Гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца

Бебетата трябва да имат възможност да играят и да изследват в различни позиции още от момента. В който се приберат от болницата. Те приемат гимнастиката под формата на игра. Движенията в различни позиции помагат на бебетата от 6 до 12 месеца да изграждат сила и координация.

Ето няколко идеи за гимнастика, която представена под формата на различни игри ще стимулира развитието на различни умения на бебетата от 6 до 12 месеца

Практика и гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца преди пълзене

Когато бебето показва признаци, че се учи да пълзи, седнете на пода с изпънати крака. Поставете играчка върху или между краката си и поставете бебето по корем върху краката си с лице към играчката. Внимателно движете краката си, като люлеете бебето от една страна на друга. Когато ръцете и краката на бебето са преметнати през краката ви към пода. Го ще започне да усеща играта в позиция на четири крака, без да се налага да поема цялата си тежест само.

Дейности за пълзене за бебета

След като бебето започне да пълзи, можете да опитате още повече забавни дейности:

Игра с тунел винаги е голям хит – поставете вътре възглавници за пълзене, поставете играчки за извличане, карайте коли/камиони през тях, търкаляйте топка през тях. В търговската мрежа се предлагат тунели от плат или можете да създадете свой собствен тунел, като изрежете картонени кутии и ги поставите една до друга. Всички тези упражнения и гимнастики засилват координацията на вашето бебе.

Пълзене нагоре-надолу по „хълм“

Гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца под формата на пълзене нагоре-надолу по рампа с лек наклон е чудесна за укрепване и за стимулиране на проприоцептивните и вестибуларните усещания.

Пълзене с препятствия

  • Поставете възглавници на пода, за да може бебето да пълзи по тях.
  • Насърчавайте бебето да пълзи, като гони топка или друг търкалящ се предмет.

Практика на пълзене с текстури

Насърчете бебето да се опита да пълзи по балончета или други текстури, залепени на пода – можете дори да направите свои собствени текстурирани квадрати от различни видове хартия и тъкани.

Гимнастика за пълзене с баланс

Опитайте да балансирате с торба с боб отгоре по различен начин – поставете малка торбичка с боб на гърба на детето и вижте дали то може да балансира, докато пълзи.

Упражнения и гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца, които подпомагат стоежа и процеса на прохождане

След като бебето ви е готово да започне да се изправя на крака, можете да насърчите издърпването му, за да се изправи, поддържането му в изправено положение и началото на обучението му за ходене с тези забавни дейности:

Протягане и стъпване в изправено положение

Опитайте се да поставите безопасни предмети или любими на детето ви играчки на по-високи повърхности като дивана или масичката за кафе. Това е чудесен стимул и мотивация за бебето да премине от седене към клякане и изправяне. Постепенно започнете да поставяте предмети по дължината на дивана или масичката за кафе. За да подтикнете бебето да започне да се движи по мебелите.

Кубче за дейности или маса за дейности

За бебета, които не могат да се изправят, игра под наблюдение в изправено положение на маса за занимания. Кубче за дейности е добър начин за насърчаване на по-дълги периоди на стоене.

Друг чудесен начин за гимнастика и трениране на равновесието и умението да се редуват краката за придвижване напред са играчки за бутане, които подпомагат прохождането.

Гимнастика за бебета от 6 до 12 месеца под формата на песни за движение

Песните за движение също са чудесни за насърчаване на по-дълги периоди на стоене. Опитайте с „Глава, рамене, колене и пръсти“ или „Ако си щастлив и го знаеш“ – помогнете на бебето да изпълнява движенията или да докосва съответните части на тялото заедно с песента.


препоръчваме ви:

Най-необходимото за новородено бебе | Как да се справим като родители

Първи детски прибори за хранене – кои са подходящи

Още ли чистите носа на новороденoто с ръка? Може да съжалявате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата