Как да третираме бебешките крусти

Какво представляват бебешките крусти? Причини за появата им

Бебешките крусти са често срещано състояние на кожата при новородени и бебета, което причинява малки бледо жълтеникави люспички по скалпа. Те се образуват, когато кожата на бебето ви произвежда твърде много мазнина (себум), вероятно защото хормоните на майката все още циркулират в кръвта му след раждането. Това допълнително омазняване пречи на естественото отделяне на кожата на скалпа на новороденото и създава натрупване на мъртва кожа по скалпа.

Бебешките крусти могат да се появят и ако имунната система на детето ви реагира прекомерно на наличието на дрожди по скалпа. Тази свръхреакция може да предизвиква възпаление. Въпреки това трябва да знаете, че бебешките крусти не са опасни и заразни. Те не водят до оплешивяване или дългосрочен косопад, както често новите родители си мислият.

Признаци и симптоми за бебешките крусти

Бебешките крустит обикновено се появява между 2 и 6 седмици след раждането на новороденото. В този период може да забележите:

  • Мазен, неравномерен скалп. Кожата на скалпа на бебето ви може да изглежда мазна. По скалпа може да има бели или жълти петна от люспи. С течение на времето люспите могат да се отлепят.
  • Промени в цвета на скалпа. Понякога кожата на скалпа на бебето ви може просто да има различен цвят, а не да се лющи или да се лющи. Люлеещата се шапка не е сърбяща за вашето бебе, въпреки че изглежда така.
  • Косопад. Рядко се случва, но бебето може да загуби косата си на мястото, където има люлееща се шапка. Косата трябва да порасне отново след изчезването на люлката.
  • Разрастване на бебешките крусти и към други части на тялото. Освен по главата, тя може да се появи и по лицето, зад ушите, в областта на пелените и подмишниците.

Как да третираме бебешките крусти

Диагностика на люлката

Вашият лекар веднага ще разбере дали бебето ви има това много често срещано състояние. Спокойно! Не се притеснявайте! Необходимо е единствено докторът да прегледа внимателно кожата на скалпа на бебето ви или други части на тялото му. Не е необходимо новороденото ви да се подлага на каквито и да било тестове, за да може лекарят да диагностицира бебешките крусти.

Как успешно да третираме бебешките крусти? Лечение

След като бебето вече има поставена диагнозата, би трябвало да можете да лекувате успешно бебешките крусти у дома.

Поддържането на скалпа на бебето чист помага за отстраняването на проблема, тъй като отмива част от допълнителните масла. Използвайте бебешки шампоан и го втрийте внимателно в засегнатите участъци. Вашият лекар може да ви каже да миете косата на бебето си по-често, отколкото обикновено. 

Може да се наложи да го миете всеки ден, а не на няколко дни. Ако мекият бебешки шампоан не помогне, попитайте лекаря си за подходяща медицинска козметика. Не използвайте шампоан със съставки, които са предназначени за пърхот, освен ако лекарят не ви е казал, че трябва да го използвате. Не всички продукти са безопасни за кърмачета.

От какво още имаме нужда, за да третираме успешното бебешките крусти

Четка. След като почистите косата и скалпа на бебето си, можете внимателно да срешете косата му с мека бебешка четка. С течение на времето люспите трябва да се разхлабят и да паднат. Уверете се обаче, че не бързате.

Попитайте Вашия лекар дали трябва да втриете малко, бебешко олио, зехтин или мехлем в люспите на скалпа на Вашето бебе, след като сте използвали шампоан и мека четка за коса. Някои родители споделят, че с този процес постигат голям успех при премахването на люспите от скалпа на бебето.

Не използвайте стероиден крем, освен ако вашият лекар не го препоръча.

Превенция на бебешките крусти

След като овладеете бебешките крусти започнете да миете косата на бебето си достатъчно често с бебешки шампоан и продължавайте да почиствате скалпа му с мека четка. Попитайте педиатъра си колко често да миете косата на бебето си, след като бебешките крусти изчезнат.


препоръчваме ви:

Мама и бебе – 5 идеи за групови дейности

Пъпът при новородените – как да го третираме?

Кърмене на режим или на поискване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата