Захранване, водено от бебето

Един от най-вълнуващите моменти през първата година на вашето дете е преминаването към твърда храна. Съществуват много мнения относно най-добрия начин за запознаване на бебетата с храни, различни от кърмата или адаптираното мляко. Един от тях е захранване, водено от бебето, с помощта на който мъничето  се развива със собствено темпо и преходът към твърда храна е доказателство за това. По този начин създавате на децата здравословни хранителни навици още от най-ранна възраст и ги насочвате внимателно към самостоятелно изследване на различните вкусове.

Преди да ви запознаем подробно с този метод на хранене, ще обобщим признаците, които дават сигнал, че вашето бебе е готово за захранване. Обикновено те започват да се появяват в началото на пети или шестия месец от развитието на вашето дете:

 • Бебето може да седи без опора, което е от изключително значение, защото улеснява предотвратяването на задавяне;
 • То започва да проявява интерес към храната, която вие консумирате и да протяга ръце към нея;
 • Бебето има по-добра зрително-моторна координация, която му позволява да взима малки парченца храна, например варени зеленчуци. След като бебето постави парче храна в устата си, то започва да дъвче. Ако до скоро първият му жест е бил да изплюе нещо друго, освен кърма (или адаптирано мляко), то това е добър знак, че може да започне да дъвче.

Как да започнете захранване, водено от бебето

След като установите, че бебето ви вече е готово да опита твърда храна, ето

7 стъпки, които да следвате:

#1 Нека бебето сяда с вас по време на хранене и всеки път му предлагайте по малко храна. Може и да не яде всеки път, но така ще му изградите добър навик.

#2 Подгответе чаша с вода. Осигурете пластмасова такава без съдържание на BPA, за да предотвратите злополуки.

#3 Предлагайте малки парченца храна, така че бебето да има възможност да разгледа всяко парченце, докато го слага в устата си.

#4 Няколко думи за чиниите. Въздържайте се да използвате чинии или купички в началото.

#5 Подгответе се за (екстремна) бъркотия. Ако настръхвате само при  мисълта, че авокадото е размазано по таблата на столчето за хранене и има дори в косата на детето ви, това е само началото. Бебетата правят много бъркотия, докато се хранят, и това е част от тяхното гурме изследване. Всичко това е част от обучението и изграждането на положителни навици.

#6 Измийте ръцете на бебето, преди да го оставите в столчето за хранене, и го оставете да се забавлява.

#7 Най-подходящи първи храни при старта на захранване, водено от бебето са:

 • Зеленчуци: сладък картоф, морков, тиква, тиквичка, броколи, карфиол;
 • Плодове: банан, авокадо, пъпеш, диня, ябълка/круша на пара.

Как да предпазите бебето си от задушаване

Бебетата могат лесно да се задавят, ако им се дават неподходящи храни или са оставени без надзор, докато ядат дори и само за няколко секунди. Ето няколко съвета, които е добре да спазвате, за да предотвратите евентуална злополука:

 • Не давайте на бебето си твърди, хрупкави храни, докато не стане достатъчно голямо, за да дъвче добре;
 • Винаги слагайте бебето седнало, докато се храни;
 • Смехът или плачът могат да накарат бебето да се задуши;
 • Пуканките са особено опасни, затова ги избягвайте, докато детето ви не навърши 4 години;
 • Малките порции предпазват бебетата от поемане на твърде много наведнъж и са отлични за изграждане на добра връзка с храната;
 • Винаги наблюдавайте бебето си, докато пие от чаша или шише.

Какво да правим, ако бебето получи алергия

За да предпазите бебето си от евентуална алергична реакция, предлагайте по една храна в продължение на три или четири дни. Симптомите на хранителната непоносимост (обикновено децата я израстват с възрастта) включват:

 • обрив около устата или бузите (може да се разпространи и на други места);
 • хрема, запушен нос или сърбеж в очите;
 • повишено слюнкоотделяне;
 • диария.

Ако забележите някоя от изброените реакции, незабавно се обадете на педиатъра на вашето бебе или го заведете на преглед.дървени играчки монтесори

Преминаването към твърда храна е вълнуващ момент за вашето малко дете. Те ще могат да се докоснат до големия свят на текстурите, вкусовете и цветовете на храната.

Най-важното е да не бързате. Всеки малчуган е различен и със сигурност го показва по това, че харесва и не харесва различни храни. Както и при всички останали неща, бебето приема сигнали от вас, така че направете времето за хранене забавно и здравословно.Още статии от „bebeshori.bg„:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата