Вреди ли консумацията на кафе по време на бременност

Кафето е сред любимите ви напитки и за вас консумацията му рано сутрин е истински ритуал, без който не можете, но сте бременна и се питате дали това ще навреди на вашето бебе? 

В миналото бременните жени са били съветвани да избягват изцяло кафето и приема му под други форми, за да не навредят на плода, който носят. Сега обаче експертите смятат, че ниските до умерени количества са подходящи, стига да се вземат няколко предпазни мерки.

Затова искаме да ви успокоим и да ви кажем, че не е нужно да се отказвате от любими си ритуал докато сте бременна. Разбира се тук искаме и да ви обърнем специално внимание, че не бива и да прекалявате, за да не навредите на бебето си.

Какво количество кофеин няма да ви навреди по време на бременността?

Според настоящите насоки на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) и други експерти, бременните жени могат да консумират до 200 милиграма кофеин дневно (еквивалент на една чаша кафе от 250-350 мл.).

Повече от това количество може леко да ви навреди като повиши риска от спонтанен аборт, въпреки че съществуващите данни не са убедителни. Едно скорошно проучване установи, че консумацията на умерени количества кофеин по време на бременност може да доведе до малко по-ниско тегло при раждане.

Поради тези причини много лекари препоръчват да се внимава и да се спазва твърдо ограничението от 200 милиграма.

Ами ако не сте почитатели на кафето, но обичате сутрешната чаша чай?

Ако не сте почитатели на кафето и обичате повече да пиете чай, то в никакъв случай не бива да смятате, че не приемате никакво количество кофеин. 

Количеството кофеин в една чаша кафе или чай варира в зависимост от веществото, но ето някои общи насоки:

  • 230 мл сварено кафе: 137 милиграма
  • 230 мл сварен чай: 48 милиграма
  • 230 мл енергийна напитка: 100 милиграма

Имайте предвид, че кофеинът се съдържа и в шоколада и газираните напитки. И макар че не е необходимо да се отказвате напълно от кофеина по време на бременността, трябва да внимавате какво количество консумирате и да сте много по-стриктни.

Как кофеинът влияе на бебето ми по време на бременност?

Точен отговор на този въпрос все още не може да бъде даден. Експертите знаят, че кофеинът може да премине през плацентата, а някои проучвания свързват много високата консумация на кофеин с по-голям риск от загуба на бременност и по-ниско тегло при раждане.

Но освен това изследванията за ефектите не са убедителни, поради което експертите препоръчват да се придържате към 200 милиграма или по-малко.

Как влияе кофеинът по време на бременност?

Тук отново не може да се даде точен отговор. Може да се окаже, че кофеинът изобщо не ви влияе. От друга страна, пък е възможно да реагирате по различен начин от преди да забременеете.

Ако преди кафето не е било причина за честото ви ходене до тоалетна, то по време на бременността ви това може коренно да се промени и да ви се налага да тичате по-често до тоалетната. В този случай дори може да включите кафето в списъка „не пий“, докато бебето не се появи.

И пък ако преди сте били в състояние да изпиете три чаши кафе през деня без проблем. Сега може да откриете, че дори една малка чаша влошава киселините ви или ви кара да се разтреперите. Някои жени смятат, че вкусът се променя и по време на бременността.

Затова ви съветваме да се вслушате в тялото си и ако забележите нещо необичайно да се посъветвате с вашия гинеколог. Той ще ви даде най-добрият съвет какво да правите.

Едно предупреждение: Възможно е прекаляването с кофеин по време на бременност да повлияе на способността на организма ви да усвоява желязо, което може да увеличи риска от недостиг на желязо или анемия. Ако вече страдате от ниски нива на желязо, може да искате да изключите кофеина напълно по време на бременност. Ако се притеснявате, посъветвайте се с вашия лекар.

Има ли някакви ползи от кофеина по време на бременност?

Като цяло е доказано, че умерените количества кофеин подобряват енергията и бдителността. А също така могат да ви ободрят след нощ, прекарана във въртене в леглото.

Според едно скорошно проучване консумацията на малки до умерени количества кофеин през второто тримесечие може дори да намали риска от гестационен диабет. Въпреки това няма убедителни доказателства, че кофеинът е полезен по време на бременност.

Какъв е изводът тогава? Ако имате нужда от малко кофеин, не е проблем да го приемате, при условие че следите колко точно приемате. Но ако преди не сте консумирали кофеин, няма причина да започнете да го правите, когато сте бременна.


препоръчваме ви:

Как да изберем умно подарък за новородено

Списък за родилното

Масаж на новородено | Техники и ползи за здрави бебешори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата