Различните видове носилки

Бебеносенето може да бъде много практично и полезно както за родителите, така и за детето. Когато носите бебето си в слинг или раница, ръцете ви са свободни и можете да вършите домашните си задължения, да приготвяте храна,  да пазарувате, да ползвате обществения транспорт или дори да се опитате да преминете през претъпкано летище. За бебето е изключително успокояващо, докато е в носилката, защото усеща топлината на мама, а най-хубавото е, че може и да се кърми в движение.

Разбира се, ситуацията с носилките е абсолютно същата като с всички останали бебешки принадлежности. На пазара има толкова много различни видове, марки и модели! Когато се опитвате да откриете най-подходящата за вашето бебе, може да ви се завие свят.

Ето защо ние от „Bebeshori.bg“ събрахме на едно място 4-те основни вида носилки, за да се ориентирате по-лесно и да сведете избора си до няколко варианта, преди да направите окончателния избор.

1. Слинг

Това е най-традиционният и прост вид бебешка носилка, която е особено подходяща  за начинаещите мами с новородено. Чрез завързването на свободните краища създавате уютно, удобно и сигурно място за вашето бебе. Има няколко различни начина на връзване, които в началото може да ви изглеждат малко трудни, но след няколко дни практика ще ви стане лесно като детска игра.  

На пазара ще откриете слингове, изработени от различна материя – памук, вълна, лен или коноп. Тези слингове се наричат тъкани и се препоръчват както за по-малки бебета, така и за по-големи деца. Могат да се носят както отпред, така и на гръб.

Слинговете, които са изработени от еластична материя като памучно трико се наричат еластични. Те са чудесно решение за начинаещи мами в бебеносенето на новородени. При разтегливото увиване първо завързвате плата около тялото си, а след това го опъвате върху бебето. Еластичните слингове са подходящи за деца до 6 месеца.

2. Ринг Слинг

Този вид носилка представлява дълго парче плат (обикновено с дължина около 2 метра), което има две халки в единия край. За да го закрепите, трябва да прокарате свободния му край през едната халка и след това да го подпъхнете под другата халка. По този начин можете да го приспособите към тялото си и да намерите идеалното място за гушкане на вашето бебе. Не е нужно да се притеснявате, че слингът ще се разкопчае сам – теглото на бебето не позволява на халките да се изплъзнат.сваляне на температура

Различното при този вид носилка от обикновения слинг е, че платът се простира от едното рамо до противоположното бедро. Това ще ви позволи да носите бебето пред себе си или в страни на бедрото си (най-популярният начин).семеен хотел на Каваци

3. Раница с катарама

Вероятно, когато чуят думата „носилка“, повечето родители си представят именно тази. Раниците представляват меки носилки с подплатени презрамки и дебел, подплатен колан, който трябва да пристегнете около кръста си. След като го направите, платът създава т.нар. торбичка за бебето. Панелът (платът в долната част, в който седи бебето) трябва да е достатъчно широк, за да осигури опора на бедрата и краката на бебето от едното до другото коляно.

Обикновено всички каишки са регулируеми, което позволява на бебеносещия да намери най-удобното и ергономично прилягане. Освен това помага за равномерното разпределяне на теглото на бебето върху тялото на лицето, което се грижи за него. Това, което е наистина страхотно за този вид бебешки носилки, е, че можете да ги използвате отпред и отзад, а понякога дори на бедрото.

СЪВЕТ: Избягвайте меки носилки с тесен панел (място за сядане) тип кенгуру, при които теглото на бебето оказва натиск върху разкрача му, а краката му са изправени и висят. Тази позиция натоварва гръбначния стълб на бебето, не поддържа краката и бедрата му в правилна позиция и може да има отрицателно въздействие върху развитието им.

Повечето носилки с катарама са подходящи за бебета на 4-5-месечна възраст до 3 години. Някои модели раници са подходящи и за новородени, но често те изискват добавяне на вложка за бебета.

4. Мех Дай

Това е хибриден вид носилка, който съчетава функциите на слинга и раницата с катарама. Обикновено Мех Дай прилича на меко структурирано носило, но тук имате дълги парчета плат, които трябва да завържете правилно около тялото си. Има две презрамки и две ленти, които трябва да завържете около кръста си. Така че вместо катарами, тук имаме връзки.

Някои модели Мех Дай са подходящи за по-големи бебета (от 6 месеца), други могат да се използват и от раждането.

Различните видове биберон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата