Колко трябва да наддава бебето по месеци

Повечето родители изпитват безпокойство, когато се окаже, че бебето им не е наддало достатъчно при посещението всеки месец при педиатъра. Много хора страдат ненужно поради получаването на подвеждаща информация за средните стойности на наддаване на тегло при бебетата. Тази статия има за цел да помогне на родителите да разберат по-добре какви са особеностите при растежа на бебето им и да помислят добре, преди да решат дали има причина за безпокойство.

Какво е средното наддаване на тегло при бебетата?

Всеки родител иска да е сигурен, че бебето му расте здраво. Един от начините да се уверите в това е да сравните наддаването на тегло по месеци на бебето си със средното наддаване на тегло, постигнато от други бебета на същата възраст.

Отговорът на въпроса „Какво е средното наддаване на тегло при бебетата?“ е сложен. Средното наддаване се различава при момчетата и момичетата, при кърмените и хранените с адаптирано мляко бебета, при различните етнически групи, в зависимост от периода на наддаване, както и в зависимост от възрастта на бебето.

Какво означава средна стойност?

Средното наддаване на тегло НЕ е минималното количество, което всяко бебе трябва да наддаде.

Данните за средното наддаване на тегло се определят в резултат на проучвания, които осредняват наддаването на тегло на хиляди бебета на същата възраст. Средното наддаване на тегло представлява средната точка на нормалния диапазон на теглото за възрастта. Това означава, че приблизително 50% от бебетата наддават повече, а 50% – по-малко.

Какво да правим, ако бебето не наддава според средното тегло?

Може да ви успокои фактът, че бебето ви е наддало повече от средното тегло. Но какво, ако не е?

Някои педиатри посочват опростени цифри, като например 30 грама дневно или 115 до 230 грама седмично като средни стойности. Макар че тези цифри могат да бъдат средни за бебетата от определена възрастова група, те не са средното наддаване на тегло за всички възрастови групи и затова могат да бъдат подвеждащи. Други специалисти могат да използват поредица от цифри за различните възрасти. Обикновено те включват няколко основни числа, които са лесни за запомняне, например:

Раждане до 3 месеца: 150 до 200 грама седмично.

от 3 до 6 месеца: 100 до 150 грама седмично.

от 6 до 12 месеца: 70 до 90 грама седмично.

Широко разпространено е схващането, че растежът на кърмените бебета представлява нормалния биологичен модел на растеж на бебетата, но факт е, че хранените с адаптирано мляко бебета не следват същия модел на растеж като кърмените. Така че, макар да не е препоръчително да се сравнява растежът на кърмените бебета с растежът на хранените с адаптирано мляко.

Дори когато гледате цифри, съответстващи на начина на хранене и възрастта, наддаването повече или по-малко от средното не означава, че растежът на бебето е слаб или екстремен. Никое бебе не наддава постоянно на средно тегло с течение на времето. 

Например по-ниските бебета вероятно ще наддават по-малко от средното, докато по-високите може да наддават повече. Това обаче не винаги е така и има изключчения.

Малките отклонения от двете страни на средната стойност обикновено са незначителни.

Големите отклонения в двете крайности пък могат да означават проблем, но отново не е задължително да е така.

Голямото наддаване на тегло рядко се смята за проблем от родителите или лекарите, въпреки че в някои случаи това може да означава, че бебето се прехранва – проблем, който може да доведе до редица други проблеми, свързани с грижата за бебето.

Бавното наддаване, период на застой или загубата на тегло обикновено са това, което тревожи родителите и лекарите. В много случаи обаче опасенията са неоснователни. Фактът, че наддаването на тегло на бебето е ниско, в застой или изглежда, че то е отслабнало, не трябва автоматично да се приема за проблем или че бебето не се храни достатъчно. Съществуват много фалшиви тревоги и отклонения от нормалния растеж, които могат да създадат впечатление за слаб растеж или загуба на тегло, които трябва да бъдат оценени.

Какво да направите, ако се притеснявате за теглото на бебето си?

Избягвайте да правите погрешни заключения въз основа на неправилна или недостатъчна информация. Промените в практиките за хранене на бебета без пълно разбиране на ситуацията могат да я влошат.

Ако бебето ви не наддава на средно тегло или на очакваното количество, това означава, че е необходимо допълнително да се консултирате с лекар, за да се потвърди дали има истински проблем или притесненията се дължат на неразбиране от ваша страна или от страна на педиатъра на бебето ви.

При всички положения ако има нещо, което ви притеснява или по някаква причина не се доверявате на педиатъра, при който сте записали своето дете, то винаги можете да поискате друго мнение на специалист. Но преди да предприемете каквито и да са мерки, които мислите, че ще помогнат на детето ви да наддаде повече или да бъде по-здраво, задължително се консултирайте с лекар.


препоръчваме ви:

Най-необходимото за новородено бебе | Как да се справим като родители

9 от 10 родители не знаят как да държат правилно новороденото | Един от тях ли сте?

Още ли чистите носа на новороденoто с ръка? Може да съжалявате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата