За и против ваксиниране на бебе

Ваксиниране на бебе – какво представлява

Имунната система на организма помага за защита срещу патогени, които причиняват инфекции. В повечето случаи това е ефективна система, която или не допуска микроорганизми, или ги проследява и се отървава от тях. Някои патогени обаче могат да претоварят имунната система. Това може да доведе до сериозни заболявания, тъй като патогените, които могат да причинят проблеми, са тези, които организмът не разпознава. За това в тази статия ще разгледаме ползите и недостатъците за ваксиниране на бебе.

ваксиниране на бебе

Ваксинацията е начин имунната система да се „научи“ разпознава и елиминира даден организъм. В резултат тялото ви ще е подготвено, ако някога бъдете изложени на риск. Ваксинациите са важна форма на първична профилактика. Това означава, че те могат да предпазят хората от заболяване. Чрез ваксинациите могат до известна степен могат да се контролират болести, които някога са застрашавали живота на много хора, като например:

 • морбили;
 • полиомиелит;
 • туберкулоза;
 • тетанус
 • коклюш и др.

Действие на ваксините

При поставянето на ваксината на вашето бебе то бива изложено на безопасна версия на дадено заболяване. Тя може да бъде под формата на:

ваксиниране на бебе
 • протеин или захар от състава на патогена
 • мъртва или инактивирана форма на патоген
 • токсоид, съдържащ токсин, произведен от патоген
 • отслабен патоген

Когато организмът реагира на ваксината, той изгражда адаптивен имунен отговор. Това помага на вашето бебе да се пребори с истинска инфекция в бъдеще.

Ваксините обикновено се поставят чрез инжектиране. Повечето ваксини съдържат две дози. Първата е т.нар. антиген. Това е частта от болестта, която тялото трябва да се научи да разпознава. Вторият е т.нар. адювант, който изпраща сигнал за опасност към тялото. Той помага на имунната система да реагира по-силно срещу антигена като инфекция, в резултат на което вашето бебе развива имунитет.

В последно време темата за това дали да се ваксинират новородените и децата се превърна в доста противоречива. Това е разбираемо- на макроравнище става дума за ограничаване на разпространението на инфекциозни болести, а в личен план- за разрешаване на инжектирането на лекарства на собствените ни малки деца. Това може да бъде предизвикателство за всеки родител и е важно да знаете колкото се може повече за имунизациите, за да направите най-доброто за вашето дете.

В епохата на бързо разпространяваната дезинформация не е изненадващо, че намирането на ясни отговори за имунизацията не е лесна задача. Ето защо подготвихме за вас списък с плюсовете и минусите на ваксините.

Ваксиниране на бебе – предимства

#1 Ваксините спасяват животи

Според експертите повечето детски ваксини са 90-99% ефективни за предотвратяване на заболявания. Партньорска организация на Фондацията на ООН, е изчислила, че ваксините спасяват 2,5 милиона деца от предотвратими заболявания всяка година.

#2 Сериозните реакции са редки

Най-често срещаната от всички нежелани реакции на ваксините- анафилаксията- се проявява само при 1 човек от стотици хиляди ваксинации.дървени играчки монтесори

ваксиниране на бебе

#3 Ваксините спестяват пари

В сравнение с разходите за лечение на критични заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, разходите за самите ваксинации клонят към 0. Задължителните ваксини за бебетата, децата и юношите до 18 год. са безплатни. Освен това се предполага, че чрез ранното ограничаване на инфекциозните болести ще се спестят огромни разходи на обществото.

#4 Стаден имунитет

Идеята за т.нар. защитата на стадото или стаден имунитет е, че когато достатъчно хора са ваксинирани, вероятността да избухне епидемия от определено заболяване е много по-малка.

Ваксиниране на бебе – недостатъци

#1 Странични ефекти при ваксиниране на бебе

След ваксинация се появяват някои странични ефекти. В повечето случаи те са леки, но могат да включват болка и подуване на мястото на убождането, лека треска, втрисане, умора и обща болка. Обикновено те не продължават повече от един или два дни. Както беше отбелязано по-горе, сериозните странични ефекти са много редки, но това все още предизвиква безпокойство у много родители. Тук трябва да се отбележи също, че макар много хора да предполагат, че ваксините причиняват други сериозни заболявания или увреждания, многобройни научни изследвания не са открили доказателства в подкрепа на това твърдение.

#2 Загриженост относно съставките

Съставките като формалдехид, тимерозал, стабилизатори, адюванти са вредни в големи количества. Въпреки това повечето медицински организации считат, че ниското количество на тези съставки, използвани във ваксините, е безопасно.

Ако вашият малчуган има известна сериозна алергия към някоя от съставките на ваксината, вашият педиатър вероятно ще ви посъветва да не прилагате тази ваксина.

Ние от „Bebeshori.bg“ сте стараем нашите читатели да получават едновременно интересна и полезна информация. Повече от нашите теми ще намерите в блога ни.

Специално за майки и бащи създадохме още два сайта, в които може да намерите най-важното за Вас като родител:Mamcheta.bg

 • Tatkovci.bg
 • Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Sign in

  Send Message

  My favorites

  Стани част от платформата