Атопичен дерматит – все по-често срещан проблем

Атопичен дерматит – това е състояние, при което кожата ви е зачервена и сърбяща. Този проблем все по-често се среща при деца под 5 години, но може да продължи до юношеството и зрелостта. Атопичният дерматит е хроничен и има склонност към периодични обостряния. В днешната статия на „Bebeshori.bg“ ще научите повече по темата.

Причини за появата на атопичен дерматит

Здравата и добре хидратирана кожа ви предпазва от бактерии, раздразнения и алергени. Атопичният дерматит е вид екзема, която е свързана с генна вариация, засягаща способността на кожата да осигурява тази защита. Това позволява на кожата ви да се влияе от факторите на околната среда, дразнителите и алергените.

Екземата (атопичен дерматит) се причинява от комбинация от активиране на имунната система, генетика, фактори от околната среда и стрес.

Имунната ви система

Ако имате екзема, имунната ви система реагира прекомерно на малки дразнители или алергени. Тази свръхреакция може да възпали кожата ви.електронна винетка

Вашата генетика

По-вероятно е да имате екзема, ако в семейството ви има случаи на дерматит. По-голям риск има и при астма, сенна хрема, и/или алергени в миналото. Алергените са вещества като полени, косми от домашни любимци или храни, които предизвикват алергична реакция. Възможно е също така да има промяна в гените, които контролират протеин, който помага на тялото ви да поддържа здрава кожа. Без нормални нива на този протеин кожата ви няма да е напълно здрава.семеен хотел на Каваци

Вашата среда

В околната среда има много неща, които могат да раздразнят кожата ви. Някои примери включват излагане на тютюнев дим, замърсители на въздуха, сурови сапуни, тъкани като вълна и някои кожни продукти. Ниската влажност на въздуха (сухият въздух) може да доведе до изсушаване и сърбеж на кожата. Горещината и високата влажност могат да предизвикат изпотяване, което да влоши още повече сърбежа.

атопичен дерматит

Атопичен дерматит – Колко често се среща този проблем?

Този кожен проблем е много разпространен в световен мащаб и с всяка изминала година се увеличава все повече. Ето какво говорят международните статистики :

  • Атопичният дерматит се забелязва и при жените, и при мъжете, като близо 20% от всички случаи, които се разглеждат от специализирани лекари за кожни раздразнения и проблеми.
  • Атопичният дерматит се среща най-често при кърмачета и деца до 5 години, като появата му намалява значително с възрастта, като при 65% от засегнатите пациенти симптомите се проявяват през първата година от живота, а при 90% – преди 5-годишна възраст;
  • Появата на заболяването след 30-годишна възраст е рядкост и често се случва след прекомерно излагане на кожата на неконтролируеми условия. За това, мамчета, не се излагайте твърде дълго на силното слънце или в солариума;
  • Изглежда, че хората, които живеят в градски райони и климат с ниска влажност, са изложени на повишен риск от развитие на атопичен дерматит. Около 10% от всички бебета и малки деца имат симптоми на заболяването. По-голямата част от тях продължават да проявяват част или всички симптоми на атопичен дерматит дори в зряла възраст.
атопичен дерматит

Атопичен дерматит – Как започва?

Признаците на този често срещан кожен проблем варират в широки граници и включват един или няколко от изброените симптоми:

  • Суха кожа;
  • Сърбеж, който се засилва, особено през нощта;
  • Червени до кафяво-сиви петна, които могат да бъдат по ръцете, стъпалата, глезените, китките, шията, горната част на гърдите, клепачите, вътрешната част на сгънатите лакти и колене, а при кърмачетата – по лицето и скалпа;
  • Малки, изпъкнали подутини, които могат да пропускат течност и да образуват коричка при надраскване;
  • Удебелена, напукана, люспеста кожа.
атопичен дерматит

Превенция и лечение на атопичен дерматит

Съществуват редица начини, с помощта на които могат да се овладеят симптомите, но за съжаление все още няма лечение на този проблем.  За да ви бъдем максимално полезни, подбрахме за вас най-добрите съвети, които помагат за предотвратяване на пристъпите на атопичен дерматит и свеждат до минимум изсушаващите ефекти върху кожата.

#1 Овлажнявайте кожата си поне два пъти дневно. Кремовете, мехлемите и лосионите задържат влагата. Нашият съвет е да се насочите към медицинска козметика. Използването на кремове на основата на Павловича мас върху кожата на малчугана може да помогне за предотвратяване на развитието на атопичен дерматит.

#2 Опитайте се да идентифицирате и избягвате факторите, които влошават състоянието. Нещата, които могат да влошат реакцията на кожата включват пот, стрес, затлъстяване, сапуни, детергенти, прах и полени.

#3 При кърмачета и деца може да се появят пристъпи от консумацията на определени храни, включително яйца, мляко, соя и пшеница. Посъветвайте се с педиатъра на детето си за идентифициране на потенциални хранителни алергии.

#4 Вземайте по-кратки вани или душове. Ограничете къпането и вземането на душ до 10 минути и използвайте топла, а не гореща вода. Използвайте само щадящи сапуни. Избирайте меки сапуни. Дезодориращите сапуни и антибактериалните сапуни могат да премахнат повече естествени масла и да изсушат кожата ви.

#5 След баня подсушете внимателно кожата си с мека кърпа и нанесете овлажняващ крем, докато кожата ви е все още влажна.Как се лекува жълтеница при бебетата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата