Мама и бебе – 5 идеи за групови дейности

Малките бебета прекарват много време в сън, хранене или плач. А какво да правим през останалото време, когато никое от тези действия не се случва? Как да разнообразим ежедневието на това очарователно същество, което все още не ходи и не говори?

Ако и вие наскоро сте станала майка, вероятно сигурно си задавате тези въпроси. В днешната статия на „Bebeshori.bg“ събрахме на едно място 5 идеи за групови дейности, подходящи за мама и бебе.

Плуване

Детето ви няма да има умения да се научи да плува, преди да навърши четири години, но уроците по плуване за мама и бебе ще му помогнат да се чувства уверено и спокойно във водата. Освен това, посредством тази групова дейност, то ще се запознае с добрите навици за безопасност във водата и едновременно с това плуването ще се превърне в забавен начин за активност и за двама ви.

Кога можете да започнете да посещавате уроци по плуване за мама и бебе?

Експертите съветват да изчакате поне седем дни след спирането на кървенето след раждането (лохия), преди да отидете да плувате. Това обикновено отнема около шест седмици. Ако отидете по-рано, има вероятност да се заразите с инфекция.

Къде се провеждат груповите дейности?

Повечето сесии „Мама и аз“ се провеждат на интервали от осем седмици и включват престой във водата с детето и инструктор.Всички теми

Специалистите споделят, че бебетата на възраст от едва 8 седмици могат да се наслаждават на играта във водата, а малките деца, наближаващи 2-годишна възраст, могат да се научат да плуват, докато сте заедно с тях в басейна. Интересен факт е, че някои дечица се научават да плуват още преди да проходили.семеен хотел на Каваци

Ето къде в София може да откриете уроци по плуване за мама и бебе.

Уроци по музика за най-малките

Всички дечица обичат музиката. Ако се чудите откъде сме толкова сигурни, веднага ще ви отговорим. Бебето много обича тихите приспивни песнички, които му пеете още от самото раждане. Самото въздействие на музиката върху детския мозък е изумително. Тя помага на мозъчните клетки да създадат нови и трайни връзки, от които детето ви ще се нуждае, докато се учи да чете книги или да решава математически задачи.

Почти във всяка община има класове за изучаване на музика, предназначени за деца и родители, които могат да се забавляват заедно. Повечето уроци са насочени към определена възраст, например от 6 до 18 месеца или от 18 месеца до 2 години. По време на всяко занятие децата и родителите издават звуци с помощта на прости инструменти и научават основни ритми и мелодии за пеене. В тези класове децата също се движат – маршируват из стаята или танцуват в такт.

Литературно четене в местната библиотека

Бебетата обичат книгите, така че се възползвайте от този естествен афинитет. Ето защо вероятно ще им хареса и друга групова дейност – посещението на местната библиотека. Някои разказвачи на истории са по-живи от други (а някои дори използват кукли или плюшени животни, за да помагат в разказа), така че не забравяйте да посетите повече от едно занятие – дори ако детето ви не е седяло спокойно първия път.

Може да е полезно да вземете със себе си малка чанта с моливи и хартия за рисуване, с които детето да работи, докато се развива историята. Не забравяйте, че идеята не е само да запознаете детето си с една история, а и да го научите да се наслаждава на книгите като цяло.

Всяка събота от 11 ч. в детския отдел на Столична библиотека се провежда четене за най-малките, което е безплатно.

Танци за мама и бебе

Ако сте бебеносеща мама, чудесна идея за групова дейност, която да посетите с мъничето си, е клас по танци за мама и бебе. Освен че ще се забавлявате и ще се насладите на времето, прекарано заедно, ще имате възможност да се запознаете и с други прекрасни мами, с които споделяте общи интереси.

Йога за мама и бебе

Класовете по йога са чудесна идея за групова дейност за мама и бебе. Днес те са особено популярни сред майките с новородени и малки деца, които все още не са проходили.

Класовете по йога за мама и бебе не са тихи и медитативни като обикновените йога занимания. Хубавото на йога класовете е, че сте напълно свободни да вземете бебето си и да го нахраните, когато е гладно, да го люлеете, да му смените пелената или да го разхождате из стаята, ако плаче. Освен това ще излезете от домашната среда, която не е стресираща и ще се запознаете с други нови майки. Стойността на връзката с тази общност не бива да се подценява.

Първи храни за новородено

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата