Видове бебешки лигавници

Бебешките лигавници са задължителни, когато става въпрос за предпазване облеклото на детето. Използването на лигавник ще ви спести необходимостта да перете дрехите му след всяко хранене. Когато на сцената започнат да се появяват зеленчукови и плодови пюрета, се вижда истинската стойност на бебешките лигавници. 

Традиционният вид, който помним от нашето  детство, е под формата на полукръг от памучен плат с връзки за вратлето, Днес има всякакви видове бебешки лигавници, като например натягане, „супер“ лигавници с дълъг ръкав, силиконови лигавници с вградени поставки за трохи, лигавници за еднократна употреба и други. Стига лигавникът да не пречи или да не е неудобен за носене, колкото по-голям, толкова по-добре, щом бебето се научи да се храни само. 

Традиционни хавлиени или памучни лигавници

Използват се, както за новороденото, за да предпазите дрехите му от разливане или случайно попаднали капчици кърма или адаптирано мляко, така и когато бебето е готово да започне захранване с твърди храни. Обикновено се закрепват с връзки или велкро, или имат разтегателна дупка за главата, която се издърпва върху главата на бебето. 

Този вид бебешки лигавници са силно абсорбиращи, някои имат водоустойчива пластмасова основа, лесни за сгъване и носене със себе си, когато излизате. Единствен техен недостатък е, че бебешките храни могат лесно да ги изцапат и да останат петна, дори ако ги перете при високи температури. Имахте в предвид, че ако сте се спрели на такъв вид лигавник, който е с водоустойчива подложка, трябва да го перете на по-ниски температури.

Бандана

Банданата е нов вид памучен бебешки лигавник под формата на триъгълник, който се закопчава на вратлето с тик так копче. Обикновено се използват при новородените и малките бебета, за да уловят капчици изплюто мляко по време на уригване или хранене с шише. 

Този вид бебешки лигавници са не само практични, но и изключително стилни. Могат да се открият на пазара в най-различни цветове и повечето майки обичат да ги съчетават с облеклото на детето си. 

Силиконов лигавник

Този вид бебешки лигавник е изработен от непромокаема материя. Закрепва се на вратлето със сигурна велкро лента. Силиконовият му „джоб“, който се намира в долната му част, може да улавя храни и течности. Ето защо силиконовият лигавник е много подходящ за по-големи бебета и малки деца, особено в периода на стартиране със самостоятелно хранене.

Освен това този вид лигавник е с достатъчно големина, за да покрива добре бебешките дрешки и да помага за поддържането на максималната им чистота. Майките го предпочитат, защото е много лесен за поддръжка. След хранене можете да го измиете с хладка вода и сапун и да го оставите да изсъхне. Някои модели могат да се пускат за почистване и в миялна машина. Преди да го направите обаче задължително проверете дали производителят на избрания от вас бебешки лигавник дава такава възможност.

Бебешки лигавници със специално покритие

Обикновено изработени от плат с гумирано покритие. Предназначени са да осигурят максимална защита най-вече на малките деца. Освен че покриват предната част на тялото, някои варианти покриват раменете и горната част на ръцете, а други са с дълги ръкави. Обикновено се закопчават с връзки или велкро.

Този вид лигавници са изключително подходящи, в случаите когато дадете на вашето мъниче за пръв път да пробва да рисува с водни бои или да извършва други дейности и игри, които предполагат изцапване.

Лигавници за еднократна употреба

Лигавниците за еднократна употреба са изработени от подсилена хартия. Обикновено се купуват в опаковки от по 20 броя и често имат водоустойчива подложка и абсорбираща предна част. Залепващите ленти прикрепят лигавника към дрехите на бебето, въпреки че някои марки имат връзки за врата. 

Бебешките лигавници за еднократна употреба са чудесно решение, когато сте на почивка и не искате да перете допълнително. Нашият съвет е винаги да имате един от този вид резерва в колата или когато сте навън на разходка. Много е удобно да избършете всичко, след като бебето е приключило с храненето. 


препоръчваме ви:

Първите зъбки – кога да ги очакваме и по какво ще ги познаем?

Атопичен дерматит – все по-често срещан проблем

Какви са признаците на следродилната депресия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата