Докога е необходимо да гладим бебешките дрешки?

Всички знаем, че бебешката кожа е деликатна и чувствителна, точно както все още развиващата му се имунна система. Дори и най-малкото излагане на химикали, аромати, бактерии и други организми могат да причинят зачервяване, обриви или сърбеж. Това от своя страна се превръща в предпоставка за дискомфорт за малчугана и безсънни нощи за майката. Дали вече се чудите за решението на този проблем. Веднага ви казваме в какво се крие то – гладене на бебешките дрешки.

Вероятно имате още много въпроси. Ние от „bebeshori.bg“ сме ви подготвили един кратък наръчник.

Защо гладенето на бебешките дрешки е толкова важно в първите месеци от живота му?

Гладенето на дрехите на новороденото помага за унищожаването на всички микроби, които може да се задържат по дрехите му. Тъй като имунната система на детето все още се развива, тази дейност би могла да го предпази от болести и дори да намали вероятността да развие някои алергии, когато порасне.ашваганда

Въпреки че може да отнеме много време, гладенето на бебешки дрехи има много предимства. Това са:

Помага за унищожаването на микробите

Топлината от ютията действа като стерилизатор, унищожавайки всички микроорганизми, останали след прането и сушенето на дрехите на вашето бебе. В някои случаи микробите могат да бъдат прихванати от пералнята, поради което циклите на сушене и гладене са много важни.

Намалява възможността за развитие на плесени

Когато използвате гореща ютия върху бебешките дрехи, освен че премахва бактерии, вируси и др., тя предотвратява плесени. Не забравяйте, след като приключите с гладенето, трябва да се уверите, че сте прибрали дрехите напълно сухи, за да предотвратите появата на мухъл в бъдеще.

Гладенето е полезно за кожата на бебето

Ако по дрехите са останали остатъци от перилен препарат, изглаждането им ще ги премахне. Така че, ако бебето има особено чувствителна кожа, ще е полезно да гладите дрехите му.

Бебето ще бъде винаги спретнато

Независимо дали става дума за специален повод, или за обикновен вторник, бебето е хубаво да изглежда по най-добрия начин. Ако някои от дрехите му са склонни към намачкване или може би просто са престояли в сушилнята твърде дълго, бързото им преглаждане с ютията ще премахне дори и най-фините гънки.електронна винетка

Недостатъци на гладенето на бебешки дрехи

Макар че гладенето има много ползи, то също така притежава и своите негативни черти.

Може да попречи на развитието на имунната система

По принцип имунната система на бебето се изгражда чрез излагането на микроби. Тялото му се научава да произвежда антитела, за да се бори с вируса, след като бъде заразено. По този начин, когато следващия път бъде изложено на риск, организмът на бебето ще може да се пребори с него, без да получи инфекция. Затова е важно бебето да не бъде предпазвано от всички микроби през цялото време.

Отнема време, което вероятно нямате

Въпреки че бебешките дрехи са малки, те са много и гладенето на всички коства доста време на майката.

Риск от изгаряне

За да се отървете правилно от микробите по бебешките дрехи, ютията ви трябва да е топла, ако не и гореща на допир. Ако бързате или сте недоспали, много е вероятно трудно да държите дребните дрехи така, че пръстите ви да не пречат. Внимавайте да не се случат инциденти!

За да изгладите дрехите на бебето си, следвайте следните стъпки

  • Загрейте ютията. Трябва да включите ютията и да я оставите да се загрее. Проверявайте етикетите на дрехите, за да знаете коя степен да използвате.
  • Обърнете дрехата наобратно. Като обърнете дрехата наобратно, можете най-добре да защитите всички симпатични графики или печатни материали в предната част на дрехата.
  • Леко гладене. Ако гладите леко, рискът дрехите да се разтопят е минимален. И наистина, тежестта на ютията и подходящото количество пара ще свършат работа, без да е необходимо да натискате силно.
  • Прибирайте дрешките идеално сухи. Уверете се, че дрешките на бебето ви са напълно сухи, преди да ги сгънете и приберете. Съхранявайте на сухо място.

Докога е необходимо да гладим бебешките дрешки?

Педиатрите съветват майките да гладят бебешки дрешки  за период от 3 до 6 месеца. Мнението на специалистите е, че периодът е напълно достатъчен, защото след него имунната система на децата е укрепнала и вече не е необходимо да се използват допълнителни методи за почистване на облеклата и бельото. Прането на подходяща температура и сушенето в сушилня остават единствените необходимости.

За и против ваксиниране на бебе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата