Фолиева киселина при бременни – какво е значението ѝ?

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е форма на витамин В9, известен също като фолат. Когато хранителното вещество идва директно от хранителни източници, то се нарича фолат. Когато се произвежда за консумация като добавка или за обогатяване на храни, тя се нарича фолиева киселина. За какво обаче е необходима фолиева киселина при бременни жени?

Този витамин е важен за производството, възстановяването и функционирането на ДНК (нашата генетична карта и основен градивен елемент на клетките), както и за бързия клетъчен растеж на плацентата и развиващото се бебе. Ето защо фолиевата киселина има изключително значение за организма на бъдещата майка по време на бременността и в днешната статия на „Bebeshori.bg“ ще научите повече по темата.

фолиева киселина при бременни

Фолиева киселина при бременни – защо е необходима?

Ако сте бременна или е възможно да забременеете, от важно значение е да приемате достатъчно фолиева киселина. Тя помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида (засягаща гръбначния мозък) и аненцефалия (засягаща мозъка).

Дефектите на невралната тръба се появяват още в първите седмици на бременността – преди много жени да разберат, че са бременни. Ето защо е важно да започнете да приемате фолиева киселина още когато вземете решение, че искате да имате дете, т.е. преди да започнете да правите опити за зачеване. По данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ жените, които приемат препоръчителната дневна доза фолиева киселина поне един месец преди зачеването и през първия триместър на бременността, могат да намалят риска от дефекти на невралната тръба при бебето си с до 70%.

Съществуват и други рискове за плода, които значително намаляват благодарение на фолиева киселина. Ето кои са те:

 • Цепнатина на устната и цепнатина на небцето
 • Някои видове вродени сърдечни дефекти
 • Гестационен диабет
 • Преждевременно раждане

Каква е необходимата дневна доза фолиева киселина при бременни?

По време на бременността жената се нуждае от 600 mcg фолиева киселина на ден. Трудно е да си набавите необходимата фолиева киселина само с храната, затова трябва да приемате добавка. Някои жени трябва да приемат повече от препоръчителното количество фолиева киселина. Затова от важно значение е винаги да се консултирате с вашия гинеколог относно нуждите ви от фолиева киселина, ако някое от следните състояния се отнася за вас:

 1. Имали сте предходна бременност с бебе с дефект на невралната тръба (ДНТ); вие или вашият партньор страдате от ДНТ; вашият партньор има дете с ДНТ. Във всеки от тези случаи вероятно ще ви посъветват да приемате 4000 mcg фолиева киселина дневно поне 3 месеца преди бременността и през първите 3 месеца от нея. Консултирайте се с вашия лекар за това колко да приемате след това. Възможно е да можете да намалите приема на 400 mcg от 4-тия месец нататък.
 2. Носите близнаци. Вашият лекар може да ви препоръча да приемате до 1000 mcg фолиева киселина на ден, ако сте бременна с две или повече деца.
 3. Ако сте диабетик или приемате определени лекарства против припадъци, то тогава рискът от раждане на бебе с ДНТ се увеличава. В този случай от изключително важно значение е да се посъветвате с вашия лекар поне месец преди с партньора ви да започнете да правите опит за зачеване, за да разберете колко фолиева киселина трябва да приемате и да следите състоянието си като цяло.
 4. Имате целиакия, възпалително заболяване на червата или храносмилателно разстройство. Тези състояния могат да затруднят усвояването на фолатите.
 5. Имате определена генетична мутация. Изследванията са разнопосочни, но някои проучвания показват, че хората с генетична вариация, известна като мутация на метилентетрахидрофолат редуктазата), може да имат повишен риск от раждане на бебе с ДНТ, тъй като тази мутация може да затрудни преработката на фолиева киселин.
фолиева киселина при бременни

Странички ефекти на фолиевата киселина при бременни

Повечето хора нямат никакви странични ефекти, когато приемат фолиева киселина в дози, по-малки от 1000 mcg дневно. Консумацията на много фолиева киселина в храната също не изглежда да причинява проблеми.семеен хотел на Кавацисваляне на температура

Приемането на високи дози фолиева киселина за дълъг период от време обаче може да предизвика симптоми като:

 • коремни спазми;
 • диария;
 • гадене;
 • газове;
 • проблеми със съня;
 • раздразнителност;
 • объркване.

В редки случаи фолиевата киселина може да предизвика алергична реакция. Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако получите кожен обрив, сърбеж или зачервяване. Както при всяка алергична реакция, обадете се на 112, ако имате затруднено дишане.

фолиева киселина при бременни

Първи храни за новородено

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата