Нощното кърмене – кога и как може да отпадне

Има много различни причини, поради които майката решава нощното кърмене на бебето да отпадне. Понякога те трябва да спрат кърменето по медицински причини или може би искате да насърчите детето си да спи през нощта. Каквато и да е причината, постепенното отвикване на от нощното кърмене може да бъде трудно както за бебето, така и за майката. Важно е да бъдете търпеливи и да помните, че кърменето не е само хранене, но и източник на комфорт за вашето бебе.

За да не се чудите как да го направите и кога е подходящия момент да приключите с храненето  през нощта, прочетете статията докрай. 

Регулиране на дневния режим

Направете проучване и попитайте хората за съвет. Много жени започват нощното отбиване на около 6-месечна възраст, но по различни причини някои жени го правят по-рано или много по-късно. Започнете с книги за родители или с разговори с вашия лекар. Това ще ви помогне да добиете представа какво да очаквате, защото бебетата са различни.

Имайте предвид, че може да се наложи да обърнете внимание и на сигналите на бебето, за да намерите най-добрия начин да нощното кърмене. Например, ако обикновено събуждате бебето си, за да го нахраните през нощта. Може да започнете да пропускате това, когато бебето спи.

Кърмете повече през деня

За да откажете бебето от нощното кърмене, без да се лишавате от необходимите хранителни вещества, започнете да кърмите повече през деня. Ако обикновено кърмите на всеки 3 часа, можете да опитате да кърмите на всеки два часа. Това ще помогне за запълване на коремчето на бебето през деня и ще намали глада през нощта. 

Все пак имайте предвид, че ако бебето не е гладно, то вероятно няма да иска да яде. Така че опитите да го храните повече през деня може да се окажат по-скоро разочароващи, отколкото нещо друго.

Намалете до минимум разсейването по време на хранене през деня. Някои бебета имат нужда от толкова много кърмене през нощта, защото са твърде разсеяни по време на дневното хранене, за да поемат достатъчно мляко. Проучванията дори показват, че бебетата на възраст над 6 месеца приемат 25% от дневната си доза през нощта поради разсейване по време на храненето през деня. 

Започнете да подготвяте бебето за сън рано

Изглежда нелогично, но много бебета трудно заспиват, ако са преуморени. Следете за признаци на сънливост у бебето и започнете да го успокоявате още в началото. Облечете го удобно, за да не му е прекалено горещо или студено, и сменете пелената му с нощна. Не забравяйте да поддържате спокойна и успокояваща атмосфера през това време. 

Нахранете бебето си за последен път преди лягане

Понякога наричано „хранене насън“, кърмете бебето точно преди да си легнете, дори ако то вече е заспало. Обикновено това се случва във времето между приготвянето на бебето за сън и момента, в който то заспива дълбоко и действително се прибира. Кърменето на бебето за последен път, докато го държите на ръце или в слинг, ще напълни стомаха им и ще помогне да увеличите времето, което имате за сън, преди то да се събуди 

Приучете бебето си към други нощни удобства

Особено ако сте въвели твърда храна в диетата му, бебето не се нуждае от среднощно хранене, а го иска. Бебето ви иска да бъде държано и люляно за сън повече, отколкото да се храни, така че опитайте да използвате други форми на комфорт освен храненето:

  • Ако имате партньор, включете го в рутинната процедура преди лягане. Ако партньорът ви сложи бебето в леглото, това ще помогне на бебето да асоциира съня и комфорта с някой друг освен вас.
  • Дайте на бебето си биберон, който да смуче. Това движение на сучене е изключително успокояващо за бебетата, дори и да не получават мляко.

Опитайте алтернативни начини за спане

Понякога разстоянието между бебето и майката може да повлияе на нощното събуждане. Ако бебето ви все още изпитва затруднения да не бъде кърмено през нощта, дори и с помощта на другите техники. Опитайте с други начини на спане, докато не намерите подходящия за вас и бебето.

Много педиатри не препоръчват съвместното спане, така че може би ще искате да се въздържате от него. Въпреки това можете да опитате да преместите креватчето на бебето във вашата стая за няколко нощи, за да видите дали това ще помогне нощното кърмене да отпадне.

Бъдете търпеливи

Важно е да си напомняте, че нощният сън е етап от развитието, който различните бебета достигат по различно време. Отпадането на нощното кърмене на бебето изисква време и много търпение. Придържайте се към дневните и нощните си навици колкото е възможно повече и в крайна сметка ще започнете да виждате резултати.


препоръчваме ви:

Бебешка проходилка – защо все повече биват отричани?

Стимулиране на лактацията – как да увеличим количеството кърма?

Многократни пелени за по-екосъобразен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата