Стимулиране на лактацията – как да увеличим количеството кърма?

Първите четири до шест седмици след раждането са от решаващо значение за успеха на кърменето, особено ако ставате майка за първи път. Това е моментът, в който вие и бебето се напасвате към новата рутина. Това е и периодът, в който създавате силен и здравословен запас от кърма. Как обаче можем да стигнем до стимулиране на лактацията?

Ако се притеснявате дали количеството мляко, което произвеждате, е достатъчно, бъдете спокойни! Не сте сами! Този страх е често срещан при майки, които кърмят за първи път.  По-ниските нива на лактацията в началото обикновено са временно явление, което ще се подобри с подходяща подкрепа.  Добрата новина е, че вече има много начини, които помагат на майките да увеличат количеството кърма. Продължете да четете статията на „Bebeshori.bg„, за да разберете кои са те.

Стимулиране на лактацията чрез метод „кожа до кожа“

Първоначално предназначен за лечение на недоносени бебета, контактът кожа до кожа има много ползи и за доносените новородени. Този метод, познат още като „кенгуру грижа“, е начин за държане на бебето, при който детето, облечено само с пелена и шапка, се поставя на голите гърди на майката и се покрива с одеяло. Директният контакт кожа до кожа намалява стреса на бебето, подобрява дишането му и регулира телесната му температура.

Контактът кожа до кожа насърчава сближаването и е чудесен за кърменето. Проучванията показват, че кенгуру грижата може да стимулира лактацията. По този начин количеството кърма, което майката произвежда, се увеличава по естествен начин.

стимулиране на лактацията

Стимулиране на лактацията чрез стимулиране на гърдите

Стимулирането на зърната също може да помогне за увеличаване на лактацията. Това е особено полезно, ако имате проблеми с рефлекса за отпускане, който освобождава млякото в зърното. Стимулирайки зърната, давате сигнал на тялото си да отделя пролактин и да произвежда повече мляко.семеен хотел на Каваци

Полезно е да се научите да се изцеждате на ръка. Много майки предпочитат този метод пред използването на помпа за кърма, тъй като е по-естествено и не струва нищо. През първите няколко дни на кърменето ръчното изцеждане може да е по-удобно и да помогне за отделянето на повече майчино мляко, отколкото помпата за кърма. Това обаче е умение, така че може да отнеме известно време за усвояване.електронна винетка

Дръжте бебето си будно по време на хранене

Може би се чудите как да увеличите производството на кърма, когато бебето ви продължава да заспива. За да държите бебето будно, докато го кърмите, опитайте да го съблечете частично, да го гъделичкате по крачетата, да го разтриете по бузата или да разрошите косата му. Можете дори да опитате да смените памперса, за да го събудите, и след това да продължите с кърменето.

Стимулиране на лактацията чрез повече почивки

Тялото ви е преминало през много физически и хормонални промени по време на и след раждането. Възможно е това да се отрази негативно. Когато кърмите, ще ставате често през нощта и може да отнеме известно време, докато бебето ви се нахрани.

Когато бебето ви е малко, опитайте се да спите, когато то спи. Почивката е от съществено значение за стимулирането на лактацията. Когато не спите достатъчно, тялото ви не може да функционира правилно. Липсата на сън може да доведе до намаляване на производството на кърма.

Използвайте помпа за кърма

Използването на помпа за кърма е един от най-ефективните начини за увеличаване количеството на мляко. Тя стимулира гърдите ви и имитира действието на кърменето на бебето. Консултантът по кърмене може да ви покаже как да я използвате. Това може да стане дори преди да се приберете у дома от болницата.

Стимулиране на лактацията чрез храни и билки, консумацията на които увеличават количеството кърма

Има много храни, които подпомагат доброто производство на мляко. Някои от тях включват:

  • спанак и други тъмнозелени листни зеленчуци;
  • сурови ядки и семена;
  • кафяв ориз, нахут, просо, ечемик и овес;
  • здравословни мазнини и масла;
  • млечни продукти;
  • моркови, кайсии, сладки картофи;
  • вода.

Много експерти по кърмене предлагат да се избират билки, които стимулират растежа на млечните жлези и осигуряват хормонална подкрепа. Някои от най-разпространените билки за увеличаване на кърмата са: сминдух, благословен магарешки бодил, коприва, диви аспержи, копър, анасон.

Обърнете внимание на билките, които не е добре да приемате, когато стимулирате лактацията. Избягвайте билки, които могат да намалят количеството на млякото ви, като магданоз, градински чай и мента (в големи количества). Много опитни мамчета ще ви препоръчат да избягвате чесъна, лука и пикантните храни, които според някои възпрепятстват кърменето на малчуганите. Всичко, което ви причинява газове или лошо храносмилане, може да се отрази и на бебето ви.Носенето на бебето в слинг/ ергономична раница – за и против

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата