Списък за родилното

Ако терминът ви за раждане наближава вероятно вече се чудите дали новите болнични политики поради пандемията ще повлияят на вашия списък за родилното. Не е изненада, че от 2020 год. политиките на болниците претърпяха известни промени, за да защитят бъдещите майки и техните бебета.

Някои от родилните отделения в лечебни заведения в страната вече не позволяват на бъдещия татко да присъства по време на раждането. В други все още е разрешено, но предварително трябва да докаже, че е здрав чрез отрицателен тест.

Имайте в предвид, че след раждането свижданията, може да не са позволени, за това списъкът за родилното ще изисква и някои  допълнителни елементи. Ето какво да не пропуснете, когато изготвяте вашия списък за родилното.

Предмети за лична хигиена за вас

Тоалетни принадлежности: Дезодорант, душ гел за тялото, шампоан, почистващи кърпички за лице, паста и четка за зъби също са необходими за чантата, която приготвяте за родилното.

Продукти за грижа за косата: Ластик или лента за глава ще ви помогне да предпазите косата от лицето си по време на раждането. А четка и сух шампоан ще ви помогнат да изглеждате страхотно на тези първи снимки с вапето бебе.

Спално облекло, халат и бельо: Памучната нощница с копчета, подходяща за  кърмене. Халатът ще ви бъде полезен за разходка по коридорите. Няколко чифта бельо също са задължителни за всеки списък за родилното. Препоръчваме ви да си вземете еднократно бельо, както и големи превръзки, тъй като първите дни след раждането вероятно ще имате зацапвания от кръв.

Дебели чорапи и жилетка: Често след раждането на родилките им е студено и е добре да имат нещо под ръка, с което да се стоплят. Това се дължи най-често на загубата на кръв.

Джапанки: Има вероятност краката ви да са подути или да отичат. Затова освен чехли е добре да имате и джапанки.

Абсорбиращи подложки: Ще ви необходими след раждането. Може също да е полезно да добавите към списъка за родилното и спрей с лидокаин, който облекчава болката от разкъсване при нормално раждали родилки. Задължително предварително се посъветвайте с вашия гинеколог дали е необходимо да използвате подобен медикамент с успокояващо действие.

Сутиен за кърмачки: Носете сутиен за кърмачки. Нашият съвет е да си го купите в края на бременността си. Повечето жени са с приблизително същия размер след раждането.

Списък за родилното – какво трябва да подготвим за бебето

 • Тоалетни принадлежности – мек измиващ душгел и бебешки шампоан без сълзи, козметика за след баня, крем за подсичане, хавлийка.
 • Памперси. Препоръчваме ви да си вземете един малък пакет заеднос вас в болницата.
 • Дрешки – Добре е да имате със себе си няколко комплекта с дрешки- боди потник (боди с къс или дълъг ръкав) и гащеризончета (или ританки с блузка). Повечето майки споделят, че при новородените най-лесно и бързо се обличат бодита и гащеризони с тик-так копчета. Това важи в пълна сила особено, когато дечицата са на системи и имат абокат на главичките.
 • Пелени за повиване.
 • Пелена за завиване.
 • Комплект за изписване.

Какво още да не забравите да сложите в списъка за родилното

 • Всички необходими документи, свързани с приемането ви за раждане;
 • Телефон + зарядно с по-дълъг кабел;
 • Вода и закуски. Ако има лека закуска или напитка, за която знаете, че ще искате след раждането, уверете се, че сте я сложили в списъка. Имайте в предвид, че е много вероятно свижданията да са забранени, така че е добре да сложите в чантата за родилното нещо, което обичате да похапвате и малко шоколад. Въпреки че той не се препоръчва да се консумира от майки кърмачки, ако сте раждала нормално е добре да се подкрепите с 1-2 парченца.
 • Платнена маска на обществени места, така че е умна идея да опаковате екстри в чантата си.
 • Дезинфектант за ръце. Опаковайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60 процента алкохол (често посочен на етикета като етанол, етилов алкохол, изопропанол или 2-пропанол.

препоръчваме ви:

9 от 10 родители не знаят как да държат правилно новороденото | Един от тях ли сте?

Масаж на новородено | Техники и ползи за здрави бебешори

Най-необходимото за новородено бебе | Как да се справим като родители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата