Многократни пелени за по-екосъобразен начин на живот

В епоха, в която устойчивостта и нуждата от освобождаване от пластмаса присъстват постоянно в живота, въпросът: „По-екосъобразно ли е да използваме многократни пелени?“ излиза на дневен ред. Това е така, тъй като хората се стремят да отглеждат бебетата си по по-естествен начин.

Бързият отговор без съмнение е положителен. Тъй като годишно на сметищата в световен мащаб се изхвърлят над 3 милиарда пелени. Една по-проста аритметика показва, че родителите сменят пелените на бебето средно по шест пъти на ден. Това са 42 пелени за една седмица, 180 за 30 дни, или 2190 пъти за една година. Тези статистики са много стряскащи, имайки в предвид, че на една еднократна пелена са ѝ нужни 500 год., за да се разгради.семеен хотел на Каваци

Пелените за еднократна употреба са пластмасови изделия за еднократна употреба. Да, добре ни чухте! Външната обвивка на пелените за еднократна употреба е вид пластмаса, произведена от една чаша суров петрол. Всички сме свидетели на опасностите, които пластмасата нанася на природата, потоците, океаните и дивата природа. Пелените са част от този проблем, така че изглежда естествено да се премине към чаши за многократна употреба и пелени от плат.

Прочетете цялата статия на „Bebeshori.bg„, за да се убедите и вие защо е по-екосъобразно, ако използваме многократни пелени многократните пелени в ежедневието си.

Биоразградими пелени. Има ли такова чудо?

Тъжният факт е, че много пелени за еднократна употреба, които претендират, че са екологични или разградими, всъщност не отговарят на очакванията. Ако се вгледате внимателно в много от „еко“ марките в супермаркетите, те често твърдят, че са екологични само въз основа на другата пластмасова обвивка. Но не на самите пелени! Умелият маркетинг прикрива този факт и много невинни потребители могат да бъдат подведени да ги купят под фалшив предлог.

Големият проблем при пелените за еднократна употреба е пластмасовата им обвивка. Тя ги прави водоустойчиви. Към момента на писане на статията никоя компания на пелени за еднократна употреба не е успяла да направи този слой биоразградим или дори разградим. Тъй че дори ако слоевете на пелените могат да бъдат изработени от рециклирани материали и да са разградими, този слой не е.натална карта

Всички тези факти са доказателство, че многократните пелени се основават на по-екосъобразен начин на живот.електронна винетка

многократни пелени

Човешки отпадъци

Правилният начин за справяне с човешките отпадъци е в системата за пречистване на отпадъчни води. Ако прочетете опаковката на пелените за еднократна употреба, в нея се казва, че трябва да отстраните изпражненията на бебето си в тоалетната, преди да изхвърлите пелената в кошчето. До сега не сме чували някой да прави това. А вие?

В резултат те не се обработват правилно и в много случаи могат да попаднат във водните системи. Ако детето ви е на антибиотици или е било ваксинирано, тези живи ваксини си проправят път в природата, а това не е никак добре. Ето още една причина, която буквално „крещи“, че многократните пелени се свързват с по-екосъобразен начин на живот.

многократни пелени

Многократни пелени и въздействието им на въглеродните емисии

Извършен е анализ на жизнения цикъл, който разглежда този въпрос и доказва, че многократните памучни пелените са с 40% по-добри от пелените за еднократна употреба. И то при условие че не ги гладите, не ги изварявате и не ги сушите в сушилнята на висока температура!

В този анализ обаче не са взети предвид суровините, използвани за производството на пелени за еднократна употреба, суровия петрол. А също и въглеродните емисии, използвани при транспортирането на тези материали, а след това и на пелените до крайната им дестинация.

Освен това никога не е отчитано въздействието на химикалите, съдържащи се в пелените за еднократна употреба, върху депата за отпадъци. Супер абсорбиращите гелове абсорбират влагата около тях дори и на сметището. Като премахват влагата от отпадъците около тях, те не само не се разлагат сами, но и спират разлагането на отпадъците около тях.

Това е още един довод, който доказва, че многократните пелени следват по-екосъобразен начин на живот. Те са част от устойчивия начин на живот без пластмаса, който всички трябва да възприемем!

Ако ползвате пелени от плат или обмисляте да преминете към многократни пелени, надявам се, че тези основни статистически данни ще ви вдъхнат кураж. В края на краищата нищо не се променя, ако хората не са подтикнати да направят промяна. Рядко това се получава от набор от черно-бели статистически данни. Може би този път ще се получи.многократни пелени

За и против ваксиниране на бебе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата