почакат. Отпуснете се и направете нещо за себе си- слушайте приятна музика, медитирайте, направете любим сладкиш, обадете се на приятелка. Помнете, че родителят е по-щастлив във връзката си, когато е спокоен. А когато мама е спокойна и децата са щастливи!От какви дрехи има нужда бебето през зимата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата