Най-необходимото за новородено бебе | Как да се справим като родители

Подготовката за бебето понякога може да бъде скъпоструващо начинание. Но опитните родители знаят, че не всеки предмет, който е обявен за „задължителен“, непременно заслужава този етикет. Независимо дали разполагате с ограничен бюджет, или сте готови да се впуснете в покупки, това ръководство ще ви помогне да разберете какво да включите в списъка  с най-необходими неща. 

Най-необходимо за новороденото бебе у дома

Детско креватче

Има различни възможности за бебешко легълце, от които можете да избирате. Ако искате по-бюджетен вариант, можете да си вземете сгъваема бебешка кошара. Когато я купувате, не забравяйте да вземете към нея матрак, защото не всички модели имат включен в комплекта. Плюсът на този вид креватче е, че е компактно и преносимо, но пък бебетата ги надрастват много бързо.

Най-необходимото за новородено бебе

Друг удобен бюджетен вариант е дървено легълце. За ваше удобство, докато детенцето ви все още е съвсем мъничко, можете да сваляте предната решетка и да долепите максимално креватчето до спалнята. Така ще си спестите ставането вечер.

Ако се изкушавате да си вземете модел втора употреба, задължително се уверете, че бебешкото легълце отговаря на действащите стандарти за безопасност.

Спално бельо

Важно е да използвате чаршафи, специално произведени за детски креватчета, които прилягат плътно и сигурно около матрака. Хубаво е да помислите и за непромокаема подложка, която да поставите под спалното бельо. Така винаги ще сте сигурни, че матракът няма да се намокри, в случай че някоя вечер памперса пропусне.

Най-необходимото за новородено бебе

Вана

Бебешките ванички помагат да се предпазят малките деца по време на къпане. Препоръчваме ви да помислете и за силиконова подложка за вана, която помага на новороденото да седи в полегнало положение.  

Най-необходимото за новородено бебе

Педиатрите обръщат внимание на една много важна подробност при първите бани на бебето. Трябва да следите да не попада вода в областта около пъпа, докато не падне остатъка от пъпната връв. За да сте сигурни, че правите всичко правилно, прочетете нашата статия Как да къпете новороденото в 5 лесни стъпки.

Най-необходимото за детската стая на новороденото 

Удобен стол (за времето на кърмене или хранене с адаптирано мляко)

Трябва да имате специално място, на което да можете да сложите краката си и да се отпуснете по време на безбройните хранения. Традиционният люлеещ се стол е класика и може да се използва години наред, след като бебето порасне, във всяка стая на дома. Добър фотьойл или кресло също са подходящи.

Най-необходимото за новородено бебе

Гардероб 

Скрин или друга мебел, в която да приберете дрешките на новороденото, памперсите, пелените, козметика и всички останали бебешки принадлежности

Най-необходимото за новородено бебе

Най-необходимото за пътуване с новородено

Столче за кола

Това е най-важният артикул, който можете да купите за бебето си – нищо няма да защити повече вашето малко снопче радост. А и това е задължителна вещ, без която детенцето ви няма право да се вози в превозно средство. Най-добре е да си вземете нова седалка, а не употребявана или преотстъпена. Вижте тук нашето ръководство и съвети Как да изберем подходящо столче за кола.

Най-необходимото за новородено бебе

Детска количка

Може да се замислите дали да не се откажете от сложната количка, която се използва само през първите три-четири месеца на бебето.

Най-необходимото за новородено бебе

Вместо това инвестирайте в комбинирана система за пътуване със столче за кола и количка (особено подходяща за крайградски начин на живот с много шофиране) или спестете за добре направена количка с чадър, която може да се използва от момента, в който бебето започне да седи самостоятелно, до 2-тригодишна възраст. 

Бебешка носилка

През последните години все повече майки започват да се интересуват от бебеносенето. Ако нямате място у дома или в гаража за количка, добър вариант е да си вземете слинг или ергономична раница. Ако се чудите коя бебешка носилка е най-подходяща за вас, не пропускайте нашата статия по темата.

Най-необходимото за новородено бебе

Хубавото при тях е, че ръцете ви винаги са свободни, докато носите бебето по този начин. А освен това са чудесни за сближаване между бебето и родителя. 

Тук е мястото да отбележим, че бебешките носилки се различават от кенгуруто, в което навремето беше много на мода за носене на бебе. В някои страни дори кенгуруто е изтеглено от пазара. Затова преди да купите, да се насочите към покупка, първо проверете. 


Препоръчваме ви още:

Облекчаване на колики при бебето

Развитие на детето до шестия месец

Първи храни за бебе – какво да му предложим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата