Бебешки пубертет – как да преминем през него

Детето ви е било добро, радвало се е на децата на детската площадка, никога не е посягало да удря някое от тях и изведнъж то започва да скубе, драска, да пищи и посяга на всяко едно около него, а дори и на вас. Позната ли ви е тази картинка? Сигурни сме, че да! 

Не се притеснявайте, това не се случва само с вашето дете. Нарича “бебешки пубертет”. 

Какво означава “бебешки пубертет”?

Бебешкият пубертет е нормална фаза на развитие при децата, която започва около втората им година. Той се характеризира най-често с чести избухвания от страна на детето, отказ да прави всичко, което го молите и започва да се държи предизвикателно не само към вас, а и към останалите хора около него. 

Обикновено този период започва около 18-тия месец на детето и продължава до около 30-я. Понякога обаче може да продължи много повече – до третата година и след това.

Защо е толкова трудна тази фаза на развитие?

През първите 3 години от живота на вашето дете се случват много неща и всички те са свързани с интелектуалния и физическия му растеж. То започва:

 • да ходи;
 • да говори;
 • да се храни само;
 • да придобива много нови и различни умения;
 • да има собствено мнение;
 • да научава емоциите.

Детето изследва света около него, иска да опита всякакви нови неща, опитва се да ви се налага, използва много често думичката “НЕ”, да се облича само и като цяло да се учи как да бъде самостоятелна личност. Точно това е и нормалното поведение във фазата, която специалистите наричат “бебешки пубертет”.

Тъй като обаче неговите физически, емоционални и словесни умения не са все още добре развити, на него му е трудно да се изразява и не винаги успява да направи това, което иска. Това е и причината то да бута другите деца, да се ядосва, когато не го разбира някой или когато не може да играе с децата около него.

Как да разберем кога е настъпил “бебешкият пубертет”?

Когато наблюдавате неговото поведение – това е най-лесният начин. Ето и какво по-точно ще забележите:

 • Чести избухвания – от леко хленчене до големи истерични викове, които са съпроводени от плач. В някои случаи ще забележите и физическо избухване като ритане, удряне, хвърляне на неща и хапане, което може да продължи средно около 5 мин.
 • Опониране – наред с всички придобити до момента умения, детето ви ще започва все повече да иска да прави много неща само, без да преценява риска. Може да иска да ви помага в домакинската работа и най-вече в кухнята, да не иска да ви държи за ръка навън, когато около вас минават коли, да се къпе само и още куп други неща, за които дори не подозирате в момента.
 • Чести промени в настроението – нещо напълно естествено във фазата на “бебешкия пубертет”. Детето ви както е много щастливо, усмихва се и си играе, изведнъж може да се ядоса, да почне да хвърля и да крещи. Това се дължи точно на факта, че все още не може само да извършва някои дейности и да прави всичко само, както на него му се иска.

Има ли деца, които не преминават през бебешкия пубертет?

Може би да или просто преминава по-леко при някои деца, при които родителите са много толерантни и им разрешават всичко. 

Макар да ви е трудно да приемете всичко през което преминава и прави вашето дете, в тази възраст то се развива и е редно, до колкото е възможно, да приемете неговите възгледи и очаквания за света. Разбира се, вие като родители не бива да го оставяте да прави всичко, каквото желае, тъй като вашата роля преди всичко е да го възпитавате и да го насочвате в живота.

Как да се справим по-лесно с “бебешкия пубертет”?

Има няколко важни стъпки, които ви съветваме да следвате, за да помогнете на вашето дете да премине през тази фаза по-лесно, а също и вие самите:

 • Създайте режим на детето си за хранене и сън. Когато децата са гладни и им се спи, те са по-раздразнителни от обикновено.
 • Похвалете детето си, когато е направило нещо хубаво и не се вглъбявайте в лошото поведение. Когато децата видят, че се ядосвате, може да продължат нарочно да го правят, за да видят до къде ще стигне вашето търпение.
 • Не викайте и не удряйте детето, няма да помогне, а дори може да стане и по-зле.
 • Разсейте го с нещо интересно и забавно, когато видите, че започва да хленчи или да се сърди.
 • Обяснявайте кратко и спазвайте винаги едни и същи прости правила. Можете например да казвате на детето си, че когато пресичате улицата то трябва да се държи за вас, за да не го нарани някоя кола. 
 • Дайте му да избира различни неща, за да види че зачитате неговото мнение. Можете например да го попитате какво иска да обядва или да му дадете да избере коя блуза да облече.
 • Запазете спокойствие. Децата усещат всичко и това няма да бъде в никакъв случай във ваша полза.

Бебешкия пубертет е понякога неприятна фаза в развитието на децата, но е нормална и неизбежна. Децата растат и трябва да опознаят както света, така и тях самите. Това, което можете да направите най-добре, когато детето ви преминава през този период е да му дадете цялата любов на света, защото то се нуждае именно от нея.


препоръчваме ви:

Гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца

Гимнастика за бебета до 6 месеца

Всичко най-важно за прощъпулника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата