Мъфините са чудесна храна както за бебета, така и за малки деца!
Те са лесни за хващане и самостоятелно хранене и могат да се сервират както сутрин, така и за обяд, като лека закуска следобед у дома, а най-удобни са като хранене, докато сте в движение навън.
Когато приготвяте бебешки мъфини, нашият съвет е да заложите на полезните съставки. Ако вашето дете все още няма годинка, не добавяйте захар. Сладостта може да се осигури и от плодове като узрели банани, плодово пюре или малко брашно от рожков за разкош.
Ако заложите на солени мъфини, също можете да ги направите без добавена сол. Ако вече сте въвели сирене в менюто на бебето си, спокойно може да сложите малко и в солените кексчета. за да насърчат бебетата да откриват вкусовете на истинската храна.
Ето нашите 2 идеи и рецепти за бебешки мъфини.
ЗЕЛЕНЧУКОВИ-ПЛОДОВИ БЕБЕШКИ МЪФИНИ
Необходими продукти
- 1 чаша пълнозърнесто или безглутеново универсално брашно;
- 1/3 чаша. разтопено кокосово масло или друго растително масло, с което разполагате вкъщи, като лек зехтин;
- 1 средно голям зрял банан, обелен, намачкан с вилица на пюре;
- ½ чаша пюре от оранжеви сладки картофи;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер.
Начин на приготвяне
- Пригответе пюрето от сладки картофи. Има две възможности. Можете да изпечете сладките картофи във фурната или да ги приготвите на пара.
Съвет: Не варете сладките картофи във вода, тъй като по този начин пюрето става твърде влажно, за да се приготвят бебешки мъфини.
- Загрейте фурната на 200 C. Застелете тава за печене с пергаментова хартия и оставете настрана.
- Разрежете един средно голям сладък картоф на половина по дължина. Набодете кожата с вилица. Поставете половинките сладки картофи с месестата част надолу върху тавата за печене.
- Печете за 15-20 минути или докато ножът, вкаран в центъра на сладкия картоф, мине през него. Охладете ги на стайна температура, след което издълбайте месестата част и ги намачкайте на гладко пюре.
- Пресейте брашното с бакпулвера, добавете мазнината, банановото пюре и пюрето от сладък картоф и объркайте с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес.
- Изсипете сместа във формички за мъфини и изпечете за 20 мин. в предварително загрята на 180 C фурна.
СПАНАЧЕНИ МЪФИНИ С БАНАН
Тези сладки мини кексчета са изключително здравословна и вкусна закуска за малки и големи деца. Всяка хапка е пълна с хранителни вещества от зеленината и плодовете, а вътрешността е толкова влажна, че дори бебетата могат да им се насладят.
Тези мъфини, приготвени от не много дълъг списък с полезни съставки, са естествено сладки от банана и имат доза витамин А и С от спанака. Освен това те съдържат здравословни мазнини и протеини, така че са приятен компонент за хранене, който ще осигури дълготрайна енергия за вашите деца.
Необходими продукти
- 1 чаша нарязан зрял банан;
- 2 чаши бейби спанак;
- 3/4 чаша кокосово мляко;
- 1/4 чаша кокосова захар;
- 2 супени лъжици разтопено и охладено масло;
- 2 яйца;
- 1 чаша фини овесени ядки;
- 1 чаша пълнозърнесто брашно;
- 1 чаена лъжичка сода за хляб;
- 1/8 чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Поставете всички съставки в блендер с изключение на брашното и фините овесени ядки.
- Пасирайте до получаване на гладка смес, като спирате да остъргвате стените на купата, когато е необходимо.
- Прибавете брашното и овесените ядки, за да се смеси, или го разбъркайте внимателно.
- Изсипете тестото в подготвените формички за мъфини, напълнете всяка една от хартиените чашки до половината.
- Печете за 18-20 минути или до леко покафенее по краищата.
- Извадете от фурната и оставете върху решетка, за да се охлади.
- Сервирайте леко топло, на стайна температура или охладено.
Съвет: Можете да съхранявате мъфините в херметически затворен съд в хладилника за 3-5 дни. Може да ги предлагате на бебето както леко затоплени, така и охладени.
препоръчваме ви:
Първите пюрета – да купим или да направим сами?