Масаж на новородено | Техники и ползи за здрави бебешори

Преди новороденото да се научи да разбира езика на възрастните, родителите често общуват с него и го утешават чрез докосване. Например, майката държи бебето, докато го кърми,  гушка го, когато плаче, потупва го леко по гръбчето, когато трябва да се оригне. Бебешкият масаж също се отнася към тези съвсем естествени процеси.  

В тази статия ще откриете неговите ползи, различните техники за масаж на новородено и как те помагат да бебешорите да бъдат здрави и спокойни.

Какво включва масажът на новородено?

Бебешкият масаж може да се опише като нежно, ритмично докосване и потупване на тялото на новороденото с ръце. Той е лесен за научаване и сравнително интуитивен. 

Масаж на новородено

Процесът на масажиране започва от ръчичките и китките, преминава през крачетата, глезените и пръстчетата, и приключва с тялото и лицето на на бебето. Докато трае масажът на новороденото, можете също така да му говорите тихо, да му гукате или да му пеете. Тази ще създадете усещане за спокойствие и увереност у бебето.

Масаж на новородено: ползи за здрави бебешори

Бебешкият масаж е въведен преди около 30 години в неонатологичните отделения, за да подпомогне развитието на недоносените бебета в отделенията за интензивно лечение.

Проучване от 2004 г. установява, че редица ползи за новородените в интензивните отделения, които са били масажирани. Изследването показва, че тези бебешори са прекарали по-малко време в болницата, имали са по-добри резултати на тестовете за развитие и малко по-малко усложнения след раждането.

Масаж на новородено

Доказано е, че масажът на бебетата подпомага растежа и развитието им. Той стимулира нервите, увеличава притока на кръв, укрепва имунната система, стимулира храносмилателната система и подобрява съня на новороденото. Освен това някои масажни техники могат да облекчат болките от газове и коликите на бебешорите.

Но ползите от масажа на новороденото, не са само физически. Масажът може да помогне и на бебето, и на родителя да се отпуснат. Той също така засилва връзката между родителите и децата (между майката и бебето, бащата и бебето), като осигурява условия за положително и внимателно взаимодействие.

Масажът има и уникалната способност да подпомага общуването между родители и новородено. Той насърчава майката и таткото да разчитат и да реагират на нуждите и чувствата на своето бебе, изразени чрез вербални и невербални сигнали.

Основни техники за масаж на новородено, които да изпробвате

Не е необходимо да следвате конкретна програма за масаж на бебета. Основните елементи за масаж на новородено са ангажираност, време, комфортна среда и гъвкавост. Също е добре да използвате малко количество бебешко олио. Експертите по масаж препоръчват маслото от гроздови семена, защото то се абсорбират добре от кожата на бебето.

Масажът на новороденото работи най-добре, когато стане част от ежедневната му рутина. Обстановката трябва да е удобна, както за вас, така и за бебето. Уверете се, че стаята е достатъчно топла (бебето ще бъде голо или само с пелена), и подгответе мека, безопасна повърхност. Можете да правите масажа върху повивалника или ако ви е по-удобно върху вашата спалня.

Масаж на новородено

Първият вид масажна техника започва с крачетата и стъпалата на бебето, а след това преминава към коремчето, гърдите, ръцете, дланите, лицето и гърба. Преди да преминете към следващата област, всяка част трябва да бъде погалена с няколко бавни и нежни движения. При други видове масажни техники движенията се извършват от главата към краката.

Ето няколко конкретни движения, които да опитате:

  • Техника за отпускане на корема, която подобрява комфорта на храносмилането. Извършва се чрез леки кръгови движения на ръката върху коремчето на детето, които се правят по посока на часовниковата стрелка. 
  • Нежни потупвания по крачета и ръчички, както и опити за леко повдигане на крачета и ръчички. 
  • Масаж на лицето на новороденото. С помощта на вашите палци погладете в страни от устните на бебето към бузките. Представете си, че рисувате лека усмивка на лицето на вашето мъниче. Освен това, като започнете с палците си над веждите на бебето, поглаждайте навън и надолу по бузите, като събирате пръстите си при брадичката.

По време на масажа наблюдавайте бебето си за признаци на неудоволствие или дискомфорт. Ако то сковава тялото си, обръща лицето си настрани или плаче, спрете и взаимодействайте с бебето по друг начин.

Експертите са единодушни, че около 15 минути са подходяща продължителност за масаж на новородено. Бебето трябва да се гали симетрично, т. е. по време на всеки сеанс да се обръща внимание и на двете страни на тялото. Родителите се насърчават да говорят на бебетата си по време на масажа.


Препоръчваме ви още:

Различните видове биберон

Мама и бебе – 5 идеи за групови дейности

Пъпът при новородените – как да го третираме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата