Първи детски прибори за хранене – кои са подходящи

Самостоятелното хранене е ключов процес на развитие в живота на детето ви. Когато вземе лъжица или вилица, то развива координацията на ръцете и очите, фините двигателни умения и увереността си. Ето защо от изключително значение е първите детски прибори за хранене да бъдат подходящи.

Повечето прибори за хранене на малки деца се разделят на три етапа – първият етап включва бамбукова или силиконова лъжичка, която се въвежда на възраст над шест месеца. Вторият етап обикновено е от 12 месеца до две години, когато можете да включите към храненето и вилица, с помощта на която детето за да се упражнявате да боде храната си. Третият и последен етап е след навършване на две години, когато трябва да започнете да въвеждате метални прибори за хранене, включително защитени от деца ножове, за да доразвиете фината моторика на детето.

Кога да въведете прибори за хранене за малки деца?

Бебетата често се опитват да се хранят сами с лъжица на около 8-месечна възраст. Това е идеалният момент да им предложите собствена лъжица. Добре е да имате 2 или 3 лъжици за хранене – по една за мама или татко и по една за всяка от ръцете на бебето.

Ако малчуганът ви все още не се е опитал да се храни сам, никога не е късно да му предложите собствена лъжица и той ще тръгне по своя път!

Кога бебето ми ще може да използва първите си детски прибори за хранене, без да прави бъркотия?

Научаването на самостоятелно хранене е сложен набор от умения, които малките деца трябва да овладеят и координират, и поради това, вярвате или не, може да отнеме време преди детето да започне да използва успешно нож, вилица и лъжица, за да се храни без бъркотия. Имайте предвид това, тъй като то може да ви помогне да погледнете нещата в перспектива и да коригирате очакванията си.

До 15-месечна възраст повечето бебета вече имат умения да се хранят с лъжица, без да разпиляват много храна.

След като бебето овладее лъжицата, можете да въведете вилица. Обикновено на около 12-14-месечна възраст бебетата започват да правят това, а на около 15-18-месечна възраст вече са опитни. Храненето с вилица всъщност е по-лесна задача за бебетата, стига да им дадете подходящите текстури.

Кубчета сирене, парченца меки плодове като банан и др. са идеални за набождане с вилица. След като бебето се справи с вземането на тези храни, можете да преминете към по-сложни за ядене с вилица храни, като макарони, хлъзгави парчета плодове и др.

Първи детски прибори за хранене – кои са подходящи

Правилните прибори могат да повлияят на самостоятелното хранене на вашето бебе. Металните ножове, вилици и лъжици с размери за възрастни са твърде дълги и тежки за малките деца, а металните прибори могат да бъдат студени и да наранят малките венци.

Ето защо за малките бебетата първите детски прибори, които трябва да им се дават, е добре да бъдат силиконови или бамбукови, тъй като те са щадящи и нежни към венците. Първата лъжичка е хубаво да бъде плитка. Това улеснява поемането на храната от бебето. След навършване на 1 годишна възраст можете да въведете метални прибори за хранене.

Какво да имате в предвид когато купувате първите детски прибори

Много майки споделят, че първият им избор на прибори за мъничето им е такива със силиконов накрайник (лъжичка или виличка)  и бамбуковите дръжки. Те  са изключително леки и лесни за хващане. Устойчивата силиконова лъжица е мека за нежните венци на бебето и улеснява загребването – дори върху плоска чиния.

Някои детски прибори вървят в комплект с контейнерче за съхранение и прибиране след използване. Това е идеално решение, когато сте на път или в движение.

Съвет

Обърнете внимание на почистването и измиването на приборите на вашето дете. Необходимо е да се отбележи, че докато силиконовите накрайници са подходящи за миене в съдомиялна машина, бамбуковите дръжки не са.


препоръчваме ви:

Как се лекува жълтеница при бебетата?

Стерилизация на бебешки принадлежности – до кога?

За и против ваксиниране на бебе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата