Оригване на новородено – как и защо

Колко често бебетата трябва да се оригват? Защо е важно да извършвате този процес след всяко хранене на новороденото? Какъв е най-добрият начин за отстраняване на излишните газове?

Вероятно тези и още много въпроси вълнуват новите родители. Разгледайте нашето ръководство, одобрено от експерти, за да научите как правилно да оригвате новородено.

Защо новородените се нуждаят от оригване?

Бебетата обикновено имат нужда да се оригнат, когато поемат въздух по време на хранене. Педиатрите споделят, че това се случва по-често при новородените, хранени от шише, които са склонни да се хранят по-бързо. Но кърмените бебета също поглъщат въздух, особено ако майката има много мляко или го изпуска бързо, или ако бебето е много гладно и яде лакомо.

Газовете могат да бъдат причинени и от разграждането на някои храни в дебелото черво от бактерии. Това включва храната, която майката консумира и предава чрез кърмата си. Някои от най-често срещаните нарушители са боб, зеленчуци (като броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле), бонбони, сода и плодови напитки.

Освен това ако бебето има непоносимост към определени храни като например хранителната формула или нещо от диетата на мама), организмът му може да реагира, като образува повече газове. Най-честата непоносимост е тази към млечни продукти или глутен.

Кога да оригвате новороденото

Българската педиатрична асоциация препоръчва бебето да се оригва редовно, дори и да не показва дискомфорт или да не отделя газове, когато го оригвате. Експертите споделят, че трябва да се опитвате да включите оригването на всяко хранене.

Ако например кърмите, оригвайте се, преди да смените гърдите си. Родителите, които хранят с бутилка, могат да оригват след завършването на храненето на новородени до около 6-месечна възраст. 

Макар че някои бебета трябва да се оригват по-често, много родители правят грешката да прекъсват храненето с ненужни опити за оригване. Това удължава времето за хранене, което разстройва гладното бебе и увеличава поглъщането на въздух.

Как да оригваме новородено бебе

Има три често срещани позиции за оригване: над рамото; седене в скута или с лице надолу в скута. Изберете този, който е най-удобен и ефективен за изкарване на оригванията на бебето. В която и позиция да се намирате обаче, имайте кърпа за оригване до устата на бебето, която да улови излишното мляко, което бебето понякога изплюва.

През рамо: Застанете или седнете удобно, леко наведени, и дръжте бебето си под дупето за опора. Уверете се, че са обърнати с лице към вас, гледат през рамото ви, а брадичката им е опряна на мека кърпа, за да попие изплютото от оригването. Използвайте едната си ръка, за да държите бебето, а другата – за оригване.

Седене в скута: Поставете бебето си странично в скута си, като гърдите му са леко наклонени напред. Поставете ръката си под брадичката (не под гърлото), за да подпрете гърдите и главата. Потупайте гърба им по лопатките, за да оригнете новороденото.

С лице надолу в скута: Сложете бебето на коленете си по корем, с глава малко по-високо от останалата част на тялото, и разтривайте и потупвайте гърба му.

Когато оригвате новороденото, потупвайте го  нежно по гърба в продължение на около минута. Ако бебето ви се суети и все още не се е оригнало, оставите го да полежи в скута ви за минута, а после направете отново опит да го оригнете отново.

Промяната на позицията на бебето може да помогне за преместването на газовите мехурчета в по-добра позиция, за да бъдат освободени.

Имайте предвид, че за да се избегнат газови мехурчета, може да се наложи новородените да спират храненето няколко пъти, за да се оригнат.

Започнете с оригване всеки път, когато сменяте гърдите си, ако кърмите. Освен това инструкциите за оригване на спящо новородено бебе са същите като тези за оригване на будно бебе – просто използвайте по-нежни движения.

Кога да спрете да оригвате бебето си

Няма определена възраст, на която да спрете да оригвате бебето си, но с напредването на възрастта и с усъвършенстването на храносмилателната му система оригването ще става все по-необходимо.

Вероятно ще забележите тази промяна около 4 до 6 месеца, когато бебето ви започне да приема твърда храна. Ако все пак забележите, че бебето ви се задъхва, продължете с оригването и другите техники за облекчаване на газовете, докато не почувствате, че те не са необходими.


препоръчваме ви:

Първата година – фактите, които не знаете

Първо излизане навън с бебето. Как да се подготвим?

Облекчаване на колики при бебето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата