9 от 10 родители не знаят как да държат правилно новороденото | Един от тях ли сте?

Една от най-големите радости в живота на една майка е първата среща с бебенцето ѝ. Плачът, който оглася родилната зала и дава тон за глътка въздух на новия живот. И разбира се първата прегръдка на мама и бебче.  

Да държиш новородено често е една от най-големите радости на всеки един родител. Този на вид лесен процес в началото може да се окаже голямо предизвикателство за новите мами и татковци.  Знаете ли, че 9 от 10 родители не знаят как да държат правилно новороденото? А вие един от тях ли сте?

Прочете статията докрай, за да научите кои позиции да избягвате и как трябва да държите правилно новороденото- по време на носене, по време на хранене, смяна на пелени и т.н. 

Избягвайте тези опасни движения и позиции

Никога не вдигайте новороденото за ръце или под мишниците

През първите няколко месеца мускулите на главата и врата на бебето са много слаби. Ако ги вдигате за ръцете или държите под мишниците им, рискувате да нараните ръцете или раменете им. По-лошото е, че главата им ще увисне, което в редки случаи може да доведе до мозъчна травма.

Вместо това поставете едната си ръка зад главичката и врата на бебето, а другата – под дупето. Внимателно издърпайте бебето към гърдите си, ако ще го кърмите или храните от шише. 

Не отблъсквайте капризното новородено

Новите родители може да се опитат да успокоят новороденото си, като го поставят в изправено положение срещу рамото си и го полюшват нагоре-надолу. Въпреки че сме виждали този подход за държане на новородено често във филми и телевизионни сериали, това не е добър начин да успокоите разтревожено бебе.

родители не знаят как да държат правилно новороденото

Движението нагоре-надолу може да бъде стряскащо и да направи бебето по-нервно, което може да увеличи тревожността ви, а това да стресира бебето още повече. И така се получава един омагьосан кръг.

Вместо това дръжте бебето в поза „футболната топка“ и леко го поклащайте напред-назад с нежни люлеещи движения, докато ходите или стоите. Плавното движение успокоява бебетата, като имитира преживяванията им от утробата.

Какво представлява позата „футболна топка“?

Въпреки че в началото може да ви звучи глупаво, ще откриете, че да държите бебето си като футболна топка – с гръб на предмишниците ви и глава, сгушена в извивката на едната ви ръка – е сред най-безопасните и устойчиви начини за държане на новородено.

Наведете бебето под ъгъл, така че коремчето му да е обърнато към вас. Тази позиция е удобна за бебето и ви дава възможност да държите по-сигурно новороденото, особено когато сте седнали.

Не прехвърляйте бебето напред към някой друг

Ако след раждането ви посещават или помагат много приятели и роднини, бързо ще свикнете, че другите искат да държат бебето. Защитата на главата и шията е приоритет, когато предавате новороденото си на друг човек.

родители не знаят как да държат правилно новороденото

Вместо да държите бебето пред себе си, помолете другия човек да се приближи до вас с лице към него. След това трябва да поставите едната си ръка под главата на бебето, а другата – под дупето му, преди да отпуснете хватката си.

Педиатрите съветват новите родители да внимават с меките места на главичката на новороденото

Бебетата имат две меки места на главата: фонтанела отзад и предната фонтанела отгоре. Костите в тези области на черепа не са напълно сраснали, което дава възможност главата на бебето да се промуши през родовия канал.

родители не знаят как да държат правилно новороденото

Освен това оставя място за растеж на мозъка. Мекото петно в задната част се затваря за няколко месеца, а пълното затваряне на петното в горната част може да отнеме две години.

Мийте винаги ръце преди да докоснете бебе

Хигиената на ръцете е много важна при работа с бебето, особено през първите два месеца. През това време вашето бебе не е било ваксинирано срещу болести, които могат да се разпространят чрез микроби по немити ръце.

родители не знаят как да държат правилно новороденото

Новородените имат слаба имунна система и отнема им време, за да изградят сила срещу микроби, които вероятно няма да имат ефект върху вас или вашите близки. Така че, бъдете много усърдни да поддържате ръцете си чисти и не се чувствайте зле да помолите посетителите да направят същото.

С практиката ще станете по-добри

Бебешорите изглеждат толкова крехки. Въпреки че трябва да се отнасяте внимателно към новороденото и никога да не го разтърсвате, няма да го нараните по време на хранене или смяна на пелените, ако използвате нежни, подкрепящи движения.

И все пак притеснението ви дали го държите правилно е напълно нормално. Но колкото повече го правите, ще се чувствате все по-сигурни. А колкото по-спокойни сте вие, толкова по-комфортно ще се чувства и бебето ви.


Препоръчваме ви още:

Оригване на новородено – как и защо

Как да третираме бебешките крусти

Какви са нормите за наддаване на новороденото? | Норми за развитие по месеци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата