Стерилизация на бебешки принадлежности – до кога?

Стерилизация на бебешки принадлежности е допълнителна стъпка за почистване, която помага за унищожаване на излишните микроби, задържащи се дори и след измиване. Този процес обикновено включва използването на изключително гореща вода или пара, за да се унищожат останалите бактерии върху шишетата и аксесоарите на вашето бебе. Поддържането на бутилките чисти е жизненоважна стъпка за здрава развиваща се имунна система. Но докога се стерилизират шишетата на бебето? Това ще научите в тази статия на „bebeshori.bg„.

В днешната публикация ще дадем отговор на 4 важни въпроса:

 • Кога е необходимо да стерилизирате бебешките шишета и принадлежности;
 • Какво е важно да знаете преди да започнете стерилизация;
 • Кои са различните безопасни начини на този процес;
 • До кога трябва да стерилизирате бебешките принадлежности.
докога се стерилизират шишетата на бебето

Кога да правим стерилизация на бебешки принадлежности?

Медицинските специалисти съветват шишето на бебето и други негови аксесоари, като биберони и други залъгалки, да се стерилизират веднъж дневно. Има ситуации обаче, в които е важно този процес да се извършва след всяко хранене на бебето с шише. Ето кога стерилизацията на бебешките шишета и принадлежности е жизненоважна.

Когато бебето ви е на възраст под 3 месеца

Тогава новородените все още имат особено крехка имунна система. Ето защо до настъпването на тази възраст специалистите съветват след всяко хранене с бутилка тя да минава през стерилизация. След като бебето навърши 3 месеца, можете да спрете да дезинфекцирате редовно шишето му, ако то няма други здравословни проблеми.

Ако бебето ви е недоносено

Ако бебето ви е родено преждевременно или има някакви здравословни проблеми, стерилизирането на бутилките му помага да се защити особено уязвимата му имунна система.

докога се стерилизират шишетата на бебето

Преди да използвате нова бутилка за пръв път

Тъй като няма как да знаете как се е процедирало с шишето, което сте избрали за вашето бебе, по време на процеса на производство, винаги измивайте и стерилизирайте всяко шише веднага след като го извадите от опаковката. Това ще запази бебето ви в безопасност и здраве.дървени играчки монтесори

Преди да използвате за първи път шише втора употреба или взето назаем Когато планирате да използвате шише, което някой друг е използвал, първо го измийте и дезинфекцирайте. Това важи независимо дали сте взели бутилката от магазин за домашни потреби или сте я взели назаем от приятел/ член на семейството. Никога не се знае на какво е било изложено по време на съхранението (и преди него).

Преди да използвате шише, използвано преди това от братче или сестриче

За да сте сигурни, измийте и стерилизирайте любимото си шише, преди новото ви бебе да пие от него за първи път.

Ако бебето ви е болно или току-що се е възстановило от заболяване

Не рискувайте да заразите отново бебето, като използвате бутилка, в която може да има останали микроби от заболяването. Вместо това дезинфекцирайте шишето всеки ден, докато бебето все още се бори с болестта, за да отстраните всички бактерии и вируси, които са се задържали след измиването.

Ако нямате достъп до чиста вода

Ако нямате достъп до чиста, пречистена питейна вода или водоснабдяването ви е нарушено, ще трябва да стерилизирате ежедневно. Ако използвате кладенчова вода, също трябва да стерилизирате редовно.

докога се стерилизират шишетата на бебето

Какво трябва да знаете преди да започнете стерилизация на бебешки принадлежности?

 • Почиствайте шишетата, бибероните и другото оборудване за хранене с гореща сапунена вода възможно най-скоро след хранене.
 • Използвайте чиста четка за бутилки, за да ги почиствате. Запомнете! Използвайте тази четка само за почистването на шишетата на вашето бебе.
 • Можете също така да обърнете бибероните навън и да ги измиете в гореща сапунена вода. Не използвайте сол за почистване на бибероните, тъй като това може да бъде опасно за вашето бебе.
 • Ако предпочитате, можете да поставите принадлежностите за хранене на бебето в съдомиялната машина, за да ги почистите. Поставянето на оборудването за хранене в съдомиялна машина го почиства, но не го стерилизира. Уверете се, че шишетата, капачките и бибероните са обърнати надолу.
 • Преди да стерилизирате, изплакнете цялото си оборудване в чиста студена течаща вода.

Тези съвети се отнасят за всички принадлежности за хранене на бебето независимо дали използвате изцедена кърма или адаптирано мляко.

Как и докога се стерилизират шишетата на бебето?

Има няколко начина да стерилизирате бебешките шишета и принадлежности:

 • стерилизиращ разтвор със студена вода;
 • стерилизация с пара;
 • кипене.

Важно е да стерилизирате цялото оборудване за хранене на малчугана, включително шишета и биберони, докато то навърши поне 12 месеца. Това ще предпази бебето ви от инфекции, по-специално от диария и повръщане.блог:

2 comments

 1. Севдалина

  октомври 23, 2021

  Благодаря ви за хубавия пост. Този сайт е по-добър дори и от Bgmama

  • Благодарим много! Надяваме се да помагаме и на други с полезно и интересно съдържание 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата