Всичко най-важно за прощъпулника

Плюс списък с десет професии, които родителите избират най-често

Прохождането на детето е силен и емоционален момент, а първите крачки винаги са съпроводени с много щастие и усмивки. Не след дълго родителите се сещат, че има специален ритуал, с който се отбелязва събитието. Вижте всички най-важни моменти от него в следващите редове. 

От къде идва обичаят прощъпулник

Традицията е стара, пази се и предава през поколенията. Същинският ритуал включва замесването на специална питка. Тя се търкулва пред вече проходилото дете и то тръгва след нея. Така стига до предмети, които вижда за първи път, а в зависимост от това какво си избере се предполага и каква ще е бъдещата му професия. Детето трябва да ходи стабилно и само, без чужда помощ. 

Трябва ли да има много гости на прощъпулника

Няма строги правила за това. Важното е да има празнична атмосфера, а за да е такава родителите трябва да са спокойни. Ако майката е изморена и няма сили за организация на голямо тържество, спокойно може да направи прощъпулника в най-тесен семеен и приятелски кръг. 

Какво друго е важно за прощъпулника

Преди ритуалът се е изпълнявал в определени дни – понеделник, сряда и неделя. Сега най-често се организира в последния ден от седмицата, защото в работните дни трудно може да се съберат всички гости. 

Ето и списък с всичко важно, за да сте спокойни, че няма да изпуснете нещо в последния момент. 

 1. Най-важна е питката. За нея има поверие, че трябва да бъде замесена от майката или друг близък човек на семейството, който има двама живи родители. 
 2. Преди самият прощъпулник се е случвал просто върху чисто бяло платнище. Сега има специални килимчета, които са персонализирани с името на детето, а върху тях има избродирани стъпчици. 
 3. Не забравяйте подбора на предмети, които ще представляват препратка към бъдещата професия на детето. 

А сега ето и точка по точка как да се подготвите!

Питката за прощъпулника – с бяло брашно, пухкава и мека 

Вече споменахме кой има право да омеси питката, но ето какво друго е важно да знаете за нея. Празничната погача трябва да е от бяло брашно, а продуктите да са първокачествени. Много е важно да е цяла, защото когато се търкулне не трябва да се разпада. Ако майката има възможност може да сложи детето да стъпи върху питката преди печене, за да му се отбележат ходилата – поне така гласи оригиналният обичай. Истината е, че имитация на детски стъпала много лесно могат да се направят и от самото тесто и с тях просто да се декорира самата питка. 

Хубаво е да знаете, че колкото и да е ключова ролята на празничната погача за прощъпулника, все пак може да се поръча и купи готова. Живеем в динамично и забързано ежедневие и не всяка майка има възможност и умения да меси. Достатъчно е да се доверите на хубава пекарна, която знаете, че държи на качеството и използва селектирани продукти. 

Платното за прощъпулника – какво да бъде

Днес то има ключова роля в ритуала, защото добавя личен акцент и празничен елемент. 

Най-важният съвет е да го поръчате навреме. Ако се прави индивидуално, каквато е практиката, трябва да предвидите време за неговата изработка. 

Обикновено пътечката или платното – ще го срещнете и по двата начина – се изработва по ваша заявка. Така после може да си го запазите за спомен, защото на него ще бъде името на вашето дете. 

Ако обаче не сте имали възможност да се подготвите по-отрано, можете да си поръчате пътечка от вече готови модели. Върху тях винаги има подходящо и оригинално послание. 

Какви трябва да знаем за предметите на прощъпулника

Най-важното условие е те да не са познати на детето. Това е логично и се прави поради една единствена причина – малчуганите често посягат към вещи, които са виждали преди. За да избегнете това, просто отделете малко време и напишете на един лист предметите. 

Чудите се за кои професии какво да изберете? Ето един примерен списък, който изготвихме специално за вас. 

 1. диктофон, тефтер или химикал – професии, свързани със създаването на съдържание
 2. четки, моливи, пастели – живопис и изкуство
 3. стетоскоп – символизират професии, свързани с медицината – сестри, лекари
 4. флаш памет, компютърна мишка – ИТ професии
 5. играчка самолет – пилот от гражданската авиация 
 6. портфейл с банкноти – банкер, счетоводител, финансов консултант
 7. книга – професия, свързана с издателския бизнес, писател
 8. топка – футболист, баскетболист, художествена гимнастика 
 9. бележник – учител
 10. играчка музикален инструмент – музикант 

Какво не бива да забравяте за прощъпулника

Важно е да знаете, че почерпката е сладка – за да е сладък животът на детето. Най-добре е да я купите предварително, за да не тичате в последния момент из магазини. 

Ако имате помощ или повече свободно време можете да предвидите и украса – балони и знаменца, но никак не е задължително. 

Най-съществената част от празника е главното действащо лице – детето, да е в добро състояние на духа. Да е спало достатъчно, да не е кисело и да не е гладно. 

Същото важи и за неговите родители и най-вече майка. Ако тя е свръхизморена и недоспала много трудно ще се получи лек и жизнерадостен празник. 

И последното нещо, което е може би излишно да го казваме, но все пак – можете да наемете и професионален фотограф, който да запечата момента. Също изцяло пожелателно, но снимките са симпатична част от празника, към която със сигурност ще се връщате с вълнение дълго след това.


препоръчваме ви:

Как да приготвяме детски пюрета в домашни условия

Видове бебешки лигавници

Оригване на новородено – как и защо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата