Как да приготвяме детски пюрета в домашни условия

В периода между 4 и 6 месеца вашето мъниче вероятно ще бъде готово за следващия вълнуващ етап от своето развитие: първата лъжичка твърда храна. Има няколко начина за въвеждането ѝ в диетата на детенцето. Някои родители опитват захранване, водено от бебето, когато забележат, че то е готово да се храни само.

Други семейства предпочитат да започнат захранването с детски пюрета, тъй като те често се смятат за традиционна бебешка храна. Те са са лесни за преглъщане и се сервират с лъжичка. Детските пюрета могат да се въведат малко по-рано, обикновено между 4-я и 6-я месец или в зависимост от препоръката на педиатъра.

Ако решите да започнете с пюрета, можете да закупите готова бебешка храна в търговската мрежа или да приготвите детски пюрета вдомашни условия. Въпреки че всеки от двата варианта има своите плюсове и минуси, много родители предпочитат да готвят сами храната на бебето у дома. Това ви дава възможност да контролирате всичко, което бебето ви яде, а освен това може да ви помогне да спестите и пари.

Ето какво трябва да знаете за приготвянето на детски пюрета в домашни условия

Какви консумативи са ви необходими, за да приготвяте сами бебешка храна?

Ако въвеждате твърда храна под формата на пюрета, ще ви трябва нещо, с което да смелите или пасирате храната на бебето до необходимата консистенция.

Можете да използвате блендер, кухненски робот или дори обикновен пасатор. Или пък можете да инвестирате в някои по-модерни приспособления, включително такива, които са предназначени специално за приготвяне на домашна бебешка храна. Такъв например е комбинираният уред за приготвяне на бебешка храна на Philips Avent, който едновременно приготвя храната на пара, след което я пюрира.

Как да приготвяте собствена бебешка храна

Приготвянвто на детски пюрета в домашни условия е по-лесно от колкото си мислите. Придържайте се към посочените стъпки:

#1 Почистете работното си място

Винаги измивайте ръцете си със сапун и вода, преди да приготвяте бебешката храна. Ако сте докоснали сурово месо, риба или яйца (в които могат да се съдържат бактерии), измийте ръцете си отново. 

Не забравяйте да използвате и чисти прибори и работни повърхности. Ако опитвате храната, докато я готвите, използвайте нова лъжица или я измивайте всеки път, когато опитвате.

#2 Подготовка на съставките

  • Зърнени и зърнени храни: Пригответе зърнените храни според указанията на опаковката (добър избор са еднозърнестите, обогатени с желязо пълнозърнести сортове, като пълнозърнест овес или пълнозърнест ечемик) и ги пюрирайте или смелете. Когато за първи път въвеждате зърнени храни на бебето си, можете да ги поднесете с кърма или адаптирано мляко, за да разредите консистенцията им.
  • Плодове и зеленчуци: Печете, варете на пара или варете зеленчуци и твърди плодове като ябълки, преди да ги пюрирате или смелите. Добре се отразяват меките жълти или оранжеви зеленчуци, като сладки картофи и моркови; зелените зеленчуци, като грах и стрък боб; и плодовете, като банани, праскови и круши. 

Обелете ги и ги изчистете от костилките или ги прецедете, след което ги пюрирайте в блендер или с пасатор. Добавете течност (вода, кърма или мляко), за да постигнете желаната консистенция. Когато детето ви порасне и стане по-уверено в храненето, можете да му сервирате по-едри храни.

  • Меса и птици: Пюре от добре почистени и сварени меса и птици, самостоятелно или с вече въведени храни, като зеленчуци, за да се получи едно цялостно ястие. 

#3 Добавете вкус по здравословен начин

Най-добре е първоначално да сервирате неовкусени храни. Вкусовите рецептори на бебето тепърва се развиват, така че то все още няма желание за сладко или за сол.) Освен това, като давате на бебето храни в прясно състояние, е по-вероятно то да развие предпочитания към вкуса им 

#4 Безопасно хранене и сервиране

Преди да нахраните бебето си, измийте ръцете си със сапун и вода.

Уверете се, че храната не е останала на стайна температура за повече от час. Запомнете! Студените храни трябва да останат студени, а топлите – топли. Когато се съмнявате в свежестта на дадена храна, изхвърлете я.

Как да съхраняваме домашно приготвена бебешка храна

Можете да съхранявате домашно приготвените детски пюрета в хладилника за един до два дни или във фризера за до два месеца. Опитайте се да ги разпределите в съдове за еднократна употреба или в тавички за лед, за да ги сервирате лесно.

За да затоплите остатъците, загрейте ги на котлона. Разбъркайте, оставете да престои за 30 секунди и проверете температурата, преди да сервирате на малкото си дете. Пюретата трябва да са хладки, а не горещи.


препоръчваме ви:

Докога е необходимо да гладим бебешките дрешки?

Захранване, водено от бебето

Носене на бебето в слинг/ ергономична раница – за и против

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата