Стягащ колан за след раждане – нуждая ли се от него?

Бременността променя тялото ви и възстановяването може да отнеме време. Някои жени използват стягащ колан за след раждане, за да помогнат на мускулите да се върнат във форма и да се приберат по-бързо без голям дискомфорт и болка.

Проучванията показват, че един стягащ колан за след раждане може да помоге не само за прибирането и стягането на корема и мускулите след раждането, но и при болка и за заздравяване след цезарово сечение. Те също могат да помогнат за поддържането на вашите органи и мускули, докато се връщат на мястото си след раждането на бебето. Така че ако сте предвидили покупката на стягащ колан за след раждане, или се чудите дали такъв ще ви свърши работа, хвърлете един поглед на днешната статия, където ще отговорим на голяма част от често задаваните въпроси за този аксесоар

Стягащ колан за след раждане | Що е то?

Стягащият колан след раждане, понякога наричан и корсет след бременността, е специално проектиран аксесоар, който жените използват след като са родили за подпомагане на възстановяването на тяхното тяло след бременността и раждането. 

Този колан е разработен с цел да предостави подкрепа на мускулатурата и да помогне на жените да се върнат към нормалния си физически статус след като са преминали през физическите промени, характерни за бременността и раждането.

Ето някои ключови характеристики и предимства на стягащия колан след раждане:

Подпомага коремните мускули | Стягащ колан за след раждане

През бременността коремните мускули на жената се разтягат, за да позволят на растящата матка да се развива. След раждането тези мускули често остават отпуснати. Стягащият колан предоставя опора и помага на мускулатурата да се стегне и върне към нормалното си състояние.

Улеснява правилната стойка | Стягащ колан за след раждане

След раждането жените могат да изпитват промени в стойката си, които могат да доведат до болки в гърба и кръста. Стягащият колан може да помогне за поддържането на  правилната стойка, като осигурява стабилност на гръбначния стълб.

Улеснява движението | Стягащ колан за след раждане

Много стягащи колани са проектирани да бъдат удобни и да позволяват на жените да се движат свободно. Това помага на новите майки да изпълняват ежедневните си задачи и да се грижат за своите бебета без ограничения и притеснения.

Психологически комфорт | Стягащ колан за след раждане

Помощта, която стягащият колан предоставя при възстановяването след раждането, може да представлява и психологически комфорт за новите майки. Той може да им даде увереност и да ги направи по-сигурни във външния си вид.

Важно е да се отбележи, че използването на стягащ колан след раждане трябва да се прави разумно и съгласно инструкциите на лекаря или физиотерапевта. Не всички жени са подходящи кандидати за използване на такъв аксесоар, и има индивидуални разлики в това, кога и как трябва да се използва. 

Също така, стягащият колан не заменя здравословния начин на живот и физическата активност при възстановяването след раждането, който играе съществена роля за възстановителния процес.

Стягащ колан за след раждане – ползи

Стягащ колан за след раждане понякога се нарича следродилна коремна лента или пояс. Лекарите препоръчват носенето на стягащ колан за след раждане след големи коремни операции, включително след цезарово сечение. Има множество предимства от носенето на такъв медицински аксесоар. 

Те включват:

 • Помага за облекчаване на болката
 • Помага ви да се движите по-свободно
 • Помага за увеличаване на притока на кръв
 • Помага заздравяването на мускулите и разрезите
 • Намалява подуването след операцията
 • Помага за позата

Поддържане на тазовото дъно

Вашите органи се движат и променят по време на бременност, за да направят място за растящото бебе. По време на бременност хормоните също карат мускулите на тазовото дъно да се отпуснат. Това може да доведе до неволно изтичане на урина след раждане. Използването на стягащ колан за след раждане може да предложи известна компресия, за да държи мускулите ви на място, докато тялото ви се възстановява.

Диастаза на правите мускули

По време на бременност двата големи мускула, които се спускат от двете страни на коремната област, се разделят, докато матката ви се разширява и ги притиска. Това се нарича диастаза на ректите. Обикновено стомашните мускули ще се върнат на мястото си сами до осем седмици след раждането. Използването на следродилен стягащ може да компресира и поддържа мускулите ви, докато се връщат на мястото си. Увиването на корема след раждането не е лек за диастаза на ректите. Ако все още имате очевидна празнина между мускулите след осем седмици, може да имате състояние, наречено диастаза на ректите, затова е нужно да потърсите лекар.

Стягащ колан за след раждане – рискове

Стягащите колани за корем след раждане обикновено се използват, след като сте родили бебето си със секцио или цезарово сечение. Въпреки че коремните следродилни колани имат предимства, те може да крият и рискове.

Тези рискове могат да включват:

 • Болка
 • Прекалено много напрежение
 • Пролапс на тазовото дъно
 • Сърбеж или обрив

Повечето от тези рискове възникват поради носенето на грешен вид следродилен колан или носенето му твърде стегнато и прилепнало към тялото. Стягащите колани за след раждане имат за цел да осигурят подкрепа на вашето възстановяващо се тяло. Носенето им твърде стегнато може да причини повече вреда, отколкото полза.

Стягащ колан за след раждане – помага ли за по-бързо отслабване

Някои хора твърдят, че стягащият колан може да ви помогне да отслабнете след бременност. Няма доказателства за това и увиването на корема след раждането не е средство за трениране на талията, нито за намаляване на сантиметрите й. Ето защо не се препоръчва носенето на следродилен стягащ колан само и единствено с цел отслабване. Тези аксесоари са нужни, за да се възстанови тялото по-бързо и да има опора, докато заздравява. 

Корсетите за трениране на талията са аксесоарите, които много дами използват с цел отслабване и оформяне на тази част от тялото. Те обикновено са направени от твърд материал, който не позволява на тялото ви да се движи свободно. Този вид натиск върху кръста ви може да причини увреждане и други рискове, включително:

 • Затруднено дишане
 • Органно увреждане
 • Киселинен рефлукс
 • Киселини в стомаха
 • Гадене
 • Припадък
 • Разширени вени
 • Проблеми с храносмилането

Ето защо тези корсети не бива да се носят вместо стягащите колани за след раждане. Разликата между двата вида аксесоари е много голяма, винаги купувайте продукти, които са предназначени за използване за тялото на родилка.

Стягащ колан за след раждане – как се носи правилно

Носенето на коремна колан в следродилния етап не е за всеки. Въпреки че тези аксесоари могат да намалят болката от операцията и да помогнат на тялото ви да се възстановява, има някои неща, за които трябва да помислите, преди да закупите и да решите да носите стягащ следродилен колан. 

 • Правилно увиване – Най-добрият начин да носите стягащ колан за корема след раждането е да използвате еластичен колан или лента и да започнете увиването от бедрата нагоре. Увиването по грешен начин може да причини натиск надолу върху тазовото дъно и може да доведе до пролапс.
 • Дайте си почивка – Носенето на коремна лента или колан през целия ден не е добра идея. Ако носите колан твърде дълго, коремните ви мускули могат да отслабнат и това ще ви причини повече проблеми. Тесните дрехи трябва да се носят умерено, а не постоянно.

Стягащ колан за след раждане – нуждая ли се от него?

Поддържащият и стягащ колан не е необходимост за всяка бременност или нужен за всяка дама. Дали имате нужда от такъв зависи от вашата стойка, отпуснатост на връзките, сила на средната част на тялото и много други фактори. Правилният за вас тип стягащ колан може да помогне при болка или напрежение в гърба, корема или таза. Някои жени може да се насладят на усещането за подкрепа и да открият, че това улеснява ежедневните дейности, ходенето или упражненията.


препоръчваме ви:
Идеи и рецепти за бебешки мъфини

Как да третираме бебешките крусти

Столчета за хранене – видове и техните предимства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата