Носене на бебето в слинг/ ергономична раница – за и против

Слинговете и ергономичните раници са предназначени да ви помогнат да носите бебето си без да изпитвате болка в ръцете и в гърба. Бебеносенето се практикува от векове по целия свят. В индустриализирания свят обаче придобива популярност през последните десетилетия, отчасти поради влиянието на привържениците на т.нар. привързано родителство. В тази статия на „bebeshori.bg“ ще научите повече за носенето на бебе в слинг или ергономична раница.

През 60-те години на миналия век медицинска сестра от Корпуса на мира на име Ан Мур вижда как жените в Того носят бебетата си без ръце, като ги привързват към гърдите или гърба си с помощта на платнена дълъг шал. Малко след това Мур се прибира в САЩ и ражда собствено дете. Тя иска да последва примера на жените, които е срещнала в Того, но открива, че е по-трудно, отколкото си е мислила, да се създаде сигурна носилка.

 

ергономична раница

Тогава заедно с майка си Мур изобретява т.нар. “Snugli”- бебешка раница, която е лесна и удобна за използване. Първите Snuglis са ръчно изработени от велур. В последствие този пазар се разраства и днес той достига няколко милиона долара и редица фирми, произвеждащи слингове и ергономични раници.

За да се уверите дали бебешката носилка ще бъде подходящо решение за вашето бебе, разгледайте техните предимства и недостатъци, които подготвихме специално за Вас.

За носенето на бебето в слинг/ергономична раница

#1 Достъпност

С помощта на носилката не е необходимо да използвате всеки път асансьор или рампите на подлезите, някои от които са изключително недомислени и слизането/качването често предизвиква дискомфорт на бебе, което се вози в количка. Ако носите вашето мъниче в слинг или ергономична раница, туристическите пътеки, претъпканите магазини и общественият транспорт няма да представляват трудност за вас, както ако бяхте с бебешко возило.

#2 Спестява ви пари и пространство за съхранение

Детските колички никак не са евтини. Понякога дори една втора употреба може да е по-скъпа от цената на една от най-скъпите ергонономични раници или слингове.

Често детските колички заемат почти целия багажник на колата или много място дома. От друга страна, носилката може да се побере в малка чанта или раница, докато дойде да време да я използвате.

#3 Насърчаване на контакта кожа-до-кожа

В слинга бебето е до гърдите ви през цялото време, притиснато и защитено. Това насърчава връзката между вас и кърменето. Повечето бебета заспиват по-лесно в слинг, докато ходите отколкото, ако ги люлеете на ръце

Според някои изследвания бебеносенето допринася за по-бързото развитие на мъниците, защото наблюдавайки ви, те научават езика и невербалните сигнали.

ергономична раница

#4 Свободни ръце

Всекидневните задачи, като например домакинската работа, са лесни за изпълнение с бебето в слинг. Докато вие се занимавате с домашните си задължения, бебето щастливо се сгушва във вас и спи или наблюдава обкръжението си.

#5 Фитнес

Носенето на бебе на дълги разстояния е чудесна тренировка. Носенето на допълнителна тежест по време на ходене увеличава ползата от физическата активност.

Недостатъци на носенето на бебе в слинг или ергономична раница

#1 Трудност

Някои слингове, особено тъканите, могат да бъдат трудни за овладяване. Това може да откаже някои майки още в самото начало началото. Практиката прави нещата съвършени. В наши дни в интернет има стотици видеоклипове, които демонстрират различните начини на изпълнение на връзванията.

#2 Избор на ергономична раница

Съществуват толкова много варианти на бебешки носилки, че за начинаещите в бебеносенето това може да бъде обезсърчително. Намирането на подходящия за вас модел ще зависи от препоръките на други майки и от това да изпробвате различни модели, за да видите кой от тях пасва на вас и на бебето ви най-добре.

#3 Пазаруването може да бъде твърде изтощително с ергономична раница

Слинговете не са толкова подходящи, ако трябва да носите много тежки покупки, и именно тук детската количка би била по-полезна. Допълнителната тежест на пазарските чанти, която се стоварва върху раменете ви, когато носите бебето си, може да натовари врата и кръста ви.

#4. Не всички сезони са подходящи за носенето на бебето в ергономична раница

В горещо време носенето на бебето може да бъде изключително трудна задача. Ако все пак решите да го предприемете, ето някои съвети, с които е добре да се съобразите:

ергономична раница
  • Облечете вас и детето ви с дрехи от лека естествена материя;
  • Използвайте тъкан слинг или ергономична раница с мрежест панел;
  • Поставете тънка памучна пелена между вас и бебето;
  • Не забравяйте да сложите шапка на бебето и да го намажете със висок слънцезащитен фактор;
  • Избягвайте да излизате в обедните часове, когато е най-топло и следете детето да не се дехидратира. Предлагайте вода или по-често кърмене.

#5 Безопасност

Носенето на бебето върху тялото ви винаги е по-рисковано от това в детска количка. Може да паднете, да се подхлъзнете или просто да ударите крака или главата си в нещо. По възможност дръжте ръцете си свободни, за да се хванете, ако паднете. Ако се чувствате замаяни или уморени, в никакъв случай не използвайте бебешка носилка, докато не се успокоите.

Още от „bebeshori.bg„:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата