Още ли чистите носа на новороденoто с ръка? Може да съжалявате

Повечето бебета стават малко капризни, когато не могат да дишат правилно. Те имат малки носни проходи, които могат да бъдат блокирани доста лесно. Така че, ако новороденото ви подсмърча. Има проблеми с храненето или изглежда малко по-раздразнително от обикновено, най-вероятната причина е течащо или запушено носле.

Някои родителите използват памучни тампони, а други направо бъркат с ръка, за да почистят носа на новороденото. Не го правете повече! Може да съжалявате! Почистването на носа на новороденото трябва да се прави изключително внимателно,  за да не се нарани носната лигавица на бебето. Прочетете тази статия, за да научите как правилно да чистите носа на новороденото.

Внимание! Какво да не правите, за да не съжалявате по-късно

Няколко често срещани грешки, които родителите обикновено допускат, когато чистят носа на новороденото си, включват:

чистите носа на новороденoто
  1. Използване на памучен тампон (или клечка за уши) за почистването на вътрешната страна на носната кухина. Това е обичаен начин, който много родители често прилагат, за да извадят слуз или засъхнал сопол от нослето на бебето.

    Имайте в предвид, че ноздрите на новородените са много тесни. За да изтласка слузта в носа, бебето има рефлекс на кихане. Използването на памучни тампони, поставени в носната кухина на детето. Може да засегне лигавицата на носа и кръвоносните съдове под него. 
  2. Споделяне на памучен тампон за вземане и почистване на двете страни на носа. Този навик може да доведе до кръстосано заразяване с вируси и бактерии от едната ноздра в другата и да причини или увеличи инфекцията. 
  3. Немити ръце. Ако не почистите и не дезинфекцирате ръцете си, преди да чистите носа на бебето, може да съжалявате по-късно. Почистването на носа на новороденото с ръка може да увеличи риска от бактериална инфекция в носната кухина.
  4. Измиване на носа на новороденото много пъти: Честото измиване или почистване на носа на бебе не е най-добрият начин за предотвратяване на инфекции или ринит при деца.Тъй като това може да увреди лигавицата на носа на бебето. 

Как да почиствате правилно носа на новороденото?

Когато Вашият нос е запушен, най-добрият лек е да го издухате. Това обаче няма как да стане с Вашето новородено. Защото бебетата и малките деца до две годишна възраст нямат рефлекс да издухват носа си сами. За това ще имате нужда от тези алтернативни методи за изчистване.

Спрей или капки за нос с физиологичен разтвор са чудесен начин за почистване на носа на новороденото. 

чистите носа на новороденoто

Те действат чрез разреждане на слузта, което обикновено помага за временно изчистване на задръстванията в носната кухина. Педиатрите обикновено препоръчват за новородено да се използва физиологичен разтвор под формата на капки. Тъй като те дават малко повече контрол върху количеството, което се прилага и силата, с която влизат в носа.

За да използвате капките, ще трябва да сложите бебето да легне по гръб и  с мека кърпа под врата. Поставите една или две капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и изчакайте около минутка, преди да обърнете бебето по корем.

В този момент слузта трябва да започне да тече. Можете да използвате мека кърпичка или кърпа, за да избършете излишната слуз или физиологичен разтвор, които изтичат от носа. Вашето бебе вероятно няма да хареса процеса, но със сигурност ще бъде много по-щастливо, когато диша отново по-лесно.

Почистване с назален аспиратор за нос

В този случай, когато оставите бебето да лежи по гръб, капнете физиологичен разтвор във всяка една от ноздрите на новороденото и изчакате известно време слузта да се втечни, след което идва време да използвате аспиратора за нос.

Когато засмуквате тръбата, внимавайте, за да не съжалявате по-късно. Вероятно не искате да използвате твърде много сила, защото това може да причини възпаление на носа на вашето бебе. След като свикнете да го правите, ще откриете, че можете да го контролирате доста добре.

чистите носа на новороденoто

Не се притеснявайте – повечето аспиратори имат филтър вътре в тръбата, за да предотврати навлизането на слузта в устата ви. Може да ви се стори странно да изсмуквате сополи от носа на вашето малко дете, но този метод е изключително  ефективен. След всяка употреба, почиствайте аспиратора добре. 

Използването на капки с физиологичен разтвор и спринцовка с крушката или назален аспиратор може да се извърши 3 до 4 пъти за период от 24 часа. Всичко повече от това може да носи риск от увреждане на лигавицата на носните проходи, причинявайки дразнене и кървене от носа.

Кога да почиствате носа на новороденото?

Планирайте тези сесии за почистване непосредствено преди хранене, за да помогнете на вашето бебе да диша, докато суче или приема адаптирано мляко от шише.

Имайте в предвид, че не е възможно да суче и диша през устата едновременно, така че бебетата трябва да имат чисти нослета, за да се хранят добре. Всъщност една от причините бебетата да не се хранят добре с респираторни заболявания е, че това е просто твърде много усилие. 

Друго подходящо време за изчистване на носния секрет е точно преди лягане вечер, за да помогнете на всички да спят малко по-добре.

Запомнете! Винаги започвайте процеса по чистене на носа на новороденото с току що измити ръце. В противен случай може да съжалявате!

Почистването на нослето на новороденото с чисти ръце ще предпази от заразяване на вашето бебе с микроби. Не забравяйте да измиете ръцете си след изчистване на секретите, за да предотвратите разпространението върху себе си и другите.


Препоръчваме ви още:

9 от 10 родители не знаят как да държат правилно новороденото | Един от тях ли сте?

Масаж на новородено | Техники и ползи за здрави бебешори

Оригване на новородено – как и защо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата