Захранване на бебе – Кога? Как? С какво?

Кога? Как? С какво? Всички въпроси и отговори за захранване на бебе на едно място

Кога, как и с какво? Това са основните въпроси, когато се стигне до захранване на бебе. Добрата новина е, че повечето пеленачета умеят да преценяват сами кога са гладни и кога са сити. И ще ви го покажат.

Просто трябва да им предложите правилния избор в подходящия момент и да обърнете внимание на техните сигнали. В тази статия ние от „bebeshori.bg“ ще ви дадем няколко съвета на тази тема,

Захранване на бебе – как да разпознаете, че детето е готово?

захранване на бебе

Ключов момент в живота на всяка бебе се явява моментът на въвеждането на храни, различни от майчината кърма или адаптираното мляко. Съществуват няколко неписани правила, които е добре да знаете и да спазвате. 

Обикновено първите стъпки със захранването започват между 4-ти и 6-ти месец. Точният момент обаче зависи само и единствено от здравето и нуждите на вашето бебе. То е готово за въвеждане на твърда храна в менюто, ако проявява поне два или повече от посочените сигнали:

 • може само или с малко помощ да седи седнало в детско столче за хранене;дървени магнити животни
 • има добра координация и контрол над главата;
 • целенасочено поднася играчки към устата си;
 • посяга към храна;
 • интересува се от това, което вие ядете и дори прави опити да открадне нещо от чинията ви;
 • рефлексът за избутване на храна с език е изчезнал.

Какво трябва да знаете при захранване на бебето?

Около час след кърменето/храненето с адаптирано мляко или когато бебето не е твърде уморено, често е подходящ момент да опитва твърда храна. Не се притеснявайте, ако при първата хапка бебето не прояви интерес или започне да се мръщи. Това е съвсем естествено. Все пак е нещо ново и непознат вкус за него. Смесването на храната с малко кърма или адаптирано мляко може да подобри приемането ѝ.

захранване на бебе

Първите вкусове са важни за изграждането на добри хранителни навици и за запознаването на бебето с разнообразието от плодове и зеленчуци. Когато въвеждате нови храни, не забравяйте, че количеството изядена храна е по-малко важно от броя на опитаните храни.

Опитайте се да превърнете храненето в положително преживяване за бебето си, като му позволите да си играе с новите храни, да ги докосва и да ги опитва.

Кои са най-подходящите храни, с които да стартираме захранване на бебе?

Според редица специалисти няма толкова голямо значение в какъв ред ще се въвеждат първите храни в менюто на бебето. Единственото истинско правило е: придържайте се към една храна в продължение на 3-4 дни, преди да предложите друга. По този начин, ако се появи алергична реакция (обрив, диария, повръщане са обичайните първи признаци), ще разберете коя храна я причинява.детски плюшени играчки

Доказано е, че най-подходящите храни за захранването на бебето са по-меките зеленчуци, които и по между си са подходящи за смесване:gps проследяване на превозни средства

Моркови

Любимите оранжеви зеленчуци на Бъгс Бъни са основна храна за бебета по основателна причина. С леко сладникавия си вкус пюрето от морков се смята за идеална първа храна на чувствителното небце на вашето бебе.

Освен това морковите съдържат много фибри за здравословно храносмилане, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А за подобряване на зрението и имунната функция.

Тиква

Тиквата обикновено я свързваме с есента и падащите листа, но с готовите пюрета бебето ви може да ѝ се наслади по всяко време на годината. Гладката текстура на пюрираната тиква я прави изключително подходяща при първите стъпки със захранването. Освен това тя притежава високо съдържание на витамините А и С, които чудесно допълват хранителния ѝ профил.

захранване на бебе

Авокадо

Авокадото е герой, които съдържа здравословни мононенаситени мазнини. Това са важни макронутриенти, които освен че спомагат за развитието на мозъка и нервната система на вашето бебе и увеличават усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и К. 

Съвет: Започнете с порция от около 1 супена лъжица, намачкана на пюре.

Сладки картофи

Пюрето от варени сладки картофи е пълно с хранителни вещества. Подобно на морковите и тиквата, сладките картофи са богати на витамин А, който подпомага имунната система и зрението, както и на много фибри, манган, витамин В6 и витамин С.

Съвет: Когато поднасяте сладките картофи на бебето си, не забравяйте да ги намачкате добре.

5 съвета, които ще ви помогнат да улесните процеса по захранването 

 • Бебетата естествено предпочитат по-сладки вкусове. Затова опитвайте се да предлагате зеленчуци преди плодове, за да намалите вероятността бебето да ги отхвърли на по-късен етап;
 • Не насилвайте бебето си да яде повече, отколкото иска. Обикновено то само спира, когато се нахрани;
 • Направете времето за хранене спокойно и позволете на бебето да прави бъркотия. Това ще го насърчи да експериментира повече с храната, в резултат на което се създава положителна връзка с храненето;
захранване на бебе
 • Ако не искате да готвите всеки ден, планирайте предварително, като замразявате партиди храна в малки контейнери;
 • Опитайте се да включите бебето си в семейните хранения. Бебетата са по-склонни да ядат храни, когато виждат, че другите около тях също се хранят.

Ако намирате тази статия за полезна, тогава можем да ви посъветваме да посетите и блога ни. Там ще откриете още полезна информация за Вашите малчугани.

Фина моторика за деца – как да помогнем за развитието ѝ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата