Повръщането при бебетата – кога е знак за проблем

Повръщането е неприятно, неволно и насилствено изхвърляне на храна. Обикновено то се дължи на някакво заболяване. Добре е да обърнете внимание на факта, че повръщането при бебетата се разграничава от плюенето.

Новородените често изплюват малки количества по време на хранене или малко след това – обикновено при оригване. Изплюването може да се дължи на бързо хранене, поглъщане на въздух или прехранване, но може да се появи и без видима причина.


Обикновено опитните родители могат да различат плюенето от повръщането, но тези, които за първи път се обръщат към лекар, вероятно се нуждаят от консултация. В тази статия сме обобщили кои са най-често срещаните причини, както и кога повръщането е знак за проблем.

Причини за повръщане при бебета и деца


Понякога повръщането може да бъде полезно, тъй като се освобождава от погълнатите токсични вещества. Най-често обаче повръщането се дължи на разстройство.

Обикновено заболяването е сравнително безвредно, но понякога може да е признак на сериозен проблем, като например запушване на стомаха или червата или повишено налягане в черепа (вътречерепна хипертония).

Повръщането при бебетата


Стомашната инфекция, причинена от стомашен вирус, е още една причина за повръщането при бебетата. Често срещана предпоставка е и ротавирусът. Заболяването започва с повръщане. Воднисти разхлабени изпражнения могат да последват в рамките на 12-24 часа.


Хранителна алергия. Повръщането може да е единственият симптом на хранителна реакция. Повръщането настъпва бързо след приема на храната. Нечесто срещано при кърмачета, но основните храни са яйца и фъстъчено масло.


Силната кашлица също може да доведе до повръщане на детето. Това се среща по-често при деца с рефлукс.

Кога повръщането е знак за проблем

Скала за повръщане при бебетата и малки деца.
Леко: 1 – 2 пъти дневно
Умерено: 3 – 7 пъти на ден
Тежко: повръща всичко, почти всичко или 8 или повече пъти на ден
Тежестта е свързана още повече с продължителността на повръщането. В началото на заболяването е обичайно детето да повръща всичко. Това може да продължи 3 или 4 часа. След това децата често стават стабилни и преминават към леко повръщане.

Повръщането при бебетата


Самото повръщане трябва да спре в рамките на около 24 часа. Ако продължи повече от 24 часа, трябва да помислите за по-сериозни причини. Пример за това е бъбречна инфекция. Сериозна причина при малките бебета е пилорната стеноза.

Дехидратация като знак за проблем


Основният риск от повръщане е дехидратацията. Дехидратацията означава, че тялото е загубило твърде много вода. Повръщането с водниста диария е най-честата причина за дехидратация при бебетата.

Повръщането при бебетата

Детето ви може да се дехидратира, ако не пие много течности, в резултат на което:
Урината е тъмножълта и не се е отделяла повече от 8 часа.
Вътрешността на устата и езикът са много сухи.
Без сълзи, ако детето ви плаче.

Кога да се обърнете към доктор


Ако бебето ви проявява някое от следните признаци, е необходимо да предприемете спешни мерки и да се свържете с вашия лекар:

  • Съмнение за дехидратация. Бебето не е уринирало повече от 8 часа, има тъмна урина, много суха уста и никакви сълзи.
  • Болка в стомаха, когато не повръща. Изключение: болки в стомаха или плач непосредствено преди повръщане са често срещани.
Повръщането при бебетата


Възраст под 12 седмици с повръщане 2 или повече пъти. Изключение: нормално изплюване.

  • Повръщане 3 или повече пъти и диария.
  • Тежко повръщане (повръща всичко) повече от 8 часа.
  • Травма на главата през последните 24 часа.
  • Слаба имунна система.
  • Повръщане на лекарство с рецепта.
  • Висока температура над 40° C.
  • Треска при бебе на възраст под 12 седмици. Внимание: НЕ давайте на бебето си лекарства за треска, преди да бъде прегледано.


Прочетете още полезна и интересна информация от „Bebeshori.bg„:

Атопичен дерматит – все по-често срещан проблем

Първите зъбки – кога да ги очакваме и по какво ще ги познаем?

Първата година – фактите, които не знаете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата