Проходилките – защо масово ги отричат

Въпреки че е разбираемо да искате да използвате проходилка – много бебета изглежда ги обичат и това помага да се освободят ръцете на майката или бащата – истината е, че проходилките не са безопасни.

Ако обмисляте да купувате на детето си проходилка, може би трябва да помислите отново.

Изследванията показват, че това не е полезно за бебетата и забавя способността им да ходят. Все повече здравни организации по света масово ги отричат. В някои държави като Канада например дори са забранени за производство и продажба. 

Какво представляват бебешките проходилки?

Проходилките са приспособления, с помощта на които бебетата  се придвижват преди да се научат да ходят самостоятелно. Те са изработени от твърда пластмаса и имат колелца отдолу. Повечето деца ги харесват, тъй като на нивото на ръцете пред тях обикновено има табла, за която е прикрепено кормило или други занимателни светлинки или копчета. 

Може да се каже, че са и в помощ на родителите, когато искат  да освободят ръцете си и да свършат нещо набързо.  Безопасни ли са обаче проходилките, щом като все по-често чуваме, че масово ги отричат. Ето защо

Какви видове детски проходилки има?

Детските проходилки са играчки, предназначени да подпомагат малките деца в процеса на учене да ходят. Те полагат едни от първите стъпки към независимото движение на децата и развитието на техните моторни умения. 

В следващите редове ще разгледаме различните видове детски проходилки, които са налични на пазара и какви са техните предимства и характеристики.

Обикновени детски проходилки

Обикновените детски проходилки представляват стандартен модел, който включва седалка с колани за безопасност и основа с колелца. 

Тези проходилки позволяват на детето да се подпомогне в движението, докато стои на краката си. Те са обикновено подходящи за деца в ранната фаза на учене да проходят и предлагат стабилност и удобство.

Детски проходилки с интерактивни играчки

Някои детски проходилки са оборудвани с интерактивни играчки, които предоставят допълнителен стимул за децата. Тези играчки често включват светлини, звуци, бутони за натискане и въртящи се елементи, които не само забавляват децата, но и насърчават техните сетива и умения за учене.

Детски проходилки с регулируема височина

Някои модели на детски проходилки позволяват регулиране на височината, за да се адаптират към растежа на децата. Това позволява на родителите да приспособяват височината на седалката в зависимост от ръста на детето, като предоставят оптимален комфорт и поддържат правилната походка.

Многопосочни детски проходилки

Тези видове проходилки разполагат със седалка и ръкохватки, които могат да се въртят на 360 градуса. Това позволява на децата да се движат в различни посоки без да се налага да променят посоката на самия уред. Те предоставят по-голяма свобода на движение и учат децата да координират движенията на ръцете и краката си.

Сгъваеми детски проходилки

Някои детски проходилки са проектирани така, че могат да бъдат сгъвани и съхранявани с лекота. Това е удобно за родителите, които живеят в малки пространства или често пътуват. Сгъваемите детски проходилки се характеризират с компактност и лесно пренасяне.

Проходилки с подвижни играчки

Този тип детска проходилка често разполага с подвижни играчки, които могат да се прикрепят към предната част на проходилката. Това предоставя допълнително забавление и подтиква децата да следят, гледат и да играят с играчките по време на движение.

Експериментални детски проходилки

С развитието на технологиите някои детски проходилки предоставят истински „опит за ходене“, използвайки сензори и реакции на движението на детето. Тези иновативни модели подпомагат постепенното учене на децата да контролират движението си и да усъвършенстват координацията си.

В заключение, разнообразието от детски проходилки предоставя възможности за избор в зависимост от индивидуалните нужди на децата и предпочитанията на родителите. 

Важно е родителите да избират проходилки, които са безопасни, удобни и поддържат правилната физическа активност на децата, като същевременно ги забавляват и насърчават в техния учебен процес.

Ако искате да научите още по всички теми свързани с нашите любими бебешори и тяхното развитие, можете да прочетете допълнителна информация на нашия блог.

Защо проходилките са опасни за бебетата?

През последните десетилетия бебешките проходилки са причинили значителен брой наранявания, което налага  приемането на определени стандарти за безопасност още в края на 20 в. Производителите започват да правят проходилките по-широки, така че да им е по-трудно да се вмъкнат през повечето врати. Проходилките имат и спирачки, които автоматично ги спират, когато едното колело падне по-ниско от останалите три – например, когато проходилката започне да се търкаля от върха на стъпалото.

Но дори и с тези промени, хората продължават масово да ги отричат, тъй като все още крият сериозни рискове, като например:

Наранявания

Детето в проходилка все още може да падне по стълбите или да се блъсне в остри ръбове. То може да се изгори, като докосне гореща фурна или дръжка на тенджера, тъй като ходенето с проходилка улеснява хващането на неща, които смятате, че са безопасно недостъпни за бебето.

И тъй като едно малко дете в проходилка може да се движи на повече от 3 метра за една секунда, дори да го наблюдавате внимателно, не може да гарантирате на 100%, че то ще остане в безопасност. Всъщност повечето наранявания с проходилки се случват, когато възрастните са наблизо, но просто не могат да хванат своите сладури, когато те се изпречват на пътя им.

Забавят развитието

На всичкото отгоре те дори не помагат на детето ви да се научи да ходи. Всъщност проходилките могат да възпрат детето от самостоятелно ходене. Изследванията показват дали бебетата, които прекарват твърде много време в проходилки, се научават да пълзят и да ходят с по-бавно темпо, отколкото децата, които се движат свободно.

Обяснението е следното: бебетата започват да ходят, като наблюдават и разбират как се движат стъпалата и краката им. Но таблата на проходилките блокира зрението им. Освен това то може да развие необичайни модели на движение и да забави контрола на мускулите. Тъй като им позволява да ходят, преди мускулите им да са готови.

Какви са добрите алтернативи?

Използване на играчки за бутане

Играчките за бутане, като колички за бутане, осигуряват подкрепа на бебетата, които все още не са готови да ходят сами. Те спомагат за укрепване на силата на бебето и за подобряване на баланса.

Проектиране на подходяща зона за игра

Монтирайте гумени постелки. Направете безопасно място за изследване на детето си на пода. Така малкото дете може да се научи да се търкаля, пълзи и сяда, преди да започне да ходи. Оставянето на детето да падне на безопасна повърхност и да се изправи без чужда помощ помага на бебето да се научи по-добре и да изгради необходимите мускули.

Водете детето си групови дейности за малки деца

Бебетата са лесно мотивирани и могат да се учат, като наблюдават другите. Виждайки как други бебета се изправят и прохождат, можете да насърчите детето си да направи същото.


препоръчваме ви:

Идеи и рецепти за бебешки бисквитки

Захранване, водено от бебето – подходящи храни

Фолиева киселина при бременни – какво е значението ѝ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата