Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението

Отказали сте се от противозачатъчните, започнали сте да следите базалната си телесна си температура и активно се опитвате да заченете. Сега се чудите: Дали тези симптоми, които изпитвате, са просто ПМС или са сигнал, че опитите ви за бебе, са се увенчали с успех.


Още преди да ви закъснее цикъла, може да получите предупреждение под формата на ранни симптоми на бременност. Но тъй като много от тези признаци са подобни на тези, които имате непосредствено преди да закъснението на менструацията. Mоже да е трудно да ги различите.


Макар че единственият начин да разберете със сигурност дали сте бременна, е да си направите тест. Който след това да бъде потвърден и от лекар. Тези най-ранни симптоми на бременност могат да ви подскажат, че очаквате дете.

Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението

Научаването на новината, че сте  бременна възможно най-рано е от изключителна важност за жената и нейното бебе поради няколко фундаментални причини:

Здравословно отношение | Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението 

Ранното откриване на бременността позволява на жената да започне да се грижи за своето здравословно състояние веднага след като е забременяла. 

Тя може да започне да приема на фолиева киселина, което намалява риска от някои вродени аномалии на бебето. Освен това, ранното откриване на бременността позволява на жената да избегне вредни навици като пушене и консумация на алкохол, които могат да навредят на бебето.

Правилно хранене и грижа | Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението 

Знанието за бременността позволява на жената да се съсредоточи върху здравословното хранене и поддържането на добро физическо здраве. 

Консултацията с  лекар или специалист по хранене ще помогне за осигуряването на всички необходими хранителни вещества на бебето.

Прегледи и скрининги

Ранното разбиране за бременността позволява на жената да се подложи на необходимите медицински прегледи и скрининги. Тези процедури могат да помогнат да се открият възможни здравословни проблеми както при майката, така и при бебето. Това предоставя възможност за ранно вмешателство и подходящо лечение, ако е необходимо.

Планиране на бременността | Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението 

Когато жената знае, че е бременна рано, тя има възможност да направи по-добро планиране на бременността и предстоящото майчинство. Тя може да обмисли финансовите и социалните аспекти, да избере подходящ лекарски екип и да се подготви психологически за ролята на родител.

Емоционална подготовка | Най-ранните симптоми на бременност преди закъснението

Ранното разбиране за бременността дава време на жената да се адаптира емоционално към новата жизнена фаза и отговорност като майка. Тя може да споделя радостта и притесненията си с партньора си, семейството и приятели и да намери подкрепа и съвети от тях.

Предотвратяване на осложнения

Ранното откриване на бременността позволява на жената и лекаря да следят нейното здравословно състояние и развитието на бебето по време на бременността. Това намалява риска от усложнения и предоставя възможност за своевременно лечение, ако се появят проблеми.

В заключение, ранното разбиране за бременността е от критична важност за здравето и благополучието на майката и бебето. То дава възможност за подходяща грижа и подготовка, които са от съществено значение за целия процес.

Повишена базална телесна температура


Ако използвате специален базален термометър за проследяване на първата сутрешна температура, може да забележите, че тя се повишава с около 1 градус, когато заченете, и остава повишена през цялата бременност.

Най-ранните симптоми на бременност

Въпреки че не е сигурен симптом за ранна бременност (тъй като има и други причини за повишаване на температурата), той може да ви уведоми предварително за голямата новина.

Чувствителност към миризми

Повишеното обоняние е симптом на ранна бременност, който прави досегашните леки миризми силни и непривлекателни. Това е един от най-ранните симптоми на бременност, за който много жени съобщават.

Най-ранните симптоми на бременност

Промени в гърдите


Тенденциозните, подути гърди и потъмнелите, неравни ареоли са сред промените в гърдите, които може да изпитате. Хормоните естроген и прогестерон имат най-голяма заслуга (или вина) за този симптом в началото на бременността. Усещането за болка и чувствителност на гърдите е част от подготовката на тялото ви за предстоящото производство на мляко.

Най-ранните симптоми на бременност


Ареолите може да потъмнеят и да увеличат диаметъра си. Вероятно ще започнете да забелязвате и малки подутини, които увеличават размера и броя си върху ареолите. Тези подутини, наречени туберкули на Монтгомъри, винаги са били там, но сега те се подготвят да произвеждат повече масла, които смазват зърната ви, когато бебето започне да се кърми.

Умора

Представете си, че изкачвате планина без тренировки, носейки раница, която всеки ден тежи все повече. Това е бременността накратко! С други думи, това е тежка работа и затова умората е симптом на ранната бременност, който почти всяка бъдеща майка изпитва.

Най-ранните симптоми на бременност


Когато забременеете, огромно количество енергия се изразходва за изграждането на плацентата – системата за поддържане на живота на бебето. Всичко това може да ви лиши от обичайната бодрост и да предизвика умора при бременност скоро след зачеването.

Кървене при имплантация


Възможно е да имате леко зацапване и да сте бременна. Всъщност при някои нови бъдещи майки се наблюдава т. нар. имплантационно кървене шест до 12 дни след зачеването.


Лекото зацапване или имплантационното кървене, преди да очаквате менструация, понякога е симптом на ранна бременност, който сигнализира, че ембрионът се е имплантирал в стената на матката, и може да бъде придружен от спазми, подобни на менструалните.

Най-ранните симптоми на бременност


Ето как да разберете, че това е имплантационно кървене, а не менструация: Имплантационното кървене обикновено е средно розово или светлокафяво – рядко е червено като при менструация. Тя е също така петниста (много по-светла от менструацията) и не е непрекъсната, а продължава от няколко часа до няколко дни.

Понякога обаче зацапването може да бъде поява в средата на цикъла преди обичайната менструация, особено ако цикълът ви е нередовен или нарушен. Кафявото течение в средата на цикъла може да се появи и когато не сте бременна, защото реагирате на вагинален преглед, цитонамазка или груб секс.

Промени в цервикалната слуз


Започнахте ли да изучавате цервикалната си слуз? Обърнете внимание на нейната консистенция. Ако тя е кремообразна и остане такава след овулацията, това е добър знак, че тестът за бременност ще бъде положителен.


С напредването на бременността ще забележите и повишено вагинално течение, наречено левкорея. Този тънък, млечнобял секрет е нормален и здравословен, но се обърнете към лекаря си, ако той е на бучки или гъст.

Често уриниране


Две до три седмици след зачеването може да забележите повишена нужда от пишкане. Това ново усещане за готовност се дължи на хормона на бременността hCG, който увеличава притока на кръв към бъбреците, като им помага по-ефективно да се освободят от отпадъците в тялото ви (и евентуално в тялото на бебето ви).

Най-ранните симптоми на бременност


Растящата ви матка също започва да оказва натиск върху пикочния мехур, оставяйки по-малко място за съхранение на урината и карайки ви да ходите до тоалетната по-често.

Промени в настроението


Бременността е свързана с много хормоналните изменения в организма, които водят до честа промяна в настроението на бъдещата майка. Ако в един момент сте бодри, а в следващия – тревожни или отпаднали, това е знак!

Най-ранните симптоми на бременност


Освен че хормоните на бременността се бунтуват, животът ви е на път да се промени сериозно, така че е напълно нормално настроението ви да се промени. Направете каквото можете, за да си дадете почивка, хранете се добре, спете достатъчно и се поглезете.


Препоръчваме ви още:

Фолиева киселина преди бременност

Пъпът при новородените – как да го третираме?

Първата година – фактите, които не знаете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата